Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами аз си давам единия гараж под наем на младо семейство, което се прибра от Англия. Като гледам не са страдали от липса на пари ни там, нито тука са много притеснени. Който може, може навсякъде.
182
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 193Прогрмистите са добре платени още от 1960-а година насам. Да не казвам, че можеше да разработил свои продукт за стотици милиони... или милиарди. А ако имаше акъла, да отидеш в правилната инвестиционна банка, като добър математик, след 15.години стаж, щеше да се мръщиш, че коледния ти бонус е само 200 000 Евро...Казавм, щото питаш!
181
13
 
4
 
! Отговори
Ниско образовани преди 5 години
... защото вече хукнаха хора на по 18 години. Какво да им е образованието? Не сме някои страни , в които можеш да влезеш в университвт още на 15.И аз така. Сегашните набори с висше изкарват не повече от 1800 лева средно, което чувам е много. Тези без, често ае радват на 900 лева, което е 720-30 лева след такси. Уау... Аз толкова давам за ресторанти и барове в петък вечер.
180
6
 
27
 
! Отговори
кристина преди 5 години
скоро всички ще емигрират, с изключение на парламента и администрацията..
179
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви тъпчoвци ми обясняват колко престижно, сложно за завършване и високоплатено е да си математик, програмист и т.н.Смешковци, това е днешната конюктура. Но аз не съм роден вчера. Бихте ли ми обяснили, какво щях да правя преди 15 години като математик?Да работя в БАН за 360 лева?Ами благодаря ви много!Дано и утре има кой да ви дава високите доходи!
178
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елате си в Родината за да ви сгази на спирка надрусано прокурорско синче с мощно БМВ!После...невинен-случайно събитие!Гарантирано от хунтата Гроб!
177
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И след Брекзит конкуренцията ще е жестока според мен, защо мисля така. Първо нашият е сам а те тръгват от Бг с приятелките си или с група приятели. От големите градове са, от рака ни са, а не задръстени, и образованието е на високо ниво, сега пристигат 20 г в силите си, квото дойде, може и ние възрастните да грешим понякога ни казват демони в главата ти. Ще дочакаме, виждам, чувствам, че не искат тук в бг, а понякога не ти каквото желаеш в повечето случаи, а каквото те големите решат, кога търсе
176
5
 
15
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Англичаните емигрират в Франция, Испания, Австралия и САЩ; Германците в Швейцария и Норвегия, Българите в Германия, Кралството и Испания, Италиянците в Кралството, САЩ и Франция;Испанците .....абе засега само поляците май си се връщат в къщи , ама те са изключение. :)Въпроса е движение да има!
175
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и неща, че мама, ТАТИ, климат, за което не работят, но вече са с разбита нервна система и не зная, ако, но в Германия следва. Тук не е за чувствителни и станат а те вече над 40 и на улицата, за нищо освен пазачи, последните станаха първи и обратно, късмет, а вече в смесени, ако живееш те си гледат близките, няма нищо, затъпяване, а тук черната работа, по добре ни казват там да сме, по спокойно при работодатели, мълчиш, работиш и ако много говориш, не работиш, не изпълняваш на следващият ден
174
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега казва, че е щастлив, ходи на работа с желание, но мина през шайбата както ми споделя. Всички приятели са в Германия, завършиха и си останаха, айтисп. Инженери, жена архитект, тя от Варна, той от провинцията, тя строи училища, пътища. А на Иван работодателя е казал, никога няма да те пусна изпусна, а нима в бг е същото с кадър ните и без връзки, от детската градина цели книжки на изуст, адвокат а жена лекар Германия, и турчета с висше, приятели много, но Германия, навсякъде 2002, но 2007навъ
173
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма начин да се съглася че "там " е по- хубаво. И знаеш ли защо ? Защото живея "там"от 12 години. Не защото съм искала . Лйбооов.... Бях мениджър в България, мениджър съм и тук/е не толкова голям колкото бях, ама нейсе/. ДА държавата е много по-богата, мнооооого по-полицейска/ което обаче съвсем не пречи на високата криминалност/. И е мнооого - по студено -във всякакъв смисъл.Определено не си виждам бъдещето тука, също като много от моите интернационални приятели/почти нямам българи около мен
172
7
 
5
 
! Отговори
И преди 5 години
Те посегнаха на децата. Не за работа, не съжалявам аз, но обидите не може да се забравят, а за това, че им бяха затваряни врати не, на запад им е добре макар че преминаха през много трудности. А сега, които отиват им е лесно без много лутане веднага, докато при някои от 2003 на студентски до скоро, не се оплакват, защото работят в английски фирми, със заповед и... Сега чакат с Брекзит, не са от говорещите, сериозни отзивчив и малко прилазливи за задачите наблягат и за изпита се стяга, но нещата
171
4
 
4
 
! Отговори
БЛАГОДАРЕН преди 5 години
172 АНОНИМЕН" Тъжни и студени са старините в самота.Приготви се за това"ИСКРЕНО И СЪРДЕЧНО ВИ БЛАГОДАРЯ ЗА ЧОВЕЧНОСТА ВИ.ТОВА Е РЕДКО ЯВЛЕНИЕ.ПОВТОРНО ВИ БЛАГОДАРЯ.НЯМА НИКАКЪВ ШАНС ДА СЕ ОКАЖА В ТАКАВА СИТУАЦИЯ.180 ИНЖЕНЕРБЛАГОДАРЯ ЗА ИНФОРМАЦИЯТА.ПОСТОЯННО СЛЕДЯ И СЪМ В ТЕЧЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ В ОТРАСЪЛА.
170
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки пише от НЕГОВА гледна точка. Отлично знаете, че многократно там е много по добре от Бг, там си ценен там разчиташ на себе си, каляваш се, ако не там, то отиваш, работа има само да не те мързи, а кво му е хубаво в бг, и схемата им я знаем, примерно в банка макар, че никога за 500 лв вече, идва на някой шеф дете, няма птобшем обещано и започва тормоз спрямо без ТАТИ да е а обикновен, психически тормоз или търпиш и ако си чувствителен боледува, нервичиш тайно, че неправилно се държат или сам
169
3
 
22
 
! Отговори
Kreti преди 5 години
Ще се върна когато мога да застрелям всеки влезнал в дома ми или който се опита да ми открадне колата или да ме обере на улицата. И защо да се връщам като само в София заплатите са читави за ИТ в Пловдив са с 40% поне по ниски , *** съм го Бойковия Меринджейски Катун, създаден на територията на цлавна България!
168
3
 
25
 
! Отговори
истината преди 5 години
в *** остават само тези дето не стават за нищо-връзкарите
167
1
 
15
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Нема Фючър! Закривай!
166
2
 
4
 
! Отговори
ПРОФЕСОР преди 5 години
До умниците:168 и 167 .Първо научете каква е разликата между Емигрант и Имигрант. Изобщо не сте разбрали каквото сте чели.
165
4
 
17
 
! Отговори
............... преди 5 години
БЯГАЙТЕ КОИ КАК МОЖЕ ОТ ДЕМОКРАТИЧНА ДИКТАТУРА НА ББ.КОИТО Е ВАЙСАЛ НА САЩ И ЕС.НЯМА КАКВО ДА ПРАВИТЕ ТУК.ЕДИН ПРИЯТЕЛ С ВИСШЕ БЕЗ ДА ЗНАЕ НЕМСКИ В ГЕРМАНИЯ РАБОТЕШЕ И МИЕШЕ ЧИНИИ СЛЕД ДВЕ ГОД. НАУЧИ ЕЗИКА ВЕЧЕ 20 ГОД Е ДИРЕКТОР.ВСЕКИ КОИТО Е ИЗЛЯЗЪЛ С ОБРАЗУВАНИЕ ИЛИ БЕЗ ПОДОБРЕ Е ПЛАТЕН И ПОДОРЕ ЖИВЕЙ ОТ КОЛКОТО В БГ
164
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМЕИ-то беше Ленин, сега е ТУ - София. И в днешна време е признак на успех ако задържиш децата си в родната им стран, а не ако ги натириш в чужбина, както беше по времето на ВМЕИ Ленин. Тъжни и студени са старините в самота, приготви се за това.