През 2018 г.: Събрали сме с 1 млрд. лв. повече от... осигуровки

Бизнесът е платил с 6,7% повече корпоративни данъци
4 фев 2019 07:50,
27
През 2018 г.: Събрали сме с 1 млрд. лв. повече от... осигуровки
Снимка: pixabay

Най-голям ръст на приходите в държавния бюджет има при осигуровките. През 2018 г. от осигуровки са събрани 9,458 млрд. лв., което е увеличение с близо 13%, или с над 1 млрд. лв., сочат окончателните данни на Министерството на финансите.

До голяма степен това се дължи на вдигането на минималната заплата от 460 лв. на 510 лв. през миналата година, както на повишаването на вноската за пенсия с 1% до 19,8%. Освен това средната заплата нарасна с около 10% в рамките на година, което повишава и приходите от осигуровки.

Приходите в хазната от акциз върху алкохола през 2018 г. са 310,5 млн. лв., което е ръст с 3,4%, или с над 10 млн. лв. Увеличението се дължи на излизане на част от сивия сектор на светло, тъй като през 2018 г. нямаше промени в акциза за спиртните напитки, пише в. "Труд".

Приходите от акциз върху цигарите нарастват със 7% и достигат 2,536 млрд. лв., което е резултат както от намаляване на контрабандата, така и от повишаването на акциза за тютюневите изделия. При приходите от акциз върху горивата също има ръст – с 1,9% до 2,315 млрд. лв.

Бизнесът плати с 6,7% повече корпоративни данъци през 2018 г., сочат още данните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БачкаторМнооого си ***, бате :D
25
1
 
0
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
Трябва да се облагат повече програмистите.Единствено програмистите взимат повече пари от депутатите. Най-облагодетелстваната група в България са програмистите. Трябва и те да дадат нещо за тая държава.
24
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
А ОЩЕ КОЛКО МИЛИАРДА ИМАТ ДА СЪБИРАТ??? ИМА ФИРМИ ОТ КОИТО НИЩО НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ АМА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТРУПАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯ КОИТО НИКОГА НЯМА ДА МОГАТ ДА ПЛАТЯТ. ТЯХ КАКВО ЩЕ ГИ ПРАВЯТ???? ИЛИ ТЕ ЩЕ ИМАТ ДА ДАВАТ А НАП ЩЕ ИМА ДА ВЗЕМА И ДО ТАМ. АМИ ЗАТВАРЯЙТЕ ГИ ТЕЗИ ФИРМИ КАКВО ЧАКАТЕ.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Den na otvorenite vrati v zdravnata bg kasa...i v bnb....
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
През 2018 г.: Събрали сме с 1 млрд. лв. повече от... осигуровкиБРАВО-само така -да има и за учители лекари и пенсионери
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до кондомфрей - такива са нещата, че и да искат тези хора да бъдат коректни, няма как.за това са принудени да си доработват.
20
0
 
4
 
! Отговори
pp преди 5 години
До 12 АнонименНе това е проблема. Проблемът е , че събраните пари се харчат не както трябва.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
2/3 от този 1 милиард са от повишаването на МРЗ, а останалите са заради вдигането на процента на осигуровките.
18
0
 
4
 
! Отговори
Кондофрей преди 5 години
До Анонимен Не ги мисли за "нещастни"! Беден митничар виждал ли си? А да си чувал? Може би си от "нещастното " митничарско съсловие и търсиш пари за носни кърпички?
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
виждаш ли Бойко данъчните и митничарите колко работят и накрая им хвърляте заплата колкото на един бензанджия !!!!!!!
16
2
 
7
 
! Отговори
Охобохо преди 5 години
По принцип това трябва да е радостна новина,обаче как така намаляваме,емигрират и умират все повече хора,раждат се по-малко,а данъците и държавната администрация все се увеличават?Нещо или информацията не е вярна,или има скрита такава.Уж чуждите инвеститори бягат от БГ,уж само на еврофондове се крепи икономиката,а явно приходите са по-големи и съответно повече данъци са събрани?Нещо не е така,ама кое?!
15
8
 
4
 
! Отговори
ххх преди 5 години
Фирмите затварят, защото плащат ниски заплати, а няма кои да им купува *** не поради данъците умнико! *** в ЕС да видиш какви данъци плащат хората.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз се чудя защо така с лека ръка се хвърлят наляво и надясно милиони и милиарди,а то било защото са ни одрусали с повече данъци.Аферим,Бойко,машшала!
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много сте нагли! Събра ли сте ги, откраднали сте ги, та и се хвалите!
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аз от две години прекратих с плащането на данъци / време е да го направим всички
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
данъци , данъци , а този месец установих че в нашия град затварят няколко големи фирми и около 500 човека стават безработни , напишете статия в която пише яе се откриват нови работни места а не че са сабрали повече данъци , те са ясни , да има за ония 240 тюлена в парламента заплати
10
2
 
22
 
! Отговори
Бащицата преди 5 години
Добра събираемост, а какво се промени? Всички виждаме, едно голямо Н-И-Щ-О! Благодарим! Просто единични бройки (синове) забогатяха повече и карат с 280 по околовръстното.
9
2
 
24
 
! Отговори
до мамин Кирчо преди 5 години
Абе, Кирчо мамин....Ти видял ли си хората как ровят в кофите за ***, как млади хора си събират стотинки за да пазарят и излизат от големите търговски вериги с хляб и кисело мляко, как шивачките шият до изнемога за 200лв , ..........ако им ги дадат след 2-3 месеца? Голям бооооклллук си Кирчо... не случайно името ти е Кир.....
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЧИ ПАРИТЕ ЗА ПРЕИЗЧИСЛЯВАНЕ НА ПЕНСИИТЕ СА ОСИГУРЕНИ.НАЛИ, ГОСПОЖО МЕНДА!
7
25
 
4
 
! Отговори
Кирил преди 5 години
Бедни, бедни, ама не. Коли-пълно и то никак не лоши, апартаменти-всичко могновенно се изкупува, екскурзии-задръстени граници за Гърция, Турция и т. н за почивка, пазарувки-всичко в изобилие, маркетите и количките до горе. Он лайн техника-изкупено. Баби меткат пари на мошениците. Да бе много сме бедни...