Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират

41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас
Обновена: 6 фев 2019 14:59 | 6 фев 2019 12:30, Камелия Цветанова
273
Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират
Архив: Булфото

33% от младите хора са готови да емигрират всеки момент, а 18 на сто биха отишли да живеят на друго място. Това важи най-вече са младите от селата и малките градове, признава вицето по демографските въпроси Марияна Николова в писмен отговор на въпрос на депутат от опозицията.

Оказва се обаче, че чужбина е най-бленувана за младите с основно и средно образование.

Явно очакванията им са, че ще и зад граница ще полагат нискоквалифициран труд, но пък ще получават повече пари, отколкото в България.

41% от хората до 29 години пък са доволни от мястото, в което живеят и не са склонни да емигрират. Най-често те са висшисти и са доволни от условията си на живот.

Според Николова броят на заминаващите за чужбина бил по-малък от този на младите, които завършват образованието си зад граница и се връщат, за да работят в България.

Тя цитира и проучване на БАН от 2018 г., в което е посочено, че близо 60% от българите, завърнали се от чужбина, имат намерение да останат за постоянно в страната. Едва 20% смятали някой ден окончателно да напуснат страната.

Изследването сочи още, че водещите причини, които пращат българите в чужбина, са икономически, но пък това, което ги връща отново в България, е семейството.

19% пък са оптимистите, които смятат, че нещата у нас ще се подобрят и заради това се връщат, 9 на сто, за да получат професионална реализация, 7% пък виждат възможност за по-добра работа, а 6 на сто иска да развият свой бизнес в България.

Повече от половина от временните мигранти са имали проблем с професионалната си реализация, след като са се върнали в България.

22% обаче на се успели да си намерят работа, 10 на сто са имали стъпки за признаването на трудовия им стаж, на 2% не им е било признато образованието и квалификацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


273
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
4
 
! Отговори
do xx преди 4 години
и след като са работили в чужбина няколко години защо не са станали "успешни мениджъри" там с яки заплати а се били върнали за 5000 в БГ.Затова и са се върнали, щото са некадърни да пробият там.Ама нали си наясно че хората бягат от простотията, алчността завистта, корупция, "калинки" и все едни ценности дето деформиха цялата държава.
222
1
 
4
 
! Отговори
авс преди 5 години
голата истина на българия че са се продали на ес и сащ народа се настрада от ноември 1989 год.нищо не е направено да се стреми власта да задържа народа си благодарение на сащ ние се лишихме от работни места и милярди от южният поток.ес ни лиши от заводите и селското производство всички природни богаства са продадени от иван костов.влезе в историята и е забравена.от наще политици не се гледа реално че народа страда за тях е важното да си напънят джобовете и а имат власт вички политици са вайсали
221
2
 
5
 
! Отговори
D преди 5 години
Колко от тея млади висшисти се реализират по професията си?!!! И все пак според вашите статистики, по-малко от половината искат да останат тук. Това харесва ли ви?? Хората емигрират за по-качествен живот. не само от финансова гледна точка. някои хора имат ценостна система, която тук няма как да се осъществи.
220
3
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
До Shark:Хукват. ама работят като фелдшери и сестри.
219
2
 
7
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Да да, затова завършващите медицина чакат с четири очи дипломирането и хукват навън. И не само те.
218
4
 
12
 
! Отговори
Харпунджията преди 5 години
,,Към чужбина гледат младите с ниско образование, 33% готови да емигрират'' Ами тези с ,,ниското образование'' за сега само гледат ,докато тези с ,,високото'' са ве4е там.
217
3
 
20
 
! Отговори
ПОЗНАВАЧ преди 5 години
Че тия с високо образование отдавна избягаха, на ред са останалите
216
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
78 procenga ot bulgarite sa gotovi da emigrirat v darjavata Izrael i sa uvereni, che tam gi chakat i ste gi priemat lubezno i sardechno kato Gospodevi lude u doma si...
215
8
 
21
 
! Отговори
глупости преди 5 години
истината е че в българия остават само некадърниците и връзкарите
214
3
 
17
 
! Отговори
Хаха2 преди 5 години
Военните ни с розови BMW, полицаите голтаци, та се налага да рекетират шофьорите или да заработват допълнително като охрана извън работно време, Здравната каса все пари няма, ама и там шевчето вози гъзината на луксозна машина, щото друго си. Пък и си отглеждаме 240 хрантутници... То е ясно, че с поста идват и облагите, ама поне малко да си ги заслужите бе другари, ей така, от кумува срама, дет се вика. Щото още 2 - 3 поколения и ще си останете сами...
213
2
 
19
 
! Отговори
Хаха2 преди 5 години
Как да остане човек в такава държава, дето пари все няма, ама пък се пръскат на поразия? Електронни винетки? Колко милиона потънаха там? И пак не работи системата. Интелигентни табели? Същата работа! Нови магистрали? Минала не минала година от рязането на лентичката и айде за ремонт. Ведомствата се надпреварват кое по луксозни лимузини да купи, щото "шефчетата" са ларж с чуждите пари.
212
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Срам и позор!
211
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 146 Нормално. Западното образование е кофти, затова и дипломите не се признават. Ще трябва да си доучиш тук за да можеш да работиш нещо реално.
210
3
 
10
 
! Отговори
вишист преди 5 години
До действителностМилион пъти съм го пропсувал това мое висше образование!!!!!!!!!!!!!!!Антифашистите надделяха!
209
1
 
17
 
! Отговори
действителност преди 5 години
АМИ КАТО НАВЪН ПЕЧЕЛЯТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ОБРАЗОВАНИТЕ? ДАЖЕ СА ИМ ШЕФОВЕ!
208
7
 
28
 
! Отговори
хх преди 5 години
Преди 20 г. бях понатрупал малко пари и вместо да ги похарча за мерцедес и кючекчийки по чалготеките реших да инвестирам в образованието на двамата си сина.Изпратих ги да учат,единия в Мюнхен, другия в Манчестър.Давах им ограничено количество пари,така че да им се налага и да работят за известна част от издръжката си.След завършването и двамата останаха да работят там по няколко години,после се върнаха в България и днес са успешни мениджъри с високи (над 5000) заплати.Но бачкат,много здраво..
207
6
 
22
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Поредната масонска клоунада!41% от младите висшисти са доволни от условията си на живот у нас - булшит, брат, булшит от секъде!
206
1
 
36
 
! Отговори
Виготура преди 5 години
До 25 години мятат салфетки в чалготеките и после - "Няма бъдеще в тая скапана държава брат"
205
8
 
19
 
! Отговори
От Берлин преди 5 години
Пропаганда ала Гьобелс..Прави ли ви впечатление, че редовно излизат такива статии...??? Герберастка помия....
204
8
 
20
 
! Отговори
сара преди 5 години
GG ,то и обратното е вярно. Ако кажа, че тука съм успяла да се реализирам добре веднага ще започнат минусите и обидите. Ще ми заобясняват, че лъжа и подобни глупости. Всеки търси своето място под слънцето. Моето е тука, а твоето някъде там. Всъщност има ли значение това след като и ти и аз живеем добре ? Къде е драмата ?