Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
4
 
9
 
! Отговори
GG преди 5 години
За съжаление Жоро (214) е прав, че като се опиташ да обясниш или покажеш нещо те намразват. И при мен така стана.
202
8
 
28
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 211 Ние сме 100-тици хиляди по света като тебе.Не може да се върнеш в БГ за няколко седмици и да им обясниш това.Като кажеш и пари да ми дават не се връщам тука-веднага биваш намразван,дори и от родата.Не понасят истината органически.Мразят всеки,който живее по-добре от тях или по-точно им казва това.Те трябва да са най.
201
2
 
12
 
! Отговори
До 212 от GG преди 5 години
Благодаря за коментара и съвета. Аз идвам често в България и правя като теб, или поне се опитвам но често е много трудно и в един момент вече искам да се махна. Може би някой ден ще стане по-приятно за живеене. Но си прав/права, че трябва да се пробва да се променя нашето сегашно самосъзнание и отношение.
200
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До GGМдааа и мен преди ме беше страх от разни подобни глупости и напуснах България, живях 9 години в Германия и си казах "я стига", защо ще позволявам на някакви си там тарикати в Бг да ме прогонват от родината ми? И така. От 5 години отново съм тук, чувствам се супер и предпочитам да мисля за това как да изгоня тарикатите или по някакъв начин да изкореня тарикатското поне у познатите ми, вместо да мисля за повторна емиграция. Всеки сам избира. Аз предпочитам вече да не избирам нещо от страх.
199
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До GGПрав си..трябва да се разбере че не сме се махнали от държавата само за парите..тука има закони,спокоиствие,няма злоба ,завист...и селски тарикати..с парите които съм изкарал ще си живея добре в бг..но не искам
198
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи първи към чужбина бягат двойкаджиите за да вземат за нискоквалифициран труд 4-5 пъти по-високо заплащане от колкото в БГ .......... а след тях се изнизват и образованите специалисти с отлични дипломи и професионални сертификати когато разберат че "огромната" заплати която им плащат е ЕДВА 1/6 от нормалната заплата която биха получавали за същия труд в една нормална западна страна . И в БГ остават тия дето ги мързи да научат някой чужд език и робите свикнали да работят за жълти стотинки .
197
3
 
28
 
! Отговори
haha преди 5 години
Така, така. Те лекарите, инженерите, финансистите, които бягат с 200км от територията са ниско образовани. Бягат всички, независимо от образование и социален статус. Дори незрящите вече виждат, че ние не се подобряваме, а напротив. Пример! Все магистрали строим: ЕДНА няма нормална. Пловдив-Стара Загора ограничение 90км, Струма не работят "интелигентните" информационни табели. Хемус...това магистрала ли е? Не, май излиза, че необразованите и некадърните са по институциите и държавните агенции.
196
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!!!
195
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо няма! Ще отидат,ще поработят,ще се научат,ще поживеят и ще се върнат! А между другото,спестеното ще го изпращат в Родината! По добър бизнес за държавата няма!
194
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Емигрират основно миячи на чинии, които ги мързи да се научат занаят и само се оплакват.
193
18
 
9
 
! Отговори
ханса, преди 5 години
всички бълг. емигранти и техните деца на запад, вкл. и пишещите тука, съвсем скоро ще го ..уха-т на арабските и др.мюсулмански заселници там, от мен да го знаете, и да не казвате после че не съм ви предупредил
192
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Програмистите са добре платени още от 1960-а година насам."Това в Япония и Сингапур, нали?Защото аз говорех за България. В тези години дума беше абсолютно непозната тук.
191
7
 
26
 
! Отговори
Риба преди 5 години
До стегни сеЛошо няма, че си работил в 4 държави. Лошото е, че не си си намерил мястото. Ако си бил "бял роб" то е само защото си го позволил. И аз съм бял, ама не съм роб в чужбина. Не съм роб и в България, защото счупих оковите и избягах в чужбина. Тук изхранвам семейството си само с моята заплата, а в "свободна" България работех на две места и с доходите на жена ми пак СВЪРЗВАХ двата края. Сега работя по- малко, изкаравам повече и стандарта ми е по- висок.
190
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обаче стабилност, да го....И като кажеш, че в Гърция берач на портокали взема повече от лекар у нас, се правят, че не те чуват...
189
7
 
40
 
! Отговори
Вишист преди 5 години
Имам магистърска степен по икономика от реномиран университет. Работих 6г в банка на добра позиция. Стигнах до 1600 лева чисто. Сега съм в чужбина на много по-ниска позиция в съвсем друга сфера - 5500 лева чисто. Няма да коментирам повече.
188
5
 
13
 
! Отговори
От мен преди 5 години
Е, италианците знаят за хан Алцек повече от наследниците на родният му брат, ама... Ама това сме си ние... Наследници на онези, ревящите от Велика България. По добре под бутуша на некадърни политици, ама в България, отколкото чистач в ... . Познавам чистач в ..., в един хотел. Взима колкото депутат в България. Заплатата на депутат де, щото не краде.
187
14
 
9
 
! Отговори
Стегни се малко преди 5 години
До истината"в *** остават само тези дето не стават за нищо-връзкарите""връзкари" като тебе който не могат да различат инструменти -технически неграмотни и морално деградирали с мисли за по 5000 лв заплата от първия ден те заминават с идеята "тук не ме ценят-в чужбина е по добре " Стойте си там бял роб и си мисли ,че си по добре .Радвам се за хора като теб защото давате път за развитие на по млади и кадърни кадри .Работил съм в 4 държави
186
6
 
7
 
! Отговори
От мен преди 5 години
Вижте сега, ние сме синове на номадско племе. На времето Аспарух тръгнал да си търси късмета в чужбина, а с него и половината племе. Сега ревете, че други го правят. И тогава някой е ревал, че по- добре под хазрски ботуш, ама у дома от колкото чистач във Византия. Аспарух обаче си е знаел неговата. Дошъл във византийско, изчистил там едно ъгълче, а те от благодарност му го подарили. Пък и братята му се доказали като професионални чистачи, та прославили родът български в цяла Европа.
185
3
 
24
 
! Отговори
вм преди 5 години
Ай стига пропаганда бе!!! и тези с висше гледат към чужбина ! даже повече !
184
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сума народ заработва добри пари навънка, капитани на кораби, пилоти.Пилоти българи има навсякъде, във всички големи авиокомпании.