Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15,
140

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 110Изброените от теб неща са част от стандарта на живот. Стандарта на живот не е само "кило домати струва X пари, което Y процента от средната заплата, при оето получаваме коефицент на стандарт Z" ...
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113То е много лесно, когато живееш по добре от 95% от хората. Доста от тези емигранти са навън, защото положението за тях е станало непоносимо. Не може всички да сме докстори, айтита, финансисти, "бизнесмени" и адвокати, нали?
107
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени."Боян, да не би да седи на границите и летищата и да ги брои? А и той е в някаква IT фирмичка и взима 4 пъти повече от останалите. Нормално е, да не се вижда с хора, бачкащи мизерни работи, както са 80-90% от сънародниците.
106
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113Прави са, особено за децата.Не се седи между два стола
105
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки да ходи където си иска и да мисли каквото си иска. Аз не страдам от липса на пари и добър живот в България. Живея по-добре от 95% от емигрантите и ако е по-рехаво тук се живее по-добре. Най-много се радвам че голяма част от *** ни братя емигрираха напоследък. Това трябва да се поощрява от правителството със специфична пропаганда.
104
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма какво да се лъжем - Българите, които са в САЩ, Западна Европа, Австралия, Нова Зеландия, НИКОГА няма да се върнат. Докато са живи родителите им, ще пращат пари, ще поддържат връзки, ще идват един път на годината, после на погребения на близки хора и край. Децата им, родени другаде, знаят откъде са родителите им, но не се чувствуват Българи, растат в друга среда, говорят друг език много повече от българския.И никакви електронни правителства няма да променят това.Аз съм една от тях.
103
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнете заплатите и те сами ще се върнат.Оправете образованието и здравеопазването.Съкратете държавната администрация и обръщайте повече внимание на обикновените хора.Крадете по-малко и тогава България ще стане едно по-добро място за живеене и младите хора няма да бягат.
102
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До промо Не само ниският стандарт е причината. Говорил съм с много емигранти. Хората бягат от лошата жизнена среда, от омразата помежду ни,завистта, при-митивизма, опростачването, нищетата навсякъде извън столицата, невъзпитанието, проблемите с ци.аните, които не се решават. Корупцията. Хората не желаят да отглеждат и възпитават децата си в такава среда. Ако това не променим, никой няма да се върне.
101
7
 
24
 
! Отговори
промо преди 5 години
ниският стандарт на живот заради ГЕРБ изгони младите хора от БГ
100
9
 
11
 
! Отговори
Doko преди 5 години
*** си е *** и ще си остане такъв докато се затрие. Винаги за всичко е чакал наготово. Затова е и на това дередже.
99
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А емигрантите дали искат? Тях питахте ли ги?
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен 98 преди 5 години
Шопе, благодаря за подкрепата! :)
97
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как засилихме връзката с нашите емигранти от Индия???
96
7
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До Анонимен 98:Тия дето се "срамувате да си показвате паспорта по летищата" също така се сравувате че имате клозетни нужди и също се "проявявате разбране" когато заварвате вена ви с любовник вкъщи вместо да и зашлевите една. Изобщо - "интелегентните" меки nишки..
95
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А защо ги изгонихте?
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ани Стоки мнооого ,ама пари -йок .Данъци , високи цени ,демогогия ,лъжи ,дал ,Бог .
93
0
 
10
 
! Отговори
ко стаа? преди 5 години
Къдя са тролинките?
92
3
 
20
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Ама тука не се трае. Признайте си! Имаме повече стоки и повече средства отпреди, но няма я сигурността и спокойствието.
91
1
 
7
 
! Отговори
ЯВОР преди 5 години
Едно е изборът, друго е алтернативата.
90
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е чудно защо ли бягат от Боковата стабилност?