Родни болници: Неонатолози липсват, не кувьози!

Ще се стигне ли до закриването на отделения?
30 яну 2019 15:00,
21
Родни болници: Неонатолози липсват, не кувьози!
Снимка: pixabay

Заради недостига на неонатолози по болниците из цялата страна може да се стигне до затваряне на отделения. Такъв е и случаят с Акушеро-гинекологичното отделение в Ямболската болница, което е останало без неоналотолози. 

От фондация "Нашите недоносени деца" призоваха за спешни мерки от страна на институциите заради множество благотворителни кампании през последните години, свързани с набавянето на средства за закупуване на апаратура на отделенията по неонатология.

"В обществото се затвърди мнението, че основен проблем при грижата за преждевременно родените и болно новородени у нас е липсата на кувьози", но същност липсват лекари, се казва в писмо, изпратено от фондацията.

"Работа на държавата е да работи активно и да създаде адекватни политики, чрез които да генерира повече специалисти, както и да запази тези, които вече са тук, но по някаква причина - поради лошо заплащане или поради лоши условия на труд, просто решават да напуснат България или да потърсят по-добро място за развитие", обясни пред БНР Надя Дренска от фондация "Нашите недоносени деца", както и обясни, че случилото се в Ямбол не е изолиран случай.

В своето писмо от фондацията настояват и за изготвянето на Национален план за задържане на здравните специалисти.

"Наблюдаваме недостиг във всички здравни заведения в страната както на неонатолози, така и на медицински сестри и акушерки, които са и основният стълб на неонатологичната грижа", добави в коментар по темата д-р Ралица Георгиева - национален консултант по неонатология.

"Неонатолозите в по-голямата част на страната са в пенсионна и предпенсионна възраст, но това е само временно и за краткосрочни перспективи решава проблема. Като цяло смятам, че проблемът с недостига на медицински сестри в неонатологията ще се задълбочава още повече в следващите години и вероятно ще имаме закрити неонатологични отделения", добави д-р Георгиева и уточни, че с времето се е променило много снабдяването с медицинска апаратура, но просто "хора няма".

"От една страна една голяма част от завършващите колеги заминават за чужбина, за да работят в по-добри условия, а от друга - и за специализация, и за по-добро заплащане на техния труд", добави консултантът, която е на мнение, че при увеличение на заплащането на този тип медицински грижи, тенденцията може да се обърне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Разпределението не беше успешно и предната година-89-та.Разпределиха ме на друго място,но аз си намерих работа наблизо.А като ми кацнаха ония с червените рцепти направо ги отсвирвах-пишех им обикновени-като на всички!Заради това обаче обикновените хора ме уважава.Оплакаха се на партийният секретар,но нямало как да ме накажат,понеже съм безпартиен!Който АБПФК мрънкаше беше "убеждаван" и то успешно!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДeмократПрез комунизма нямаше банани и тоалетна хартия - прав си.Но в замяна на това имаше телени огради по границите и изходни визи.А сега НЯМА!Така че да ги хванеш лекарите за ОНАЯ РАБОТА да ти слугуват!
12
2
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 5 години
Видях фиша за заплатата на лекар педиатър на който му оставаха месеци да се пенсионира.Та заплатата му беше 625 лева! Това обяснява защо нямаме педиатри,неонатолози и други специалисти.Няма и да имаме за съжаление.Дотук беше с медицината у нас.
11
1
 
5
 
! Отговори
Зоро преди 5 години
ЗАКРИВАЙ !
10
3
 
14
 
! Отговори
Като преди 5 години
изпонабием всички лекари, ще ни лекуват бръснарите. Имало е времена, когато лекаря, учителя, попа са били хора уважавани, ама хората са били прости и са имали страх от бога. Сега сме вече много учени и тея ги газим и от тях повече знаем щото сме го прочели в интернет и бг мама
9
2
 
8
 
! Отговори
Да преди 5 години
Преди пет години гръцки лекар от комотини ми каза, аз завърших медицина в бг а специализирах неонатология в Белград щото в бг нямаше места. Парите ми отидоха там, вместо в бг където е по добре като ниво, а такива като мен бяхме 11 души.
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сте черногледи всичките ,изначало сте песимисти и хейтъри,българската ви нагласа е такава. за това тази държава няма бъдеще със собственото си население.Каквото е долу,такова е и горе.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ямбол, Заръръ, Сливен, Майна Таун.... най-манхасарските градове, то там ако няма кой да ражда....
6
5
 
9
 
! Отговори
Дeмократ преди 5 години
И да мучите и да не мучите важни са магистралите, Вашите проблеми са на задeн план, демокрация е оправяйте се сами, намеретe си кувьози. Знаете ли колко много кувьози има в ЕС. През комунизъма няаше бабани и тоалетна хартия сега има много тоалетна хартия естествено и банани.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Главната цел е строителството на магистрали за превозване на стоки до консуматор-потребител. Всичко друго е подробности. Търговията ще оправи света! А имало ли е проучване какъв цвят трябва да бъдат тези лекари и дали ще ходят на почивка на българското черноморие и планини?
4
1
 
25
 
! Отговори
Иван преди 5 години
На това му се вика пазарна икономика. В чужбина първо условията на труд са милиард пъти по-добри, второ заплащането е адекватно. Какво точно би накарало един млад специалист да работи в болницата в Ямбол? Условията ли ... заплащането ли ... контингента ли ...
3
1
 
16
 
! Отговори
Професyр преди 5 години
Самулети и асвалт трябат на таз държава.
2
1
 
16
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Само парите ли са мотивация за работа според теб и 10 000 лв да ти дават заплата, като те бият на път ако си в Бърза помощ или в отделениeто ти няма елементарни неща и ти ще се махнеш и ще идеш не във богатите, а във нормалните държави, където дори няма джигити на пътя.
1
1
 
13
 
! Отговори
Свиквайте преди 5 години
Няма как разни фондации и НПО-та да спрат лекар от емиграция за пъти по-голяма заплата. Онова с разпределението приключи 1990г.п.п. И да не забравите да поскачате, че да не изглеждате червени.