300 хил. българи с инвалидни пенсии. Колко от тях са фалшиви?

Какви ще са мерките срещу източването на фонда?
103
300 хил. българи с инвалидни пенсии. Колко от тях са фалшиви?
Снимка: архив, БулФото

Над 10% от населението в работоспособна възраст у нас взема инвалидни пенсии. Получават ги над 300 000 души между 18 и 60 години, съобщи д-р Калин Поповски, депутат от ВМРО, заместник-председател на социалната комисия в НС.

В понеделник от Здравното министерство ще оповестят мерките си за борба с фалшивите ТЕЛК-ове. По думите му никой не знае колко са те, а само официалния брой на хората, придобили право на пенсия.

Още по темата
Пред БНР той изтъкна, че на посредниците може да се противодейства чрез "мерки от полицията и мерки от прокуратурата".

"Големият проблем идва и в детските пенсии, където децата са между 30 и 40 000, също през ТЕЛК - комисии. Там пенсиите са много сериозни - за трета група са 350 лв., за втора група - 450 лв. на месец, а първа група - 930 лв. За реално болните деца никой не коментира", каза Поповски.

Политикът припомни, че е адресирал темата за фалшивите пенсии от трибуната на Народно събрание преди почти преди две години. Лекарите в ТЕЛК получават възнаграждения от порядъка на 700-800 лв. на месец и "някои от тях се изкушават и поради материални причини", допълни той.

Според него нашето законодателство е либерално. "В Германия хората в работоспособното население, които получават инвалидни пенсии, не работят, а тези, които работят, не получават инвалидни пенсии", даде пример той.

Според Поповски хората, които имат тежки заболявания, трябва да получават по-големи пенсии, а тези с по-леки да работят на по-леки места.

"Балансът е трудно да бъде постигнат толкова бързо, защото хората са много, а част от тях неправомерно източват този фонд, който не е малък - 1,7 млрд. Ако този фонд реално стига само до тези хора, които наистина имат нужда, те ще бъдат с едни много по-сериозни пенсии и няма хора, които взимат 150-160 или 200 лв. инвалидни да работят каквото и да е, за да се изхранват. Нали разбирате, че те са също на ръба на социалното оцеляване", изтъкна депутатът.

Идеята ТЕЛК-овете да преминат към НОИ още не е обсъждана в комисиите в НС. Според депутата има резон това да се случи, тъй като контролът ще е по-засилен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
4
 
! Отговори
да преди 5 години
проверят така наречените инвалиди и ще видят всичко-но това е само ако искат
76
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имахме един работник ром при нас. След като взе "пенция" за детето си спря да работи. Жена му никога не беше работила също. Съжалявам ,че го казвам, но той не знаеше кво му е на детето, получило гърч от висока температура като бебе и не можело да говори добре.Никога не е ходило на училище и те не искаха да го пращат на такова. Колко от тези пари ще идат за детето - логопеди, специалисти и колко от тях за да се храни цялото семейство без да работят е ясно на всеки
75
0
 
5
 
! Отговори
До Има такава държав преди 5 години
"Борисов даде" е много диаболично изказване - а кой го натиска да дава, кой стои зад "майките", Вицето загуби ли си поста когато поиска да ревизира "уж" инвалидите и постави под въпрос мотивацията им? Това са въпросите. Няма да е учудващо, според мен, ако се окаже че чрез някои деца водещи се за инвалиди се субсидират други лица или групи!
74
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОЛКО ЛИ СА? ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА - САМО АЗ ПОЗНАВАМ ДЕСЕТИНА
73
2
 
8
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 5 години
Този, който е написал коментарите 71, 74, 76, 79, 84 си е купил инвалидност и сега беснее, защото се страхува, че ще го разобличат.Заяжда се с хора, които негодуват заради това, че един определен етнос не само паразитира на гърба на работещите, но е намерил начин да източва пари и чрез фалшиви инвалидности.Ама не, писачът на въпросните коментари е съгласен това да продължи, само него да не го закачат! И негодува, когато свестните граждани умуват как да накараме онези да работят.
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Den na otvorenite vrati v telk....na 3 mart....
71
4
 
5
 
! Отговори
Капитализъм не благо преди 5 години
Хората които са излъглаи системата . Нека не ви пука ...... Тази система е срещу вас ... Законите се приемат за едно капиталистическо малцинство... То е еидиствено облагодетелствано от законити....НЕ СЕ ДВОУМЕТЕ ДА ЦКАТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКТА ДЪРЖАВА .ТЯ ВИНАГИ РАБОТИ СРЕШУ ВАС В ПОЛЗА НА ПРСТЪПНИЦИТЕ КАПИТАЛИСТИ
70
9
 
9
 
! Отговори
Неделя преди 5 години
При тази здравна система, заплатите и храната дето ядем - като нищо може и 99% да са си реални от тези ТЕЛК-ове.
69
0
 
4
 
! Отговори
man преди 5 години
Вашите данъци в действие
68
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има един лаф ,"мен от сити ме е най страх", та с моя опит бих го перифразирал " от ТЕЛК-овани най да те е страх" от гоодинни съм в чужбина и познавам 3-*** , които в бг са с признати инвалидни права, а тук работят , че пушек се вдига, просто германския работодател знае как да ги надъха
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A едни източват милиарди ама тяхното не се брои
66
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Значи според теб е по-правилно да се дават пари наготово на здрави, мързеливи и нагло безотговорни индивиди и никой да не ги кара да работят?Само че при това положение ще е 100% сигурно, че ще има роби - тези които работят и добросъвестно си плащат данъците да са роби на наглите мързеливци.Не си познал, хитрецо. Ако не ти се работи - границите са отворени. Търси си други будали да те хрантутят. Ако искаш да живееш в България, ще работиш и ще плащаш данъци!
65
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До veshinЩом цитираш цифрови данни, сигурно си добре осведомен.Но все пак, няма да навреди, ако наистина бъде извършена обективна ревизия на всички тези решения на ТЕЛК. Може пък да се окажем още по-здрави.
64
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да се направи звено и да провери всичко. Който е лъгал да му се взимат пари и имущество с лихвите и затвор до 5години. С парите да се плати на звеното.
63
4
 
9
 
! Отговори
veshin преди 5 години
Стига вече с тези спекулации! Според данните на НОИ към 31.12.2016 година броят на отпуснатите пенсии за инвалидност е точно 455 124, което е 6,4% от населението.Според данните на Евростат от 2012г. , хората с увреждания в България са 13,5%. В Белгия са 15.2%, в Германия 16.9%, а в Дания 18.2%. Всеки може да ги прочете. От тези данни излиза, че българите са между най-здравите в Европа.
62
0
 
6
 
! Отговори
Право на информация преди 5 години
Да ни информират каква част от истинските инвалидности са резултат от кръвосмесителни интимни контакти?Също така да ни бъде съобщено какъв процент от инвалидностите се дължат на това, че е било допуснато хора с тежки психични увреждания да създават потомство. Знае се, че подобни лица са силно желани като снахи/зетьове, защото носят сигурен доход на многолюдното домакинство чрез пенсиите си и посредством възможността да създават потомство, което ще бъде увредено и също ще внася пенсии /за ракия/
61
0
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
та:-Злоупотреби определено има...Но има и друг ФАКТ:-Българина ПРОГРЕСИВНО става все по-болен и неспособен да работи!Проблема е голям и ще се увеличава,лошото е,че пазвантите и ваксаджиите,които "определят реда в дзържавата", НЕ СА СПОСОБНИ да го решат,защото манталитета им е като на тоя ,който отиде с агнето при доктора..УВИ!
60
0
 
6
 
! Отговори
Ще ни съобщят ли преди 5 години
ясно и кратко - каква е общата сума, която ежемесечно хазната изплаща за инвалидни пенсии?
59
4
 
6
 
! Отговори
Решението преди 5 години
До ИН-САЙДЕР1. Никакви помощи на хора, на които може да се посочи работа, която е по силите им.2. Детски надбавки само за по две деца, в размер на 37 лв.3. Строга и обективна ревизия на всеки един от тези 300 000 случая, за които е дадена инвалидна пенсия.За да не къртят врати с цел кражби, строго прилагане на закон срещу безделничеството - който няма лично богатство, от което да се издържа, или работи по свое желание, или го въдворяват на принудителен труд.Трябва само управленска воля
58
4
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
злоупотреби определено има!..Дори за мой срам трябва да призная,че преди години дадох на познат пари за да купи агне и "виски" за доктора,началник на телка.../уж щеше да ми ги върне при първата инв. пенсия,но нещо се разсея..Но както и да е../.Та тоя ми каза,че когато отишъл с ягнето и другото при доктора /вече покойник от 6-7 години../,оня му казал:-"Абе какво ми носиш,у нас пода е замлян с агнета,нема къде да стъпя от тех".....та злоупотреби определено има...Ще продължа