Ощетени ли са пациентите от промените в ТЕЛК?

Хора с увреждания протестираха пред Министерството на здравеопазването
4 фев 2019 22:33, Нели Христова
17

Ще останат ли без социални добавки нуждаещите се след промените в ТЕЛК? Притеснени хора с увреждания и техни близки протестираха пред Министерството на здравеопазването заради силно орязаните оценки на решенията на ТЕЛК.

"Пациентите са много ощетени. През последните месеци оплакванията от страна на пациенти са страшно много. Да спрем злоупотребите е различно от това да спрем харча за хората с увреждания. Тези злоупотреби са причина за мизерстването на хората, които наистина имат нужда държавата да им помогне. Новите промени ощетиха точно тези хора", коментира председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

По думите му комисиите по незнаен критерий избират едно водещо заболяване и всички останали заболявания нямат значение или то е минимално. Това е в противоречие с новите тенденции в медицината, смята той.

"Ако държавата си вършеше както трябва работата, за да не се допуска здрави хора да точат системата, тогава няма да се говори за намаляване на разходите, а за намаляване на злоупотребите и увеличаване на ползите за пациентите", настоя той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков също коментира темата в предаването "Денят ON AIR". Неговото мнение обаче не съвпада изцяло с това на д-р Хасърджиев.

"Непрекъснато говорехме, че трябва да се ограничат някои плащания по системата на ТЕЛК. Сега сме уплашени, че са ограничени. Ние не знаем какво искаме. Механизмът е точен и ясен като разписване, но той е неизгоден за определени категории хора и те винаги ще бъдат недоволни. Задачата беше да се ограничат разходите в тази система, винаги ще има потърпевши", посочи доц. Спасков.

Според бившия шеф на "Пирогов" от Министерството на здравеопазването трябва да кажат "Тук се сбърка, ще предприемем следните мерки". Да се посъветват, да се обърнат към различни организации, да вземат мнение от тях и да се постигне съгласие по този тип документ, обясни той.

"Концепцията за това как се извършва експертизата не е достатъчно добра, категоричен бе д-р Хасърджиев.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
8
 
! Отговори
Препатил преди 1 година
До реалист
Ако не работиш с мизерната пенсия от ТЕЛК 100лв-200лв си заникъде, направо си жив труп! Колко "бизнес"-тарикати ще те вземат на работа? Знаеш ли, че има лекарства, които се пият цял живот, дето струват майка си и баща си...??? Пенсията е за това...да си помогнеш с лекарствата, само с нея не може да се живее!!!
16
11
 
0
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Които взима пенсия не трябва да работи
15
1
 
7
 
! Отговори
иван програмиста преди 1 година
Нека гледаме сеира как инвалиди оцеляват с 200 лв
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е подарък от Обандитени Патриоти. Султанът им работи по орязването. Много нискоинтелигентни хора, които не стават за нищо, освен да са на държавната трапеза.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека децата и съпругът на тази дето е писала наредбата ДА СЕ ПОЛЗВАТ изцяло от нея,той Господ си знае и помни и вижда!
12
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъст ми например е с ТЕЛК за рак на простатата. Вярно, няма простата вече и единственото, което не му работи е оная му работа. Е, с какво импотентността му му пречи да работи и защо трябва да взема пари за това? Вече 5 г няма разсейки, няма и да има.
11
0
 
19
 
! Отговори
Аман от специалисти преди 1 година
Вие сте една нека-дърна пасмина, дето не може да направи един закон и една наредба за толкова години да функционират правилно! Ами само НМЕ ли е...? Колко закони постоянно ги ръчкате и нищо не става като хората и всичко това облечено в корупция! Затънали сте в кражби и далавери до ушите, а пенсиите 100€...400€ заплати и си мислите че сте се качили на коня...Ама много скоро ще се чудите къде ви е държавата!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фалшивите телкове са голям проблем. Трябва обачевс ТЕЛК комисии да се разпуснат и да има една еьинствена служба в страната, която да определя инвалидност само по документи, без да има достъп до пациентите. Издал документ за телк с невярно съдържание лекар трябва да влиза в затвора и да му се отнемат правата до живот.
9
1
 
17
 
! Отговори
Антон преди 1 година
На кого не му е изгодно електронното досие, електронните рецепти????? Може ли някой да ми отговори на това? Уж сме информатизирана държава, ДРЪЖКИ ! Дават ти номер и електронна карта, като личната карта и шофьорската книжка и след като я сложат в компютъра, досието ти излиза на екрана. В аптеката пак така. Я да видим как ще лъжат тогава. Защо БЪЛГАРИЯ не го е направила досега? Сигурно и на лекарите им е изгодно, оттам трябва да се тръгне,те са корумпирани може би???
8
5
 
15
 
! Отговори
николай преди 1 година
ТЕЛК е корумпиран от началото. Още по живково време с познати лекари се взимаха пенсии по болест. И българите предпочитат да са лъжливо болни, да не работят. Това е масово корумпиране. Решението е здрави закони. На запад ако лекарят издаде невярна диагноза за пари, веднага спира да практикува. И плааща жестоки глоби. Не смеят да го правят, това е. И ако ти дадат повече пари, после ги връщаш. Законите са основата, после е важно спазването, независимо от правителствата. Станахме като ц и га ните
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целта на мафиотският режим на Борисов беше да се орежат парите на инвалидите.Той изтегли милиарди заеми,пенсионният фонд се срина и сега няма пари.Европарите се крадат поголовно.И сега какво стана?Стотици ромчета с инвалидни пенсии,никой не ги бара.А истинските инвалиди ги съсипаха.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това видео е по бавно и от мен
5
0
 
17
 
! Отговори
Американ преди 1 година
"Ако държавата си вършеше работата.." - па това сте вие бе, кой друг ви е държавата!? Вие не си вършите работата и сте корумпирани, отдолу до горе..
4
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичко, което измислят гербавите "юристи", завършили ПУЦа в Оряхово, са ощетени всички български граждани!
По-неуки хора не са творили закони от времето на хан Кормисош!
3
1
 
24
 
! Отговори
Перко преди 1 година
Пациентите са ощетени защото ТЕЛК работи по документи. От друга страна те не могат да направят закльчение за взаимносвързани заболявания защото не са всеобхватни специалисти и са най вече пенсионери-чиновници. Карат по съкратената процедура, за да си нямат грижи и да ги изгонят
2
1
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Корупцията убива....
1
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такива са законите на ГЕРБ и ОП че пълнят джоба на лекарите и политиците. Едните гласуват а другите печелят от подкупите за ТЕЛК. Пенсионер без ТЕЛК не може да се лекува и загива.