Съдът дава, "Топлофикация" не дава обществена информация

ОмбудсМая: Първата сага ни отне 3 г., сега - нова
Обновена: 4 фев 2019 12:37 | 4 фев 2019 12:25, Веселина Йорданова
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Топлофикация София" не е предоставила исканата от омбудсмана обществена информация, въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи. Това обясни общественият защитник Мая Манолова пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба по случая.

Манолова е поискала информация по ЗДОИ за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. От дружеството обаче й отговарят, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на закона.

За втори път влизаме в тази съдебна сага, първата ни отне три години, да накараме "Топлофикация" да информира столичани за какво е похарчила близо 15 млн. лв., събрани от клиентите й във вид на юристконсултски възнаграждения, коментира Манолова, цитирана от БТА.

Още по темата

По думите й дружеството се смята за недосегаемо и незадължено да се съобразява със съдебните указания и разпореждания.

"Може би въпросите трябва да бъдат зададени към Столичния общински съвет, който е принципал на "Топлофикация". Не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София", каза още Мая Манолова, като допълни, че дружеството е 100 процента общинско.

Омбудсманът обясни още, че новото ръководство на "Топлофикация" е поело ангажимент пред нея да предостави информация, но накрая пак е бил получен отказ.

Делото днес не започна заради неправилно конституиране на ответника, тъй като би следвало по жалбата на Манолова да отговаря изпълнителният директор на дружеството, а не тя да бъде срещу самото дружество.
По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрала "Топлофикация" от потребителите в столицата само през 2015 година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.

В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На фотото Майчето прилича на Цецка.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека да кажат и какъв е натрупаният дълг! И дали някога, с повишаване на цените, ще успеят да го погасят? Колкото повече расте цената, толкова повече намаляват абонатите, толкова по-замърсен е въздухът, още повече расте цената, растат и дълговете! И това ако не е Параграф 22!
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми сезирайте прокуратурата да подгони изпълнителния директор за неизпълнение на съдебно решение. Четете го тоя наказателен кодекс, др. Манолова ...
1
8
 
25
 
! Отговори
ДАВАЙ МАЯ преди 5 години
Стани КМЕТ на СОФИЯ и изрови тези *** ГЕРБаджийски обори