Работа, стандарт на живот – щастливи ли са българите? Отговорът - почти!

Ромите и хората над 70 години най-нещастни у нас
Обновена: 6 фев 2019 09:10 | 6 фев 2019 09:10, Красимир Ангелов
141
Работа, стандарт на живот – щастливи ли са българите? Отговорът - почти!
Снимка: Булфото

По-голямата част от българите - 45 %, се определят като почти щастливи, а 31 % като нещастни, посочват данните от първото за България представително изследване на личното и общностно щастие. То е проведено в края на 2018 г. по поръчка на списание "Мениджър".

Средният индекс на щастието за страната в края на 2018 г. е 56 точки, от 100 възможни. Средният глобален Индекс на щастието за 2018-та е 60.9 точки, а според данните България е с почти 5 пункта под него.

С нарастване на възрастта, стойностите на Индекса на щастие се понижават, но има два сериозни срива: първият настъпва след 30 г. възраст, а вторият – след 70 години, показва българският Индекс на щастието. С повишаване на образователното равнище нараства и Индексът на щастието. Данните показват още, че високите лични доходи, особено над 1500 лв., намаляват рязко относителния дял на нещастните, но не увеличават дела на щастливите.

Най-щастливи у нас са хората в четиричленни домакинства (най-често семейства с две деца). Индексът на щастието пада при самотните, но и при многочленните домакинства от 5 и повече човека.

Представителите на малцинствата имат между 10 (българските турци) и 20 пункта (ромите) по-нисък Индекс на щастието от представителите на мнозинството българи. Средните стойности на Индекса на щастието не варират по факторите пол и големина на населеното място, но най-голям относителен дял нещастни се регистрира в малките градове.

По няколко измерени критерия - психично здраве, физическо здраве, удовлетвореност от живота и баланс на времето, българските стойности са неразличими статистически от средните глобални. По един показател – социална подкрепа от най-близките, пък сме чувствително над средната стойност за света.

По редица измерения обаче сме чувствително под средното глобално равнище. Това се отнася за критериите "Удовлетвореност от работата" - с 4.2 пункта под средното глобално, "Включеност в местната общност" - с 9.1 пункта под средното, "Субективно благосъстояние" - с 9.4 пункта по-малко от глобалното, "Управление" - с 10.9 пункта, "Стандарт на живот"  - също с 10.9 пункта под средното, "Достъп до култура, изкуство, образование цял живот" - с 11.6 пункта и "Качество на околната среда" - с 14.7 пункта под средното.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почти щастливи почти африканци.
49
3
 
12
 
! Отговори
а преди 5 години
Не сме :)
48
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли "почти щастливи"!Пахаха!Нещо като малко бременна!Мутрю ли ви поръча да напишете така,или да не го обидите за "стабилността" и просперитета Му?
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Не. Бродят много прости хора, а има и онези от малцинствата. Опас ке, за нормалните и възпитани хора. Опес и е за здравето, духа и морала, да се.изшиза в Беге
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разни евреи се опитват да ни убедят колко сме щастливи да сме техни финансови роби. Ами не, финансовото робство и заемите с големи лихви не са никакво щастие.
45
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам в каква простотия и невежество тъне страната .Около мене са все висшисти, възпитани хора.
44
4
 
27
 
! Отговори
noFreeman преди 5 години
"С повишаване на образователното равнище нараства и Индексът на щастието." - голям смях, къде го видяхте това образователно равнище, страната тъне в простотия и невежество... а докато не започнете да пишете реалните неща за живота, то и вие драскачи се нареждате между нещастните...
43
11
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Самият факт, че съм свободен гражданин на Европа и нямам на главата си животни като Рогозин и Путон, ме прави щастлив.
42
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До nikiНяма нужда да е мутра. Защо не Корнелия Нинова, опитен и уважаван политик. Лидер на най-старата партия в България.
41
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 39Дъното на Европа звучи доста надъхващо. Но не е Европа, а Европейски съюз. По-добре най-беден от богатите, отколкото най-богат от бедните.
40
12
 
6
 
! Отговори
niki преди 5 години
А коя мутра да сложим на негово място? Давайте поне решение, като искате да сваляте някого?
39
2
 
31
 
! Отговори
Анонименс преди 5 години
Какви са тия глупости бе ? За коя дръжава пишете тука бе ? 41% били щастливи ?За това всеки млад бяга от нея, защото тука нищо не му се предлага ? Пълна пропаганда! Баси гнусния новинар!
38
4
 
29
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Стандарта на живот не се измерва единствено с това колко пари имаш, ами с инфраструктура, здравеопазване, социални придобивки, образование и много други неща.. Според тази по-мащабна картина сме като попаднала африканска страна - истинско щастие, нали?
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелееее, голямо щастие да не можеш да си плащаш сметките!
36
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щастливи ли сте на дъното на Европа? Нямате нито свобода, нито прогрес. Все още живеете в мутренските времена на 20-ти век. Излезте на площада, махнете мутрата Бойко Борисов и елате в 21-ви век, за да сте щастливи.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до БачкаторИ да не влагат нищо, което не е вярно ако програмиста даже само живее в България и консумира на местна почва пак влага пари в икономиката и тъй като уж всички програмисти имат пари т.е много хилядарки, което е новосъздадена българска медийна легенда, айде да имате малко уважание, щото не са пари на ваш гръб, нито от ваш джоб, а са пари които в най-лошия случай се харчат в България и се изкарват от работа за чужденци за което и се плаща толкова високо.
34
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БачкаторВ България има доста честни хора, които не са депутати или програмисти и живеят добре. Общото на всички тях е, че за всяка неудача в живота си търсят причината пъпво в себе си и когато я открият работят за да я отстранят. На другия полюс са хора като теб, които обвиняват другите за всички неудачи в живота си, и понеже нямат контрол на действията на тези други, си въобразяват, че не могат да променят нищо. Радвам се, че си нещастен! Заслужаваш го!
33
2
 
5
 
! Отговори
Дон Карнаж преди 5 години
Честния българин много много ако мисли ще вземе да попадне в затвора щото са си го харесали за жертвено агне и са го набедили за проблемите на другите хора. В страната на Ентропията винаги е така. Мислете му, внимавайте и ако сте честни хора много внимавайте дали ще оставате и дали сте на правилното място с правилните хора защото такива като вас традиционно не се харесват в общества където живота тече наобратно като България, Русия, Китай и биват наказвани заради това че осветляват нещата
32
5
 
14
 
! Отговори
Бачкатор преди 5 години
Само програмисти и депутати имат добър стандарт тука.И не харесвам нито програмистите нито депутатите щото все са виновни за дереджето на България. Само взимат пари и крият данъци и харчат за коли и джиесеми а не влагат нищо в производство и индустриа.
31
1
 
12
 
! Отговори
Цонко преди 5 години
До ЖоВъпрос на личен избор, щастите и радост са синоними, но радост се използва по-скоро за моментни изживявани, докато щастието май обхваща по-големи интервали от време. Радвате се днес, а сте щастлив цял живот - например. С оглед на това, че живота на повечето хора е низ от пикове и спадове, тоест няма перманентно "щастие", можеби радост е по-точната дума. При всички положения обаче, това е състояние по-скоро на ума отколкото на тялото.