Под 1000 лева – към 60% от заплатите в Бюрата по труда. Има ли навити?

Готвачът по-добре платен в София, отколкото в провинцията
102
Под 1000 лева – към 60% от заплатите в Бюрата по труда. Има ли навити?
Снимка: flickr

Средно по 20 българи се борят за едно работно място в бюрата по труда. На областно ниво те варират - под 10 души в София и над 37 в Благоевград, става ясно от данните на eлeĸтpoнния пopтaл нa Aгeнция пo зaeтocттa е-тpyдoвa бopca.

На борсата са записани 214 266 души, а обявените позиции са малко над 10 000. Всеки втори кандидат за работа е между 30 и 49 г., а всеки четвърти е над 55 г.

Готвачът в столицата е по-добре платен, отколкото в провинцията, пише "Монитор".

Месечната ставка в София е над 1000 лв., докато в Несебър, Велинград и Рила например е по 560 лв., в Стара Загора пък достига до 750 лв. Единствено Пловдив успява да догони столицата, където заплатата на готвач със стаж от 2 години достига хилядарка.

По-добре платени са в Поморие, които прибират по 1800 лв. в джоба си, но трябва да имат поне 5 години опит в кухнята. Подобна е и ситуацията със счетоводителите в София и в провинцията. Разлика в предлаганите заплащания при учителите в страната няма – по 920 лв.

59 на сто от обявените заплати в Агенцията по заетостта са под 1000 лв. Има и по-ниски възнаграждения от 560 лв., като те са за работно време под 8 часа. Най-често почасовата работа е за почистване на къщи или офиси или гледане на дете.

Традиционно с най-ниско заплащане са позициите, които не изискват квалификация, като бармани, сервитьори, портиери и продавачи, охранители и шивачи. Това означава, че при минимално възнаграждение от 560 лв., като средното за страната по данни на НСИ е 1135 лв, те взeмат 49% от средната заплата

Само 8% от безработните у нас са с начално образование, а 21% със средно. Тези, които имат образование и опит, пък могат да си намерят и добре платена работа. Заплатите при тях достигат до 3 хил. лв.. Точно толкова обещават на ИТ, които имат опит в разработването на софтуери и стаж над година.

Владеенето на Linux, скрипт езиците, както и английският са задължителни. Предимство за безработните компютърджии са аналитичността и уменията за отстраняване на дефектите на вече съществуващи програми. Със заплати между 1500 и 2000 бизнесът примамва продуктовите мениджъри, които ще се занимават с търговия или обслужване на клиенти и трябва да владеят английски и още един западен или славянски език.

Малко под половината от регистрираните в бюрата по труда знаят английски, като има и такива, които
говорят по-редки езици като арабски, норвежки и датски. Двойно по-висока е заплатата на международните шофьори.

Изчезващите професии като различни видове занаятчии и леяри също са над хилядарка.

80 на сто от предлаганите от Бюрата по труда договори са безсрочни.


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като са ви малко 600-700лв карайте на социални помощи да видим дали ще ви е по-добре.
Мрънкането е от мързел, дислайковете са от некадърност. Не защото заплатите били малки. Моята как така е добра? Айде да не казвам висока. Не живея в палат, нямат вила на морето, нямам частен шофьор, не карам спортна кола и децата ми не учат в Харвард. Но имам достатъчно да си живея спокойно и доволно... е не съм търкал билетчета, а съм учил за това.
90
6
 
3
 
! Отговори
Anonim преди 1 месец
Който е докарал до приказки как големи заплати и позиции изобщо имало само с връзки, е неадекватен. И, да, и при 20 кандидата от срещу позиция 20 може да не стават за нищо. Никой не търси просто заемане на щат. Всеки иска да получи пари за работата на наетия и да има печалба.
И какви 90-95% хора на 30-40 били без работа? Не само в ИТ такива масово са заети в София за над 1000-1500лв(даже и за хамали), а образовани в някои области гонят и 5000 и нагоре. Секретарка с език за под 1500 не се намира
89
1
 
2
 
! Отговори
Anonim преди 1 месец
Какви връзки за програмисти и кол центрове? Посрах се от смях.Наистина някои го мислят? Просто на интервюто още гледат да знаеш малко, иначе е огромен глад. Заплатите много скочиха и фирмите масово са в ситуация кандидати да им искат повече от бюджета- няма как другаде да си с примерно 4000 и с 3-4000 да те привлекат. И, да, въпреки глада няма да назначат човек с 0 опит от БТ(кой ли пък в ИТ ще ходи изобщо там) за 3000лв, като за стажант/начинаещ и 1000 са много- година поне си на вид обучение
88
2
 
2
 
! Отговори
Пак Ъ преди 1 месец
Някакъв негов познат, това е виц и съм го чел преди 20 години във вестник ,смях и 200 вица.Ясно ли ти е журналисти.Направи проверка и ако е лъжа тогава трий.Някакъв фантазьор чувал тази приказка и решава да си я препише.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
от днес в Гърция мин. заплата скача на 650 евр.
86
2
 
12
 
! Отговори
Старозагорец преди 1 месец
Лъжат .Няма такива заплати.Електричар съм и никъде в СТЗ няма 1000 лв заплата.650 лв е в повечето случай.Всичко друго е рядкост.Не се спряха да лъжат народа със статистика която не отговаря на истината.
85
2
 
18
 
! Отговори
X преди 1 месец
Eдин мой познат (верно, държавен служител) навремето беше ходил в Австия в служебна командировка - обмяна на опит...бля-бла. Та тамошните му колеги го бяха питали директно колко му е заплатата. Нашият казва "200 Евро".
- Ооо, много добре, на ден, нали?
No Comment
84
2
 
22
 
! Отговори
Мила преди 1 месец
Какво значи "Има ли навити?", съвсем изпростяхте. Проблемът е в това, че дори не осъзнавате, колко се излагате! Няма ли поне един-двама, малко по-интелигентни между Вас да Ви обърнат внимание.
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Положението е направо плачевно v B.lgaristan
82
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цирка е пълен с клони..!!! Шишман работодатели се чудят как да изперат парите
и до последно да ограбят и бедния работещ ..!! Иде време разделно..<b
81
3
 
13
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 1 месец
С изненада научавам ,че има ИТ обяви в бюрата по труда.

Не знам нито един колега да е опрял до тях при смяна на работата.

Това което не ме изненадва е ,че обявените заплати са сравнително ниски за бранша (3000лв.)
80
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цирка е пълен с клони..!!! Шишман работодатели се чудят как да изперат парите и до последно да ограбят и бедния работещ ..!! Иде време разделно..
79
1
 
27
 
! Отговори
Тръба преди 1 месец
Под 1 000 лева са си точно пестин леа. Демек 250 евро. Не на ден, на месец! ЗАКРИВАЙ!
78
2
 
8
 
! Отговори
info.info преди 1 месец
Как ще се виждаш с агентката през месец, като сметките за всеки един човек идват всеки месец, не мога да разбера? Толкова ли са заети, че търсят на хората работа през ЕДИН МЕСЕЦ? Как възможно това изобщо?
77
2
 
30
 
! Отговори
info.info преди 1 месец
Опита ми от Бюрото по Труда е, че едни госпожи работещи в Държавната Администрация, които си клатят краката по цял ден. Ходят на работа да си показват новите костюмчета. Агентката която ми търсеше работа не си беше направила труда да види аз какво съм работил, какво мога и евентуално какво ме интересува. Преценява ме на външен вид. Да же не съм сигурен дали обърна внимание дали имам две ръце. И последно разбрах, че подписването било всеки месец, а пък срещата с агентката е през месец.
76
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И смятай това са брутни заплати!?!
Положението е направо плачевно...
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Избирайте


Всичко е герп и ес, но няма места за всички.
74
4
 
37
 
! Отговори
Избирайте преди 1 месец
Който иска по голяма заплата и бъдеще в Бг. трябва да влезе в комсомола на ГЕРБ.

Някой умни млади момчета и момичета които от рано се ориентираха, сега вече вземат министерски заплати и държавата ги гледа като писани яйца.

А тия които плюят по ГЕРБ масово бачкат за 600 лева.
73
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не стига че заплатите са ниски, а искат изпити и тестове и накрая ти отказват. Разкарване, разправии, разходи и накрая е по-добре да се откажеш. Всичко е с подкупи и корупция както при ТЕЛК.
72
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре е да ги затворят тия бюра. Жени седят на бюра и гълтат заплати, а обявите са менте.