Долу любовта, да живее виното! Трифон Зарезан отвя Св. Валентин

280 000 честват празника на лозаря, Свети Валентин - едва 28 000
4 фев 2019 12:55,
36
Долу любовта, да живее виното! Трифон Зарезан отвя Св. Валентин
Снимка: Pexels

Празниците са благодатно време за бизнеса. Тогава компаниите печелят значително повече, а повелята "Ден година храни" важи с пълна сила. Затова и, благодарение на почти агресивни маркетингови кампании, някои празници успяха да се наложат у нас, въпреки че не са характерни за географските ни ширини. Католическите и "западни" празници бързо успяха да си намерят върли противници в лицето на българския традиционалист, който заклеймява американските традиции.

И очаквано, като по часовник, дискусиите преди празникът на влюбените започнаха. Родолюбците ще празнуват Трифон Зарезан на 14 февруари (по стар стил) и ще обявят бойкот на Свети Валентин. Голяма част от самотниците пък ще подритнат сърцата по улиците и ще смръщят вежди пред всяка витрина, отрупана със символите на любовта.

И макар да има своите върли противници, Денят на влюбените успя да набере голяма популярност у нас. Влюбени са основно младежи, като студенти и ученици, докато Трифон Зарезан се чества от винари и хора, които се занимават с отглеждането на лозя.

Оказва се, обаче, че тази година Трифон Зарезан печели битката и празникът на лозаря ще отбележат 280 000 души. За сравнение, Свети Валентин ще честват едва 28 000.

Пред "Монитор" шефът на Националния борд по туризъм доц. Румен Драганов коментира, че през последните години Денят на влюбените се е превърнал в маркетингов продукт, насочен предимно към младежите, които генерират добри приходи за туризма.

Обикновено по празниците туристическият бранш печели най-много, тъй като хората предпочитат да ги прекарат някъде извън града. Тенденцията няма да изневери и на празникът на влюбените. Това е причината да изобилстват оферти особено в хотелите, които предлагат балнео-, спа и уелнес услуги. Пакетите обикновено включват празнична вечеря, както и наливно вино в стаята на гостите, а кувертите варират между 140 и 320 лв.

Най-предпочитани са европейските дестинации като Прага, Будапеща и Рим, като определящ фактор са евтините билети на нискотарифни авиокомпании, а туроператорите предлагат за почти същите дестинации такива пътувания. Търсене има и на почивки до Париж, Лондон и Берлин. Почивка в Париж на Деня на влюбените ще излезе малко под 70 евро

Чуждестранни туристи също избират България, за да покажат любовта си. Обикновено това са младежи, които са планирали своето пътуване индивидуално и използват датата, за да покажат чувствата си на любимия човек,  обяснява още шефът на Националния борд по туризъм. По-търсени са София, Пловдив, Търново, Варна и Бургас.

Трифон Зарезан ще излезе доста по-евтино на онези, избрали да отбележат Деня на лозаря. Хотелите предлагат суперцени, но никакви по-специални условия към тях. Цените за тризвезден хотел в Трявна например започват от 20 лева на човек.  В Пловдив е двойно по-скъпо, като цените започват от 40 лева за тризвезден хотел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
3
 
! Отговори
Старото куче преди 5 години
След апване , пийване ...може и любов да има , но най си е живо ****не ;) А наздраве !!!!
29
1
 
8
 
! Отговори
ддд преди 5 години
"Долу любовта, да живее виното! Трифон Зарезан отвя Св. Валентин"и правилно:)
28
4
 
5
 
! Отговори
NFX преди 5 години
Трифон Зарезан мина. Беше на 1 ви февруари. Щом празнувате Коледа на 25 декември, Йордановден на 6 януари и тнт - ще празнувате и Трифон Зарезан на 1 ви февруари както е съвременния календар и по койта са останалите празници. Датата 14 февруари я оставете за каквото искате.
27
2
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
добрият атлантик е само този заровен под обилно количество сгурия :)
26
5
 
7
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
важното е американеца дгд!
25
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
...Влюбени са основно младежи, като студенти и ученици, докато Трифон Зарезан се чества от винари и хора, които се занимават с отглеждането на лозя...Хахахаахаааа, този извод е в стил *** Грипенов Фатмаков :)))))))))))Че кои да са масово влюбените - Бай Митьо заварчикът и Баба Гичка ли?
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Е, в България битовия алкохолизъм винаги е бил по-почитан, отколкото някакви си чувства там. Какви чувства?В България брак се сключва защото си станал на 25 и няма за кога да се мотаеш вече, че те на твойте години вече деца гледали.Гледа го тя - назобан с татуировки, гледа я той - пълна чалгарка, и се почва голяма любов голямо нещо, цели 3 месеца.После сватба, че детето е на път, малко псувни, бой и така.Родна действителност.
23
1
 
1
 
! Отговори
Не"битов" преди 5 години
До АнонименСмешен си. Наздраве :).
22
1
 
0
 
! Отговори
Абе ей! преди 5 години
Този е венчаел *** против законите на реформираната империя по него време бре! За това са го направили с 20 сантиметра по нисък.
21
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, в България битовия алкохолизъм винаги е бил по-почитан, отколкото някакви си чувства там.
20
6
 
3
 
! Отговори
Римски войн преди 5 години
Далеч от жени и близки, с другари по съдба, година след година понякога имахме нужда от нежност. Лека полека станахме .... розови /че знам ли дали меки китки няма да е цензурирано/. Искахме се. Да бъдем семейства. И тогава се появи Валентин. Толкова за "празника". Който е чел история, чел.
19
1
 
8
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
"След 90-те годни на 20 век добива известност и на други места (предимно в Третия свят), основно от рекламни кампании на производители на цветя и сладкарски продукти."Цитат от Wikipedia.
18
1
 
6
 
! Отговори
свинята преди 5 години
аз пия чист спирт от аптеката, по-евтино ми е!
17
6
 
31
 
! Отговори
Валери преди 5 години
Ще се сетите че този натрапен свети валентин не може да измести няшия български древен празник Св. Трифон зарезан. И стига сте ни ги навирали тези свети валенти, хелоини, вси светии и тем подобно англосаксонски и американски помии. Омразни ми от англоезична музика ,фили, празниции перверзии и други псевдо-стойностни ценност.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз празнувам и двете . До 5-тата ракия Трифон зарезан а след 5-тата налазвам жената -Свети Валентин
15
6
 
4
 
! Отговори
младото търговче преди 5 години
Щом е за пари и от Марс празник ще ви докарам , само и само да отворите портмонетата !Влюбени-разлюбени , ***-мендъри ,тинтири-минтири , важното е да падат кинти !
14
16
 
3
 
! Отговори
муахаха преди 5 години
р0бе, тровете се с вино и алкохол!!
13
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Долу виното, да живее уискито!
12
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Непромит мозъкУмрял е света за кукерите ти, пич
11
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Непромит мозъкКогато държавата ни спре да е на дъното на всякакви световни класации, тогава ще почна да се вкопчвам в умрелите ни традиции