Подготвени ли са шофьорите за верижен ад на пътя?

У нас се взима книжка без да си спрял аварийно, обяви Димитър Илиев
48

3525 гледания   |  Още видео

Хората у нас взимат шофьорски книжки без никога да са спирали аварийно, алармира пред Bulgaria ON AIR автомобилният състезател Димитър Илиев.

Още по темата
Коментарът му идва след тежката верижна катастрофа с над 20 автомобила край Сандански, при която един човек загина, а над 10 бяха ранени. Мъгла и намалена видимост на АМ "Струма" са предполагаемите за трагичния инцидент.

"Във всяка верижна катастрофа има фактор, който подлъгва шофьора. Трябва да се опитаме да разпознаем тази опасност. В случая това е мъглата. Колкото по-високоскоростни са пътищата, толкова по-голям е рискът от инциденти. Първото нещо, което хората трябва да направят, е да обезопасят себе си. Много по-безопасно е да останем в автомобила, докато не се уверим, че е безопасно да излезем и да бягаме напред, а не назад", обясни Димитър Илиев.

По думите на рали шампиона у нас не се взимат превантивни мерки. Той даде пример, че когато има мъгла или катастрофа, в други европейски държави излизат малки бусчета със светещи табели и сигнализират. Според него правим нови пътища, но след това не ги поддъжаме и не взимаме всички необходими мерки, за да не се стига до инциденти.

"Понякога загиват хора заради състоянието на пътищата, а не заради техни грешки", отбеляза Илиев.

Емил Марков от Института за пътна безопасност също се обяви за светещи табели, които да информират шофьорите за опасностите на пътя.

"Имаме нужда и от по-динамичен контрол. В момента имаме една полицейска кола, която застава някъде, около нея всички намаляват и тя е едно кратко препятствие по пътя. "Пътна полиция" трябва да започне да участва активно в движението", подчерта той в "България сутрин".

По данни на Института за пътна безопасност в последните 2 месеца са станали около 10 тежки верижни катастрофи.

 


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
4
 
! Отговори
До 44 преди 1 месец
Защо пишеш глупoсти? Каква дистанция трябва да спазваш при видимост до 10 метра напред или до 5 метра. С каква скорост трябва да шофираш на магистралата при такава видимост, за да не те удари някой отзад или ти да не удариш някой отпред? Откъде ги изкопа тези 150 км/час при мъгла? Хората са карали бавно, ако още не си го разбрал.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво има да се коментира?! Има мъгла - няма видимост. Най-добре е да пазиш дистанция и някой отпреде в полезрение. Като няма никой караш бавно - колко точно зависи от колко е зле положението. Ама като караш с 150 км/ч с 5 м видимост няма как да спреш. Като му видиш фаровете/стоповете и си вече в него.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
38 направо кърти -като не виждаш на 10 м остави дистанция от 20 м ммммддддааа има логика
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аре стига глупости в Европа това, в Европа онова, българските шофиори това, па онова. Преди няколко месеца в Германия се бяха нацепили над 100 автомобила във верижна катастрофа, няколко жертви и десетки ранени. Тука се нацепили 20 коли и даже без жертви е щяло да се размине, ако един герой не е тръгнал да скача пред колите да ги спира в мъглата.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36

Щото по погрешка си и турил лампи за къси ли?
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алоууу, клепоухите Джурналя, шофьорите не са фактор в този казус а слабоумното регулиране на движението!!!
Навсякъде в Европа там където се образуват подобни мъгли има ЗНАЦИ
ограничаващи скоростта при мъгла до адекватна такава.
Същото е и за пътища рискови при дъжд.
Тази тема се търкаля в държавата от няколко дни и не чух един смислен коментар.
Това показва САМО едно.
Българите сте НЕеволюирал хомо-еректус.
Пасмина!!
38
1
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 1 месец
Казваш на дистанция от магистралите да стоим, да спазваме дистанция демек.
Защо си въобразяваш, че хората не са намалили, а дистанция изобщо не могат да спазват, защото не виждат колите отпред и отзад. Писна ми от такива дето говорят по принцип и се смятат за винаги прави.
37
4
 
3
 
! Отговори
До34 преди 1 месец
Дистанцията е предпоставка за безопасно шофиране , пак казвам мъглата е била в даден участък , било е редно да се остави повече дистанция и това нямаше да се случи и какво като видимоста е 10 метра ще оставиш 20 ако трябва пускат се аварийни и не каруци метеорит да падне , освен ако не падне точно отгоре , няма какво да стане , самото ти мислене е грешно , затова се стига до там ме хората да умират заради мъгла , променете си начина на мислене и ще умират по малко хора на пътя!!!!!
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички коли да са с LDWS, AEBS, ACC и проблема с мъглата изчезва.
35
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Намалявам до 40 от 10 коли 9 ме изпреварват, единия пуснал дълги..."

Муняк, на моята кола дългите цепят по-хубаво мъглата... ся за твоята жигулка не знам как е.
34
0
 
4
 
! Отговори
хората са го измисли преди 1 месец
В Холандия по магистралите има светещи знаци, които те карат да намалиш скоростта на 30 км от регистрирания инцидент. Така не се получава задръстване и макар че се движите по-бавно, не се налага да спирате и няма опасност да се натресете на спряла рязко пред вас кола.
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 28

Абе само с дистанция не става.
Трябва да имаш и видимост.
Ако вишдаш на 10 метра дистанция ли ще спазваш или ще намалиш до толкова ,че да можеш да спреш?
А и на пътя може да се появи всичко - от каруца до паднали дърва метровки.
32
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ограничение 110 км/час, това е превенция.
31
0
 
9
 
! Отговори
защо преди 1 месец
От много години, през 3-4 км хората монтират камери за наблюдение и през 7-8 км информационни табла. Така, по всяко време знаят обстановката и Я контролират постоянно. Всичко това би трябвало да влиза в офертата за строеж. Плюс камери за скорост щеше да има добър ефект.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Вторични ще спечелят най добре
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От Вторични ще спечелят най добре
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мене така една РС 6 ца ме минава изпревари двама от дясно и минава покрай мене и дава газ все едно нещо е постигнал аз и без това трябваше да отбия имах две опции да карам като него или в случая да спра въпреки ме този отпред прекалено рано намаля пред сфетофара за да не му се налага да спира не го интересува че има коли зад него които искат да отбият и са подали съответно сигнали аз си набих спирачки изчаках го и си отбих тоя с аудито ми се напрай на мъж изпревари три коли от дясно шмугна се
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е че каквито и да са условията ако си оставил достатъчно дистанция дори и този пред теб да спре внезапно няма какво да стане на това му се казва съобразително шофиране , ама хората все да се залепят един след друг тази ситуация е можело да се избегне
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Елементарно е. Всяка кола трябва да има радара на Ф-22 раптор.
25
0
 
4
 
! Отговори
С 280 в града! преди 1 месец
Ко каза ко ?!?!