Радев върна текст за личните данни, водел до свръхрегулация

Иска защитата им да не е за сметка на свободата на изразяване
38
Радев върна текст за личните данни, водел до свръхрегулация
Снимка: архив, БТА

Президентът Румен Радев наложи вето върху разпоредба от промените в Закона за защита на личните данни, който според него налага свръхрегулация.

Става дума за установените с § 26 критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване.

Президентът подчертава, че европейският регламент, който е причина за приетите промени, изисква държавите членки на ЕС чрез закон да постигат помиряване на правото на защита на личните данни с правото на изразяване и информация.

Едновременно с това обаче регламентът не съдържа, нито препоръчва да има превес и надмощие в упражняването на едното право над другото, т.е. защитата на личните данни да е за сметка на свободата на изразяване и информация.

С формулираните 10 критерии, по които журналист, научен работник и писател следва да преценява и да доказва, че е използвал правомерно лични данни, се създава ненужна свръхрегулация, изтъква държавният глава.

Според него не е постигнато необходимото равновесие и разпоредбата с 10-те критерия се явява прекомерна, небалансирана мярка. Свръхрегулацията на хипотезите, в които ще има конкуренция между защитата на личните данни и свободата на изразяване и информация, води до силно накланяне на везните в полза на правото на защита на личните данни като "се жертва" свободата на изразяване и информация, посочва още Румен Радев в мотивите, с които връща закона за ново обсъждане в парламента.

Очаквам Народното събрание да изпълни конституционното си задължение и задълбочено да проведе ново обсъждане, което в този случай е особено важно. Не само защото се отнася до баланса между две основни права, но и защото трябва да се разсеят съмненията, че европейското законодателство се използва като фасада за прокарване на неприемливи мерки, които ерозират доверието на българските граждани в европейските ценности, заявява държавният глава.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
37
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
горкия Радев - абе хора, защо му отнехте сделката за Грипените бе? Ще се разболее от зл.ост фат.***.чето. съвест нямате.
25
3
 
40
 
! Отговори
Пфффф преди 5 години
Извинете, но по прос от оная мижитурка дето беше преди това президент НЯМА. Да си известен с това че клатиш застаряваща синоптичка е прайслесс. Халал да ви е, радвайте му се като искате, но мене ме е срам ме хваща от тоя палачорски плазмодий. Радев поне има топки, а за един мъж това е най важно. На предния топките са прибрани в някое чекмедже.
24
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво задълбочено обсъждане може да проведат едни прocти натискачи на копче. Това е все едно цветан цветанов да разсъждава. Абсолютно невъзможно.
23
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския /руски/ Мъдуро кога ще подава оставката?
22
19
 
45
 
! Отговори
Това лайно преди 5 години
Къде се беше покрил в деня за възпоминание на жертвите на комунизма?! Оставка!
21
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я вижте сайта на дебелия Делян Пеевси get.bg дали спазва GDPR. Аз не виждам да има popup че ползва кукита или информация че ми събира личните данни. Не че дебелия има интерес да го няма просто някой трябва да ги сложи тези глупости. За милиони няма закони за кокошка няма прошка.
20
14
 
41
 
! Отговори
ух, беее преди 5 години
Изплашиме, бее! Ей го на..президента "Плъх" отново изпълзя от дупката!
19
15
 
40
 
! Отговори
555 преди 5 години
Най-глупавия на този пост до сега и всеки ден го потвърждава.
18
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Журналистите ще го отнесат, но не смеят да протестират, защото ще им изстине столчето! Но глоба от 20 милиона ще убие и спонсорите им. Не знам дали са толкова зле с мисленето, но със сигурност са платени от поръчващият музиката!
17
11
 
39
 
! Отговори
Босилчо Кърков преди 5 години
Браво г-н (п)резидент
16
14
 
34
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Поплювковците по Президента Р.Радев, молим защитете "творението" си/на правителството - разпоредба от промените в Закона за защита на личните данни, който според Вази не налага свръхрегулация!
15
7
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ментолко Ефраимов - Зеленият чорап...
14
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Радев вендетата - ветото !Щял да прави "Стратегия за България" !!!?
13
13
 
47
 
! Отговори
По-известен като преди 5 години
Балканския Ал Бънди.
12
14
 
46
 
! Отговори
kires преди 5 години
......и плешив гл упак
11
16
 
52
 
! Отговори
Това лайно преди 5 години
Къде се беше покрил в деня за възпоминание на жертвите на комунизма?!Оставка!
10
11
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако иска да приемат аргументите му, Радев трябва да седне със законотворците и да ги УБЕДИ в мотивите си. Той обаче предпочита да ги ОБИДИ. А те пък напук му отхвърлят ветото.Време е вече г-н Радев да почне да се държи като политик, а не като военен.
9
20
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Су-35 е на-добрият самолет в света, не e зле Радев първо туй да научи после да ни занимава със ЕС, Грипени и подобни евродиващини.
8
12
 
52
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
На днешна дата 04.02.1997г., в този час бях пред Парламента и сваляхме ***. Тоя руски мърляч, *** не разбра ли, че нито едно вето няма да му помогне?
7
10
 
49
 
! Отговори
Illusion преди 5 години
Ненужен.