Facebook прави у нас център за цензура на мнения

Набират се модератори на постове, но не и на български
30 яну 2019 07:48, Елка Василева
50
Facebook прави у нас център за цензура на мнения
Снимка: архив, Reuters

В офис на социалната мрежа Facebook в България ще работят 150 души. Те ще се занимават с модериране на постове, които качват потребители, и ще следят за обиди и недопустимо съдържание.

Офисът ще е в партньорство с аутсорсинг фирма, от която потвърдиха за “24 часа”.

Засега 150-те служители ще модерират постове на турски, руски и казахски език. При голям брой докладвани мнения и коментари с обидни текстове и снимки щял да бъде разширен с допълнителни хора.

Българските потребители ще продължат да бъдат следени от офиси извън страната. Не било изключено обаче екипът да бъде разширен и с модератори на български език.

Откриването на офис в София е част от европейското разширяване на Facebook. През миналата година интернет гигантът откри такива центрове в Латвия и Испания. Офиси има и в Ирландия, където е регистрирана и централата за Европа, както и в Германия.

Около 30 хил. са служителите на Facebook по света, които се занимават със сигурността и съдържанието на социалната мрежа.

По-голямата част от модерацията обаче се извършва чрез изкуствен интелект, а до служителите достигат само най-сложните случаи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: Facebookмодератори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
besen преди 4 години
таку що ми спряха фейса били са помолени е това е следващата стъпка да ни мачкат никого не съм псувал и не съм обиждал само дето на някой не им изнася истината ноще се правят нови профили
38
1
 
3
 
! Отговори
ЦЕНТЪР ЗА ЦЕНЗУРА преди 5 години
Това от кой дистопичен роман е вдъхновено?
37
1
 
3
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Сега Англия излиза, а Тръмп е президент!!! Всичко благодарение на фейсбук.Насочените новини и реклами. Нашите вече плащат милиони за изборите.БРЕКСИТ и ТРЪМП нямаше да бъдат възможни ако зад тях не седяха едни и същи фирми. Случайност? Няма случайност. Една и съща фирма ръководеше интернет кампанията във фейсбук за ТРЪМП и БРЕКСИТ.
36
2
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
БРЕКСИТ нямаше да е възможен без две фирми, които пуснаха НАСОЧЕНИ РЕКЛАМИ С ФАЛШИВИ НОВИНИ към точно определен таргет от хора. Двете фирми са платили за реклама 7 милиона паунда.Една такава фалшива новина гласи: "Англия плаща на ЕС всеки ден 400 000 паунда"!Не само, че не цензурираха тази фалшива новина, но дори от опозицията не разбраха за нея цяла седмица. Причината е че двете големи ИТ фирми една от която е Кеймридж Аналитика насочваше фалшивите новини към определен кръг от хора и криеше
35
1
 
2
 
! Отговори
IBM FAKE NEWS преди 5 години
Избори се печелят с ФЕЙСБУК.Майтапът на страна. Това е абсолютна истина!!! За излизането на Англия от ЕС бяха похарчени милиони. ИТ фирма, която насочва фал'иви новини и реклами към определен кръг от хора. Така се оказва, че чрез МАСОВИ ФАЛШИВИ НОВИНИ, които достигат до милиони хора от НИСКАТА КЛАСА, но такива новини въобще не достигат до журналисти, политици, богати хора, шефове на фирми и т.н.Дефакто Фейсбук е една малка страница за 20 долара, но отзад има голяма бизнес логика,мощни библио
34
1
 
7
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
Няма какво да се лъжем, на фона на наближаващите избори за евро-депутати, цензурата и коректива във ФБ ще е огромен. Все пак ЕСССР няма как да изпусне контрола над овцете. Иксат да си сложат плътно техни хора, да може пак пияници и бездетници като Юнкер, Меркел и сие да решават живота ви с регулации и каквото може повече
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много от коментиращите тука или изобщо не знаят за какво става въпрос, или някоя партия (държава) им плаща да коментират глупости, или са на някакви тежки дроги. Ама явно 80% са ***
32
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изисквания.Турски език.Руски език.Казашко език.Никъде не пише български. Пишете на български тогава.
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея от ТОЛ системата ли ще наемат??
30
1
 
14
 
! Отговори
Елемаг преди 5 години
Отново СОфия ,отново аутосорсинг там за 1000 лв. заплата.150 места за тях.За един областен град обаче, това ще е глътка въздух!!!Каква е разликата в качеството на нета в София или областен град?Никаква!!!Защо все София,защо?Няма да се получи така !!!Но вие всички го знаете!!!
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ся някой да дойде да каже ама при бай тошо нямаше свобод
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да си голям идЕот ,че да си направиш профил в еврейска мрежа за следене..
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм си създавал профил в тази идиотщина. Честито на балъците!
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цевнсурата при "демокрацията" е в повече отколкото при социализма!
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли ме..изтрих си фейсбука..
24
3
 
28
 
! Отговори
От кухнята преди 5 години
А знаете ли кой ще е ръководител на филиала за България? Росен Плевнвлиев ! Чудя се как пък на него са се спрели. Нито с технологиите е на ти,нито с географията с нищо! С какво се харесва на началниците си?
23
4
 
26
 
! Отговори
разочарован преди 5 години
Защо мислите, че facebook купиха и whatsapp, instagram ? Microsoft купиха преди време skype .За да налагат САЩ тотална цензура по света. Мак ще минавам към Руските социални мрежи Mail .ru, Vkontakte. Отдавна използвам за работа китайската Wechat.
22
4
 
31
 
! Отговори
Коконата преди 5 години
Ейййй,много атрактивни станахме за краварите бе! Нещо май юзди ни слагат! Сега ФБ ,утре Радио Свободна Европа,ще ни промиват мозъците! Ще ни гласят да се пушкаме с руснаците за еврогеските ценности,пфу направо ми се драйфа....
21
4
 
30
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Толкова за свободата на словото и убежденията! Търси се начин - да ни/ви принудят как да мислите !И изобщо - никога Фейсбук - сборище на педофили, ексхибиционисти, фукльовци , и най-обикновени серсеми!Добре дошли в Матрицата!
20
3
 
21
 
! Отговори
Соратджандар преди 5 години
Поствайте манджи и пейзажи с политика и социални теми не се занимавайте . Така няма да ви дойдат маскирани на гости.