Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15,
140

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма шанс! Не знам дали ще е удобно да споделя, че има една специфична категория емигранти, която се е махнала от България не по политически или икономически причини, а по културни! Защо не се споменава, че има хора, които ги е срам да си показват паспортите по летищата? Защо никъде не се коментира ВСЕОБХАТНАТА ПРОСТОТИЯ, която цари в България и прогонва по-възпитаните хора? Защо си затваряте очите пред факта, че България е управлявана от ОРАНГУТАНИ, функция на болшинството от населението ?!!!
88
2
 
6
 
! Отговори
Bulgaria преди 5 години
Shto eta?
87
1
 
14
 
! Отговори
Слави Т преди 5 години
До и такаЕ, 240 умници не могат да го направят. Те са богоизбрани.
86
1
 
16
 
! Отговори
и така преди 5 години
Библията има едно мото - постави се на мястото на другия, за да разбереш.
85
1
 
44
 
! Отговори
Аноним преди 5 години
Ама едни глупости се говорят...Само в Чикаго има около 150000 човека.И да ви кажа честно, не виждам как тези хора(или поне по-голямата част от тях) ще се върнат в БГ.Израстнат ли ти децата в чужбина, няма връщане назад...
84
1
 
7
 
! Отговори
ДА БЕ преди 5 години
ЗАЩО СА ЗАБРАНЕНИ ЛИНКОВЕТЕ?
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАМИ АКО РЕЧЕШ ПЪК ДА ИЗПИШЕШ АДРЕСА НА ДРУГ САЙТ - ОЛИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ - ЧУДЕСИИ. ВЕДНАГА СЕ ПРЕМАХВА.
82
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме адекватно/качествено здравеопазване, съдебна, социална и ъп ту дейт образователна система! Българите в чужбина са облагодетелствани от горенаписаното! Кога България ще стане ДЪРЖАВА от ЕС а не територия на зомбитата??
81
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помогнете на българите в България! Те са в крайна нужда! Нали сте родолюбци, защо пренебрегвате нуждите на собствения си народ? Ние извън БГ сме добре и нямаме нужда от "Крайдунавското"!
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, ДА СЕ КОПИРА И ПОСТВА ОТ ДРУГИ САЙТОВЕ, МОЖЕ И ДА НЕ Е ПО ПРАВИЛАТА...АМА ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАШ КОПИРАНЕ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ САЙТ ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,???
79
3
 
27
 
! Отговори
некой преди 5 години
ми спрете да пишете, как 7000 карат без книжки, как румънската заплата е двойно по-висока от българската, как ценитена всичко в бг са двойно по-високи от тези в Германия, как бабите ги изнасилват и убиват за 50 лв.....да пиша ли още?
78
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- сигурният начин да ги приобщим към "прекрасния" ни манталитет е като ги направим членове на Париятааааааааааааа
77
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я ПО-ДОБРЕ ДА СЕ КАЖЕ- ЗАЩО СЕ СТИГНА ДОТАМ.
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До <html><body Така изглежда след копи/пейст - уникум .............
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпращайте им БГ-помощи,по банков път.И ги осигурявайте пенсионно докато са на гурбет хората.Гаранция че един ден ще се върнат, ...на 100%.
74
1
 
6
 
! Отговори
само дрънкане преди 5 години
уфф
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едва ли има българи зад границасичко се натиска да си усере мижавия животец у дома.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКакво е "имич"? :)
71
1
 
32
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
Връзката на емиганта с родината му е докато родителите му са живи. Третото поколение вече само в определени случай си спомня, че има българска кръв. Да не се бърка емигрант с горбетчия.
70
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ВЪРВЯТ НА МАЙ... КАКВО МЕ ИНТЕРЕСУВА *** В ЧУЖБИНА. НАПЪЛНИХА ЗАТВОРИТЕ И СЪЗДАДОХА ИМИЧ ДА ТЕ Е СРАМ ДА КАЖЕШ ЧЕ СИ БЪЛГАРИН.