Отчитат скок с 60% на фалшиви лекарства в световен мащаб

От 9 февруари е задължителна системата за верификацията им
Обновена: 6 фев 2019 18:02 | 6 фев 2019 18:00, Анисия Иванова
8
Отчитат скок с 60% на фалшиви лекарства в световен мащаб
Архив: Булфото

С 60 на сто се е увеличило предлагането на фалшиви лекарства в световен мащаб през последните пет години, каза Иън Хейнс, водещ консултант в проекта за сериализация и верификация на лекарствата в Европа.

Фалшивите лекарства могат сериозно да навредят на пациента, нямат терапевтичен ефект, водят и до загуба на репутацията на производителя, каза Хейнс. Той подчерта, че има и случаи, в които опаковката на фалшивото лекарство изглежда по-добре от опаковката на истинското, като целта е да се привлече пациента.

От 9 февруари ще бъде въведена задължителната европейска система за верификация на лекарствата. Всяка опаковка ще има свой код, а при продажбата й тя трябва да бъде верифицирана и отписана от системата. Целта е предпазване на пациентите от фалшиви лекарства.

Въвеждането на верификацията е стрес-тест за системата в страната ни, защото всички порочни практики ще бъдат елиминирани, каза председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, цитиран от БТА.

По думите му протестът на някои фармацевти срещу въвеждането на системата за верификация е поради неразбиране и прекалени очаквания. След като вече 2 хиляди аптеки са част от системата, очаквам затихване на протестите, допълни още проф. Гетов.

Въвеждането на системата за верификация няма да доведе до увеличване на цените на лекарствата или до намаляване на достъпа до тях, увери проф. Гетов.

Към момента 140 хиляди европейски аптеки са се включили в системата, каза Деян Денев, председател на Българската организация за верификация на лекарствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
goko преди 5 години
То и без това от край време само се отчита ,регистрира , констатира ,отбелязва , информира и най-вече зомбира ! И никой от "факторите" не предприема нищо за да ограничи или спре някаква такава вредна практика !Само разлайват кучетата и обясняват надълго и нашироко как работата няма да стане !Единственото , което ще стане е увеличаването на цената на лекарствата , без да са станали по-малко фалшиви.
4
0
 
2
 
! Отговори
doko преди 5 години
За първи път чувам,че имало и редовни лекарства...
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В проспериращото ВГ значителен процент от елачите са ***. В турция са значително по-добри и 3 пъти по-евтини. Това го признават и лекарите когато нямат финасов интерес да ти предпишат нещо което е нищо но им носи комисионна.
2
1
 
11
 
! Отговори
abc преди 5 години
Никой не се е загрижил за здравето на пациента. Т.нар. фалшиви лекарства са си същите лекарства, но от нелицензиран производител. Няма икономическа логика за този производител да фалшифицира вещества, производството на които струва стотинки при положение че е инвестирал в машина за таблетиране и опаковане и транспортна логистика, които струват петцифрена сума. Производството на едно лекарство не струва нищо. Големите разходи идват от изследователска дейност и клинични изпитания.
1
1
 
7
 
! Отговори
h преди 5 години
геноцид