На протест! Хората с увреждания скочиха срещу ТЕЛК

Много от тях щели да останат без пенсии и добавки
35

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хора с увреждания и техни близки се събраха на  протест пред здравното министерство.

Те се притесняват, че тези, които имат ниска работоспособност до 70%, автоматично ще отпаднат от ТЕЛК решенията и вече няма да получават пенсии и социални добавки.
Още по темата
Причината за това са драстично орязаните оценки на ТЕЛК комисиите след въвеждането на новите правила преди половин година.

Според новите правила от наредбата процентът за инвалидност се определя само от основното заболяване и вече не се сумира от основното и съпътстващите.

Сега процентът за инвалидност се сумира единствено ако основното заболяване е над 80%, а съпътстващите – над 50%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
1961 преди 5 години
А знаете ли колко е голяма инвалидната пенсия??? Най малката е 138лв а най голямата 230лв.
30
6
 
2
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Които си работи защо му дават пенсия
29
4
 
4
 
! Отговори
инвалид преди 5 години
Браво Бойко ако се справиш и с менте инвалидите ще те боготвориме дано
28
0
 
4
 
! Отговори
иван програмиста преди 5 години
Нека сега да гледаме сеира как пенсионери оцеляват с 200лв
27
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
Ще ги излекувате още малко, от заглавието излиза,че захвърлят бастуните и инвалидните колички и скачат! Много некорекно заглавие!
26
5
 
2
 
! Отговори
Офф преди 5 години
Аман от инвалиди и претенции..
25
1
 
17
 
! Отговори
пази Боже ! .... преди 5 години
Чрез много пропаганда и даване на някакви примери държавата първо направи опит да спечели общественото мнение и от там удари масовия човек с някаква инвалидизация като намали отпусканите средства дори да е дало на някой повече като крайна сума сега ще дава много по-малко отколкото преди ,а на този който е истински инвалид ще му се разказва играта уж че се борят срещу измамите --пази Боже ! да не си български инвалид и да закъсаш от тази държава пари да търсиш ,пази ,пази !
24
2
 
16
 
! Отговори
инвалид 14, преди 5 години
Вероятно каквото и ти. Ако си истински инвалид и имаш дори малко разум, ще да си разбрал, че и за теб е най-добре държавата да излови мошениците и да им спре кранчето. Ако нещо ти убива, значи си толкоз инвалид. Или си инвалид, но на горния етаж.
23
2
 
15
 
! Отговори
До "а чиновници преди 5 години
22, Айде не с подхода "Вие що биете ***?". Прекалено е елементарен. Тук си говорим за ТЕЛК-овете и фалшивите документи. Никой нормален човек, който е реално болен и има грам акъл в главата си, няма да е против проверките в тази насока. Защото ще съзнава добре, че фалшивите болни и от неговите пари вземат. За да си против това,да се установяват фалшификациите,трябва или сам да участваш в тях,или да нямаш ум в главата си.Ако ви пречи някой друг-пишете в друга тема против него. Тази е за ТЕЛК
22
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скачайте, скачайте! Когато здравите и кадърните избягат от България, заради такива като вас, ще видим кой ще ви плаща пенсиите и обезщетенията. Когато половината хора разберат, че няма нуда да работят, защото другата половина ще се грижи за тях, и когато другата половина разбере, че няма нужда да работи, защото някой друг ще получи това, за което са се трудили - това е краят на една нация.
21
3
 
17
 
! Отговори
а чиновниците??? преди 5 години
До Анонимен 8И на мен ми писна от държавни хрантутници като теб!Проверка до дупка на държавната администрация! Колко работи на ден, уплътнява ли раб. си време, какво прави цл ден пред компа... До един да се разследват с какви връзки са назначени, с подкупи ли, в конфликт на интереси ли... И да им се отрежат заплатите.
20
3
 
8
 
! Отговори
Право преди 5 години
Страсбург.400 000 палатки на хора с действителни диагнози.МЗ ще фалира.
19
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само вижте интелекта на банкянския еднокнижник и ченгесарския пудел с апартаментите. Оттам нататък всеки да си прави изводите.
18
0
 
27
 
! Отговори
От 17 -Само добавям, преди 5 години
че тази съседка, за която пиша, след като наскоро се пенсионира, продължава да пише справочна литература, която се ползва от специалисти и от студенти. Споделя, че не кандидатства по проекти и не източва пари отникъде, защото издателствата охотно приемат нейните справочници, продават се.Значи, това е една полезна жена, която е работила цял живот и продължава и днес да бъде полезна, но държавата не й помага при доказано постоянно физическо страдание.Цели гета обаче са с инвалидност!
17
1
 
29
 
! Отговори
Не ми е ясно защо преди 5 години
трябва да има притеснения, ако ТЕЛК работи съвестно, по адекватни критерии. Тогава всеки ще получи надбавки или пенсия според здравословния си проблем.По-рано споделих тук нещо, което не разбирам. Съседка, която отрано има проблем със ставите разбра, че за болни стави не се полагало дори и 1 точка от тези точки, по които се определя степента на инвалидност. Жената - с 38 г. трудов стаж, пристъпва с болка, затруднява се да се качи в обществен транспорт.Но здрави млади роми са с инвалидни пенсии
16
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Биби справедливост не чакайте. Той е прочел Винету и по математика с бил само в час когато се е учило събиране. През останалото време е гонил топката по улиците.
15
14
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербаджийте решиха проблема с инвалидите. Просто им отнеха пенсиите. Никой не може да каже кое решение е фалшиво. Само по сигнал може да се каже.
14
13
 
11
 
! Отговори
инвалид преди 5 години
До писна миА ти какво работиш,чичковото ,щом посред бял ден си на компа? Май не си се преработил много !!!
13
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Повече от половината пари се плащат неправомерно.Нищо не стига до действително нуждаещите се!--и ти неправомерно даваш "заплата", а огромният пай от печалбата я прибираш, нали?и твоето е крадене, и то яко, ама ... "законно"...кога ще се обложиш с 50% данък печалба, който да се връща обратно в хазната и да се преразпределя, както е в швеция ?! питам !?
12
18
 
18
 
! Отговори
писна ми преди 5 години
А ние "здравите" и "нормалните" какво да правим?!Писна ми от кресливи бг-*** (познавам лично една от тях), от псевдоинвалиди и прочие. Живеем в клоака, държавата, в която работещите са поставени в ситуация на геноцид.