Договор с нулеви часове? Що е то и има ли почва у нас?

Работникът "на повикване", работодателят не се ангажира за работа
6
Договор с нулеви часове? Що е то и има ли почва у нас?
Снимка: архив, БулФото

Договорът с нулеви часове не е на дневен ред, стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков.

"Това е вид трудов договор, доста разпространен във Великобритания и други европейски държави. Това е нова атипична форма на заетост, която набира популярност и означава, че работодателят не поема конкретен ангажимент за работно време и осигуряване на заетост. Работникът е на разположение и работодателят, когато има нужда, го повиква, за да я изпълни и я заплаща", обясни той пред БНТ.

По думите му това е вид трудов договор с ниска степен на ангажираност на работодателя по отношение на осигуряването на заетост.

Петков каза още, че този вид договори са обект на дебати в европейски мащаб.

За следващата седмица е насрочена трета среща между работодатели, синдикати и министерството за промените в трудовото законодателство. Той уточни, че предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси съгласие.

Предлага се например конкретен срок за съхранение на документи от трудовото досие, които сега трябва да се съхраняват 50 години.

Ще се регламентира изрично правото на представително облекло в държавната администрация, безплатни храна и топли напитки на работещите нощен труд.

По-съществените промени са в областта на работното време – разширяване на полето на колективното трудово договаряне по отношение на извънредния труд.

Годишният лимит сега е 150 часа годишно, като работодателите настояват да го няма. Социалното министерство предлага ограничението да остане, но с колективно трудово договаряне да стига до 300 часа годишно, но при съгласие на социалните партньори.

Бисер Петков обясни, че се предвижда и по-голяма гъвкавост при сумарното изчисляване на работното време.

До 31 март част от промените трябва да бъдат внесени в МС. За останалите изменения ще бъде даден по-дълъг срок.

Още икономически новини четете в Investor.bg
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
наричат се граждански договори ;)
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей хора, живял съм в Англия, много добре знам за какво става на въпрос. Тия договори за страшна гадост. Работникът поема ангажимент да е винаги свободен, а не му се гарантира дори 1 час работа на месец. Работникът няма абсолютно никакъв гарантиран доход, и не може да вземе кредит за нищо. Всеки месец Англия се фука с рекордна заетост, но това точно заради тази измислена "гиг" икономика. Ако се опитат да го въведат у нас трябва НАЦИОНАЛНА СТАЧКА и СЪПРОТИВА ОТ ВСИЧКО ЖИВО
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастите пак обслужват олигарсите.
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо заплащане на час