Съдът дава, "Топлофикация" не дава обществена информация

ОмбудсМая: Първата сага ни отне 3 г., сега - нова
Обновена: 4 фев 2019 12:37 | 4 фев 2019 12:25, Веселина Йорданова
31

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Топлофикация София" не е предоставила исканата от омбудсмана обществена информация, въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи. Това обясни общественият защитник Мая Манолова пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба по случая.

Манолова е поискала информация по ЗДОИ за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. От дружеството обаче й отговарят, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на закона.

За втори път влизаме в тази съдебна сага, първата ни отне три години, да накараме "Топлофикация" да информира столичани за какво е похарчила близо 15 млн. лв., събрани от клиентите й във вид на юристконсултски възнаграждения, коментира Манолова, цитирана от БТА.

Още по темата

По думите й дружеството се смята за недосегаемо и незадължено да се съобразява със съдебните указания и разпореждания.

"Може би въпросите трябва да бъдат зададени към Столичния общински съвет, който е принципал на "Топлофикация". Не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София", каза още Мая Манолова, като допълни, че дружеството е 100 процента общинско.

Омбудсманът обясни още, че новото ръководство на "Топлофикация" е поело ангажимент пред нея да предостави информация, но накрая пак е бил получен отказ.

Делото днес не започна заради неправилно конституиране на ответника, тъй като би следвало по жалбата на Манолова да отговаря изпълнителният директор на дружеството, а не тя да бъде срещу самото дружество.
По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрала "Топлофикация" от потребителите в столицата само през 2015 година чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани.

В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
tzvetabg2018 преди 5 години
Защо когато стане някаква авария с порнотов София няма виновни - ами защото пржсто инфраструктурата е остаряла и не е сменяна от почти 35 години!А пари иначе се дават - зя ремонти,за подобряване на топлоподаването - само че тези пари отиватв ръцете на г-н Кювлиев и на г-н Кънев и на големия "отбор" от "наши" хора от близки роднини на членове на парламентарната група от ПП "ГЕРБ" назначени през последните години - заплатите им варират между 2500 и стигат до 5000 лева!Това е публична тайна!!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация краде от гражданите безобразно. Топлофикация е едно от лицата на властта. Тя краде от името на властта и за обогатяването и прахосването на пари от общинската власт. Общинарите не се борят да има справедливост и всеки да плаща в зависимост от това което е потребил. Така е със отоплението, така е със данък сгради, така е със данък смет. Общинарите управляват несправедливо. Кмета не взема отношение. Властта е несправедлива.. Спасението е емиграция.
22
0
 
4
 
! Отговори
шепот преди 5 години
Топлофикация е като татко Барба.Освен,че бара във всички посоки и дои всичкис радиатори има и широк гръб.А там сапартии,кметица,правилен съд,интереси.Ще гласувам за политик,който махнетумурчето Костово,като Бакърджиев.След него,няма политици-държавници.
21
1
 
7
 
! Отговори
ред преди 5 години
Ами сега да одрусат шефа на топлофикация с 5 г. затвор и 5000 лв. глоба, каквито са предвидени в НК за възпрепятстване на правосъдието и неизпълнение на съдебно разпореждане. Само че не знам кой прокурор ще се самосезира в случая и ще повдигне обвинение - или за тях правата на гражданите са скучна материя.
20
1
 
2
 
! Отговори
ИВАН преди 5 години
Направете проверка на ОЦ Земляне на ОЦ Люлин на Тец СОФИЯ ДА ВИДИТЕ КАКВИ РЕМОНТИ СЕ ПРАВЯТ ? КАК СЕ ПРАВЯТ РЕМОНТИ ? НО ГЕРБ -ФАНДЪКОВА НИЩО НЕ ПРАВЯТ ЗАЩО ЛИ Е ТАКА ?
19
1
 
3
 
! Отговори
топлообирация преди 5 години
краде се и то денонощно
18
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Цецо преди 5 години
ТоплофЕкация-едно голямо пушещо лно.
17
8
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Защо ли ми се струва, че колкото повече остарява Майчето, толкова повече започва да прилича на тетка Цачева?
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До15. Точно на това разчита топлофикация. И на презумция " народа краде и ще ни плаща от откраднатото" или " другите как плащат" или "продай си апартамента"
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как да се превъзпита обществото в градивен труд и коректност. Като такова дружество КАТО ТОПЛОФИКАЦИЯ краде безочливо и няма прозрачност за нейните ИЗМАМИ. Отчита по Вселенската формула на А. Айнщайн ,НЕ ПО УРЕДИ.Съд не я лови, щети не плаща, загубите от обществени сгради прехвърля на частни абонати. Публични отчети не прави.
14
1
 
10
 
! Отговори
хуху преди 5 години
от личен опит мога да кажа, че отнема време и пари, но всеки може да осъди Топлофикация и то на регулярен принцип.
13
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рекет, рекет и само рекет! Това е девизът на Топлофикация София.Важи за всички - ползващи и неползващи!
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Топлофикация София трябва да се приватизира. Тя не е никаъв монополист, може да се отоплява на ток, газ. Ще започне да си събира дълговете от комунизираните софиянци, които още се гонят с контрольорите от Градския транспорт, както по времето на социализма. Комунизираните софиянци все искат привилегии, избиорат си новия Бай Тошо и са доволни.
11
3
 
14
 
! Отговори
... преди 5 години
Значи слушам много ***.и тука ми разправят как топлофикация било най евтино най добре и прочие неща от сорта! Та първо топлофикация КРАДЕ парите от нас и ПРЕДАВА част от тия пари на текищо оправляващата партия! Това ги прави нещо като съвсем различна държава и васал на тия дето ни оправят в момента! После топлофикация си краде на общо основание! Има стотици хиляди случай където ти дори не използваш услугите им а им дължиш пари! Последния беше с оня дядо от Смолян! И още има ама ....
10
9
 
7
 
! Отговори
Соня преди 5 години
Ехххх, Манолова... само гръмки и неаргоментирани коментари... Защо си правиш лъжлив ПР?
9
4
 
19
 
! Отговори
ТОПЛО ФИКЦИЯ преди 5 години
е черна каса на всички упрвлявали в годините на ДИМ&КРАЦИЯТА. Но при ГЕРБ стана истински ГРАБЕЖ в джобовете на хората. А Комисията по незнам какво си регулиране в жалък параван и опит да му се даде някалква форма на законност и размиване на вината
8
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"500 лв сметка за декември, тристайно жилище в Св. Троица. Добре ли е."Там плащах, преди години, по 150 без да ползвам парно. При изравняванято казаха че ще върнат паричките ... взеха ми още 200Жилища с парно трябва да ги продават на четвърт цена
7
1
 
19
 
! Отговори
Предприемач преди 5 години
500 лв сметка за декември, тристайно жилище в Св. Троица. Добре ли е.
6
2
 
29
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Топлофикация София е мафия.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ми сезирайте прокуратурата да подгони изпълнителния директор за неизпълнение на съдебно решение. Четете го тоя наказателен кодекс, др. Манолова ..."Ти верно ли смяташ, че нещата се случват по този начин? Това би означавало, че някой ще работи