С панихида и венци в София почетоха жертвите на комунизма

На 1 февруари се навършват 74 години от присъдите на Народния съд
1 фев 2019 15:00, Анисия Иванова
252

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С панихида и поднасяне на венци в София бяха почетени жертвите на комунизма. Днес - 1 февруари, се навършват 74 години от кървавите присъди на Народния съд. Панихидата беше отслужена в параклиса пред мемориала на жертвите на комунизма в градинката пред НДК.

През 1945 г. Народният съд осъжда на смърт 67 народни представители, 17 министри, трима министър-председатели - Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов, генерали, банкери, културни дейци, православни духовници.

Отделно от решенията на трибунала, хиляди българи са убити без съд и присъда. Всички присъдите са изпълнени в същия ден.

"Нека никога не забравяме истината и нека никога не се примиряваме с опитите за подмяна на миналото. Проклети завинаги да са имената на палачите! Поклон пред жертвите!”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ МОЖЕ САМО ЕДНО ДА ПРОУМЕЕ НАРОДА НИ КАК АДЖАБА ЕДИН НАСЛЕДНИК НА МОНАРХ АНТИКОМУНИСТ ЗА,КОЙТО ЦЯЛ НАРОД ГЛАСУВА,ДА ПРЕДАДЕ ВЛАСТТА НАКОМУНИСТИТЕ,ВРАГОВЕ НА НАРОДА И ВЕЧЕ 18г.МУ ТЪРПИМ ПРЕДАТЕЛСТВОТО.СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪДИ ЗА ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА!!!!
171
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей не лъжи в Соца нямаше справедливост. Едни работеха по високи норми а други си клатепа краката. И взимаха на срая на месеца еднакви заплати.
170
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 177,ТИ СИ БИЛА ИЗНАСИЛЕНА СЛЕД ТОЛКОВА МНОГОВКАРВАНИЯ,ТРЯБВА ДА ГИ СЪДИШ КОМУНИСТИТЕ ЗА ТОВА!!!!
169
13
 
8
 
! Отговори
помнете преди 5 години
След време ще плачете за "лошия" социализъм ! Народите започват да осъзнават какви са западните капиталистически "ценности" , усещат на гърба си жестоката експлоатация и тотална несправедливост ! Сегашните стачки и бунтове са само началото !
168
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха! Велико: "Маркс и гражданите унищожиха климата"
167
14
 
9
 
! Отговори
Кой преди 5 години
Защо тези жертви убиваха поети, писатели, деца, хора несъгласни с васалството на властта към Германия? Избити са хиляди! Нищо не може да ги оправдае. Получиха това, което тогава са приели за справедливо.
166
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените фашисти осъдиха на 15 години затвор и спасителят на българските евреи Димитър Пешев. И днес те са антисемтски ястреби. Какво да говорим повече...
165
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България все още има ФАШИСТИ и те са именно КОМУНИСТИТЕ. Те са тези, които мечтаят за концлагери, геноцид и антисемитизъм.
164
4
 
8
 
! Отговори
прокобата но Българи преди 5 години
До Бай ТошоКакви хора са избивани 4-те сина на Райна Княгиня защото са били български офицери преди фашистко-болшевишкия социализъм всички българи от ранга на ЛЕВСКИ и БОТЕВ Неуки социалисти отрекли буржоазния министър на просветата Иван Вазов.
163
14
 
14
 
! Отговори
681 преди 5 години
И аз съм една от жертвите на комунизма!Накараха ме задължително да завърша средно образование,накараха ме задължително да ходя на почивка два пъти в годината ,накарваха ме да ям истински мляко ,салам от месо накарваха ме да ходя на пионерски лагери накарваха ме след университета да работя като лекар! С една дума и аз съм жертва на комунизма и с удоволствие бих останала такава!
162
10
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Какви хора са били избивани .1. Убийците на децата на Ястребино ...За тях ли да плача2. Министри ,военни ,съветници вкарали ни във войната на страната на нациска Германия ...За тях ли да плача.3. Олигарси ...за тях ли да плачаДали е имало невини сигурно .... Но 90% са били заслужили това което се е случило . . Да кажем че тези неща които са се случвали не са били при червените а при правителството на Кимон Георгиев
161
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако имаше ДЪЛБОКА ЛУСТРАЦИЯ, Борисов, като член на БКП нямаше да е премиер.
160
4
 
11
 
! Отговори
55 преди 5 години
Чия жертва е Вапцаров, на кого са жертва децата от Ястребино???
159
1
 
8
 
! Отговори
ПУРКО преди 5 години
АЛОУУ КАРАЯНЧЕВА ЧЕ ТО 100 ПРОЦЕНТА УНУКИТЕ НА БКП СА ПРИ ВАС БЕ БАРАБАР С ТЕБ.НАПРАВИХТЕ СИ ХАРАКИРИ И ЗА ИЗБОРИ И ВОВЕКИ ВЕКОВ... СПОРЕД МЕН АЛТЕРНАТИВА СА НАСЛЕДНИЦИ НА ЛЕВСКИ БОТЕВ И ДР. НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ.....НО КЪДЕ СА ТЕ В МОМЕНТА....
158
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото жертвите на народния съд са невинни хора, изклани без съд и присъда, а комунистите са били престъпници, взривявали църкви и извършвали антидържавна подривна дейност. Комунистите са интернационалисти, верни на КОМИНТЕРНА и никога не са се считали за българи, нито са зачитали България като суверенна страна. Самия Димитров се обявява ПРОТИВ обединението на България. Това са вашите хубавци. Горете в ада червени изчaдия.
157
5
 
3
 
! Отговори
до 167 преди 5 години
Прав си. Защо държавата не почита жертвите преди тези жертви?
156
6
 
7
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 5 години
Защо не се почитат жертвите които са унищожили жертвите, по които страдат сега.
155
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
и още нещо важно,но като че ли нарочно покривано:През 1945 ,по време на тия събития,в България НЕ Е ИМАЛО нито "комунизъм",нито "комунистическо правителство"!България става "НРБ" начело с Димитров чак следващата година!!!..само споменавам..
154
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жертвите са пристрастни и заслепени от омраза! Трябват нови хора, които не са убивали, нито тях някой е убивал!
153
6
 
16
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 5 години
Поредната гнусна тъпотия в България. Всички проблеми са решени, че взехме и панахиди да правим. ГЕРБ генерират само корупция, престъпност, фалити на банки и застрахователни дружества и мега скандали един след друг. Кум гейт, суджук гейт, цецомобили, записи на Кокинов, на Борисов, сега други и т. н. Но така се отклонява вниманието на обществото в "правилната" посока. Колко удобно, нали?