Десетокласниците с четири матури от следващата година

Две задължителни и две пожелание
Обновена: 3 фев 2019 12:00 | 3 фев 2019 11:50, Нели Христова
36
Десетокласниците с четири матури от следващата година
Снимка: Reuters

Десетокласниците ще бъдат подложени на две задължителни и две матури по избор през следващата година.

"Времетраенето към момента, колегите, които работят върху модела се ориентират в рамките на 90 минути", съобщи Евгения Костадинова, директор на Дирекция "Съдържание в предучилищното и училищното образование" пред БНТ.

Задължителните матури ще са по български и математика, а тези по изобр - чужд език и информационни технологии. Изпитът по български ще е тест от въпроси с избираем или свободен отговор, ще се създава и текст. По математика изпитът също ще е тест с различни по вид задачи.
 
По литература ще са дават само българските автори, изучавани от осми до десети клас. Чрез изпитите по желание пък учениците ще могат да получат сертификати за владеене на език и дигитални умения. На тестовете ще се пишат точки, които няма да се превръщат в оценки. "Тези точки, резултатите им, ще бъдат записани в Удостоверението за завършен Първи гимназиален етап", поясни Костадинова. В това удостоверение ще влизат още средноаритметичните оценки по предметите от осми, девети и десети клас.

Изключително важно е родители и ученици да знаят, че точките, получени на Националното външно оцеляване след 10-и клас и всички оценки по различните предмети, получени в 8-ми, 9-ти и 10-ти клас няма да влизат в дипломата за завършено средно образование.

Защо тогава е необходимо удостоверението за завършен Първи гимназиален етап в 10-и клас? С него учениците, които желаят ще могат да започнат работа - те са вече на 16 и образованието нататък не е задължително. Ако пожелаят обаче по-късно отново могат да се върнат в системата. "Не бива обществото да остава с впечатлението, че приключването на 10-ти клас и получаване на Удостоверение за завършен първи етап е равно на средно образование и може директно да се продължи във висше образование - не, не може", акцентира Евгения Костадинова.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
ivaku преди 5 години
лошо ли ти е ,бе брат?
30
0
 
1
 
! Отговори
АМАН! преди 5 години
и две пожелание :) Това дори е достатъчна оценка за "реформите" на МОН :) Мили журналисти, как ще различите думата "пожелание" от "по желание"? :)
29
0
 
1
 
! Отговори
САМО ПИТАМ преди 5 години
МОН вече 30 години "реформира" и мери "резултати". "Ботев е загинал на Врачанския полуостров." - това е резултатът.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се защо въобще трябва да има матура в 4 и 7 клас.За матура в 10 клас може, но защо ни са четири матури.По-добре да се махнат матурите в 4 и 7 клас, те и без това нищо няма да значат като станаш 12 клас...
27
10
 
0
 
! Отговори
Todor Javkov VOLUMEN преди 5 години
Трябва матурите да бъдат шест както при комунизма и хората трябва да учат по всеки предмет на деня или през седмицата защото по математика трябва да има сложни задачи а по български есе или по англииски език трябва да има есе не само с 80 или 100 думи а със 200 или 250 думи.We are students with strong opinion and creative.
26
1
 
0
 
! Отговори
Абсурд преди 5 години
Задължителният образователен минимум по всички общообразователни предмети във всички български училища се учи до 10 клас. И накрая какво - това няма да бъде отразено в дипломата !!! Не се ли усещат журналистите, че това е огромен гаф на чиновник в МОН !!!
25
4
 
8
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Да дойдат и да обяснят Как държат некадърни учители които от дете обичащо математика сега има двойки.И некадърна даскалка дето не може да обясни учебния материал
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 24: Като ги гледам как са се изтормозили от учение, матури, че чак нямат време да седнат у фейса!
23
4
 
23
 
! Отговори
Realen преди 5 години
Хората в МОН не знаят по кой свят ходят. Правят си експерименти за сметка на децата.Ползват ги като ОПИТНИ МИШКИ. Тези деца, които сега са пети клас, са длъжни да учат неща, които им звучат абстрактно и те просто наизустяват имена от египетската, древногръцката, месопотамската и ... култура и религия. А в същото време децата спят още с кукли. МАТЕРИАЛЪТ НЕ ОТГОВАРЯ ЗА ВЪЗРАСТТА НА ДЕЦАТА! Освен това, всеки час по математика, нови знания без упражнения. Искат да откажат децата от училище рано.
22
26
 
17
 
! Отговори
До 21 катерина преди 5 години
Какъв стрес бе ,дете хленчещо" от едно разлигавено от слободията интернет поколение?Безотговорни,нагли с телефоните в час,нито може да ви се скарат,нито да ви издърпат ухото,а за шамар/заслужен/ ,може да пратят учителя в затвора.Гайди и глезльовци за които, виртуалният живот е заменил реалният живот.Стрес ли,като сте впили поглед в екрана на смартфона ,как няма да се ,,стресирате" от учителя който не може да ви предложи такава,,атракция" като електронната игра.И минута без таблет за вас е стрес
21
7
 
32
 
! Отговори
Катерина Илиева преди 5 години
Уважаема госпожо Костадинова, не знам дали имате представа под какъв стрес ни подлагате нас - учениците! В момента съм 9 клас и уча в професионална гимназия (това най-вероятно не Ви засяга), и не е нормално това на което сме подложени. Айде да слезете на земята, а не само да се чудите как да си вземете заплатата, Вие и всичките Ви колеги от МОН и не знам си още от къде. Това, което правите НЕ Е НОРМАЛНО!
20
2
 
35
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Как не измислихте нещо умно!!! Дайте качествено образование на децата не матури и стрес. С какво матурижв 10 клас ще подобрят образованието? Нито учебниците стават, нито образователната системата! Борисов и Цветанов защо не направят по една матура!? *** народ лесно се управлява, така е!! Продължавайте все така!
19
0
 
33
 
! Отговори
Паола Мазнева преди 5 години
В момента съм студент в СУ и трябва да ви кажа, че положението е трагично. Не знам какво е средното в момента, но масово има колежки и колеги, които не знаят какво е квадратен метър, декар и други подобни елементарни неща. Въпреки това получават добри оценки, защото нещата се заучават механично, просто да има някакво висше.
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17Що не ги направят 20 матурите?--матури е хубаво да има.въпроса е в престъпното прекъсване на средното образование, под предлог на (не)задължителност, само и само да има осигурена "свежа кръв", т.е. свежа "работна ръка" (какъв унизителен термин ... значи има е "неработна" ръка) за "другарите" с куфарчетата, предварително определени за "милионери" преди началота на псевдо-прехода, чрез раздаването на "белязани карти"
17
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия не са влизали скоро в училище. Що не ги направят 20 матурите?
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15Работата беше задължителна през комунизма.--че то кога имаше комунизъм? аз помня държавен капитализъм със засилени социални елементи!
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14А след 16 - ще се плаща ли ученето в гимназиите?--може да си повече от сигурен, при това - с кредити, които ще ти тика в ръцене мошеника с арменско име!
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Никой не те кара да работиш насила.Работата беше задължителна през комунизма. Сега не е.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16 години образованието е задължително и безплатно. А след 16 - ще се плаща ли ученето в гимназиите?
12
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с това се създава предпоставка за пълзящо затъпяване на населението, защото веднъж откъснал се от академичната среда и станал "работник", после много трудно ще се върне обратно.