Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15, Василия Пейчева
140

7280 гледания   |  Още видео
Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 110

Изброените от теб неща са част от стандарта на живот. Стандарта на живот не е само "кило домати струва X пари, което Y процента от средната заплата, при оето получаваме коефицент на стандарт Z" ...
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 113

То е много лесно, когато живееш по добре от 95% от хората. Доста от тези емигранти са навън, защото положението за тях е станало непоносимо. Не може всички да сме докстори, айтита, финансисти, "бизнесмени" и адвокати, нали?
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени."

Боян, да не би да седи на границите и летищата и да ги брои? А и той е в някаква IT фирмичка и взима 4 пъти повече от останалите. Нормално е, да не се вижда с хора, бачкащи мизерни работи, както са 80-90% от сънародниците.
114
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 113
Прави са, особено за децата.
Не се седи между два стола
113
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки да ходи където си иска и да мисли каквото си иска. Аз не страдам от липса на пари и добър живот в България. Живея по-добре от 95% от емигрантите и ако е по-рехаво тук се живее по-добре. Най-много се радвам че голяма част от *** ни братя емигрираха напоследък. Това трябва да се поощрява от правителството със специфична пропаганда.
112
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма какво да се лъжем - Българите, които са в САЩ, Западна Европа, Австралия, Нова Зеландия, НИКОГА няма да се върнат. Докато са живи родителите им, ще пращат пари, ще поддържат връзки, ще идват един път на годината, после на погребения на близки хора и край. Децата им, родени другаде, знаят откъде са родителите им, но не се чувствуват Българи, растат в друга среда, говорят друг език много повече от българския.
И никакви електронни правителства няма да променят това.
Аз съм една от тях.
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вдигнете заплатите и те сами ще се върнат.Оправете образованието и здравеопазването.Съкратете държавната администрация и обръщайте повече внимание на обикновените хора.Крадете по-малко и тогава България ще стане едно по-добро място за живеене и младите хора няма да бягат.
110
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До промо Не само ниският стандарт е причината. Говорил съм с много емигранти. Хората бягат от лошата жизнена среда, от омразата помежду ни,завистта, при-митивизма, опростачването, нищетата навсякъде извън столицата, невъзпитанието, проблемите с ци.аните, които не се решават. Корупцията. Хората не желаят да отглеждат и възпитават децата си в такава среда. Ако това не променим, никой няма да се върне.
109
6
 
22
 
! Отговори
промо преди 1 месец
ниският стандарт на живот заради ГЕРБ изгони младите хора от БГ
108
9
 
8
 
! Отговори
Doko преди 1 месец
Ганьо си е ганьо и ще си остане такъв докато се затрие. Винаги за всичко е чакал наготово. Затова е и на това дередже.
107
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А емигрантите дали искат? Тях питахте ли ги?
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен 98 преди 1 месец
Шопе, благодаря за подкрепата! :)
105
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как засилихме връзката с нашите емигранти от Индия???
104
7
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 1 месец
До Анонимен 98:
Тия дето се "срамувате да си показвате паспорта по летищата" също така се сравувате че имате клозетни нужди и също се "проявявате разбране" когато заварвате вена ви с любовник вкъщи вместо да и зашлевите една. Изобщо - "интелегентните" меки nишки..
103
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо ги изгонихте?
102
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ани Стоки мнооого ,ама пари -йок .Данъци , високи цени ,демогогия ,лъжи ,дал ,Бог .
101
0
 
8
 
! Отговори
ко стаа? преди 1 месец
Къдя са тролинките?
100
3
 
18
 
! Отговори
Ани преди 1 месец
Ама тука не се трае. Признайте си! Имаме повече стоки и повече средства отпреди, но няма я сигурността и спокойствието.
99
1
 
5
 
! Отговори
ЯВОР преди 1 месец
Едно е изборът, друго е алтернативата.
98
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ми е чудно защо ли бягат от Боковата “стабилност”?