Емигрантите нарастват, как да засилим връзката им с България?

Това може да стане с е-правителство, коментира Стефан Тафров
4 фев 2019 14:15,
140

Според данни на МВнР българските емигранти по света са се увеличили с 400 хиляди за 7 години. Най-много са българските граждани в Германия и Турция. Много българи има още в САЩ, Гърция, Великобритания и дори в Австралия и Нова Зеландия. Данните на външното ни министерство показват, че за 7 години сънародниците ни по света са се увеличили от малко над 2 милиона до близо 2,5 милиона души. България обаче няма точна статистика за това, защото е много трудно да се съберат подобни данни.
Още по темата

Дипломатът Стефан Тафров коментира пред Bulgaria ON AIR, че е много трудно посолствата ни или самото МВнР да знаят точната бройка на сънародниците ни в чужбина, освен ако самите те не се свържат с представителствата ни.

По думите му засилването на връзката на тези българи със страната ни е от стратегическо значение, а това може да стане със работата на електронното правителство.

"То е истинският отговор на проблема как да им помагаме да запазят връзката си с България, как да им предоставяме консулски услуги", допълни Тафров.

Социалният антрополог Харалан Александров пък добави, че липсата на точни данни за българите по света е факт, за който допринася и това, че за разлика от няколко поколения по-рано, днес не се говори толкова за миграция, а по-скоро за мобилност на населението.

"За мен ще е много интересно да се изследва тяхното вътрешно структуриране и начинът, по който ще се развие тяхното отношение към България, тъй като тези хора са си стъпили на краката и те са много активни хора", коментира той в студиото на "България сутрин".

Александров каза, че скоро българите в чужбина ще искат и политическо представителство, каквото сега нямат, а гласовете им се разпределят пропорционално.

Боян Юруков, българин, работещ в IT сферата в Германия, пък разказа в ефира на Bulgaria ON AIR, че наистина сънародниците ни там са най-много, но цифрите на министерството са много завишени.

Той обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички , които са останали в банановата република България са национални предатели - *** ! Със оставането си там , те са съгласни да работят и слугуват на българските олигарси , също така, те са съгласни с режима на бившата БКП - сменящ само артистите - сдс,бсп,герб,атака и прочие, но "ядрото" на властта си е старата БКП .
68
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом са емигрирали на дали търсят връзка с България. Няма с какво да се гордеят че са българи освен с красивата ни страна които със всеки ден загива от така нареченото "българско" обгрижваме!
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна трябва да се въведе електронно гласуване през интерент.както преброяването става през интернет, така и гласуването трябва да е - няма нищо страшно, а е адкки удобно и ще бъде в пъти по-евтино.
66
2
 
7
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
До Анонимен 57"И твоя е светотатнико ***, който наричаш родината си Л...рия."Ами до там я докарахте вие, българите в нея - ОПРАВНИЦИТЕ. Как по точно от това да ви наричт! Сумалийци да бяха щяха да се събудят!
65
4
 
7
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Ритай *** дорде пусне партийната книжка и обърне дулото към тези български родолюбци които го докараха до стандарта на клекалото!
64
1
 
14
 
! Отговори
не сме овце преди 5 години
ой обясни още, че според него става въпрос за грешка, но беше категоричен, че едва ли българите в Германия са 400 хиляди.-------този господин да отвори страницата на федералната статистическа служба destatis и да ПРОЧЕТЕ колко са българските граждани в Германия . към декември 2018 регистрираните по адрес са 371 000 , още към 100к има нерестрирани с цел неплащане на данъци и такси .
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57"Нещо бъркаш! И твоя е светотатнико ***, който наричаш родината си Л...рия. А може би си прав - *** те е изсpaла тук, и тя и баща ти са тук, и са средата, която са ти създали и са те възпитали, та ги определяш така подходящо. Да, такива са!"Това твое караконджулско "родолюбие" е продиктувано от дишане на много чист въздух.
62
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странджа, Тонка, Професор нещо да кажете за тази статия. Защо така Българите продължават да напускат страната, нали сме в напредък, развитие, финансово стабилни, според вас и вашата тиква. Само че истината е съвсем друга ние сме страна от третия свят само териториално сме в Европа.
61
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много лесно могат да се завърнат емигрантите в Родината , но първо трябва да бъдат изправени на съд ВСИЧКИ "управлявали" България след 1989г.Доживотен затвор/макар че мнозина заслужават дране/,конфискация на имуществото 100%. Иначе сега някой трябва да е луд ,за да се завърне в Кочинистан.Ехххххх, ако през 1989г. бяхме разстреляли 1000-2000 *** главорези и мошеници, сега нямаше да е така.
60
4
 
21
 
! Отговори
мхм преди 5 години
Аз и да се върня някога в България, то ще е като пенсионер. Може и да вкарвам по няколко хиляди лева на месец в икономиката за почивки, храна, бензин и лекарства, но децата ми ще си останат там където са израстнали. И този избор е техен, а не мой.
59
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом нарастват значи бягат от управляващите България .
58
3
 
10
 
! Отговори
1 преди 5 години
Един път ги гоним, после ще им помагаме хехехехе. е-майката!
57
1
 
22
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Бившите *** като Тафров си мечтаят за е-правителство и е-избори, защото си мечтаят, че българите в чужбина обичат *** и американски губернатори.Обаче аз като българин в чужбина мога да ви кажа, че под 10% от българите в чужбина се интересуват от избори например, въобще от нещо в България.
56
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
NE VI SCHTEM NI MEDA NI JILOTO NI PENSIITE OT 160 LEVA MERSIIII AAXAAX
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MERSIIIII NEMAME NIKAKVA NUJDA OT VRYZKA S VAS MERSI BOKU
54
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да върнете Българите от чужбина ? Първо трябва да се премахне ГЕРБ, и повече никой ама никой от управлявалите до сега да не се допускат във власта. Инвеститорите се страхуват да дойдат в България особенно при сегашното управление, корупции, кражби и схеми. Само с големи инвеститори, създаване на работни места, добро заплащане, са само малка част които могат да върнат Българите.
53
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 53Нещо бъркаш! И твоя е светотатнико ***, който наричаш родината си Л...рия. А може би си прав - *** те е изсpaла тук, и тя и баща ти са тук, и са средата, която са ти създали и са те възпитали, та ги определяш така подходящо. Да, такива са!
52
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ALOUUU UMNICITE PO DOLU NI ME GLOJDI NI DQVOLITE ZA VAS V BG GO MESTQ V DRUGIQT KRACHOL MRETE SI OT BOLESTA DREME MI ZA VAS
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До умен човекОх, много ми харесва така като се появи някой да смачка комплексираните Ганьота, направо ми се пълнят очичките
50
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Хм...А, готованците!!! Вие я оправете, ние ще се върнем, пак да сучем така, както сега сучем наготово от чуждите родини. Ама ви гложди и ВИНАГИ ЩЕ ВИ ГЛОЖДИ И ДЕНЕМ, И НОЩЕМ, че сте чужденци и новите ви съграждани ви гледат накриво, защото смучете и намалявате това, което те са изработили. Затова сте готови да се върнете, ама "КАТО ГО ОПРАВИТЕ".Нищо ново - бай *** си е бай *** - "Я да видим, мога ли, тъй както съм се излегнал, да изям таз круша..."