Знаете ли, че... България е посредничила между Хитлер и Сталин?

През 1939 г. Берлин търси София за сондаж при съветското ръководство
6 фев 2019 18:48, Елка Василева
119
Знаете ли, че... България е посредничила между Хитлер и Сталин?
Снимка: www.kingsimeon.bg

България играе ключова роля в поне три епизода от най-тъмния период на 20 век. Макар че българските архиви вече 75 години стоят заключени в руски хранилища, трудовете на двама историци все пак разкриват част от тайните.

Заради публикуването на изследването си „22 юни“, посветено на германското нападение срещу СССР, съветският историк Александър Некрич е принуден да емигрира в САЩ, а книгата му е конфискувана и унищожена. В нея, както и в обширната студия на израелския историк Габриел Городецки „Фаталната самозаблуда - Сталин и нападението на Германия срещу СССР“, са анализирани редица малко известни факти за ролята на България и нейната дипломация в опитите да бъде избегната Втората световна война, пише Дойче веле.

Оказва се, че редица факти около краткотрайния съюз между Хитлер и Сталин са документирани именно чрез дипломатическата и разузнавателната кореспонденция между София и българските посолства в Москва и Берлин. На 15 юни 1939 година именно българският пълномощен министър в Берлин Първан Драганов получава от секретаря в съветското посолство Астахов разгърнат вариант на предложението на Сталин и Молотов до Хитлер и Рибентроп за дружба между двете държави, оформено два месеца по-късно в известния пакт „Молотов-Рибентроп“.

Посредническите мисии на София

Експертът по българо-германските отношения в БАН доц. Владимир Златарски оценява нарасналата дипломатическа активност на България в края на 1930-те и началото на 1940-те най-вече като резултат от това, че страната е излязла от изолацията след поражението през Първата световна война. През 1938 година по молба на Великобритания Борис Трети активно участва в посредническа мисия за мирно решаване на кризата между Чехословакия и Германия.

Година по-късно, през май 1939 година, на свой ред и Берлин търси българското посредничество, за да сондира при какви условия съветското ръководство би се съгласило на договореност с Германия. „Москва установява, че такава договореност ще ѝ бъде изгодна и месец по-късно с посредничеството на Драганов предава на Берлин вижданията на Сталин и Молотов на каква база може да се постигне сближение между враждебно настроените един спрямо друг диктаторски режими", посочва Златарски.

Москва приключва преговорите с Лондон и Париж за създаване на антихитлеристки съюз и два месеца по-късно сензационният пакт между нацисткия и болшевишкия режим вече е факт. Ученият обяснява участието на България в двете посреднически мисии с усилията на страната да получи подкрепа от всички велики сили в опитите да си върне по мирен начин Южна Добруджа. Некрич и Гордецки подробно се спират на плановете на Сталин да се възползва максимално от подкрепата за тази българска кауза и да придърпа София към съветската орбита на влияние.

Как "Българският въпрос" скара Хитлер и Сталин

България използва противоречията между великите сили, за да си върне Южна Добруджа през септември 1940 година, отбелязват Некрич и Городецки. Опасенията на Хитлер, че София може да се огъне под натиска на Кремъл, го карат да притисне румънския диктатор Антонеску с цел да се форсират протаканите от Букурещ преговори със София по въпроса за Южна Добруджа.

В същото време, след окупацията на Прибалтика и обширни части от Полша, Румъния и Финландия, Сталин и обкръжението му непрекъснато предявяват към германския си съюзник нови и нови претенции за разширяване на съветската сфера на влияние. По време на посещението си в Берлин на 12 и 13 ноември 1940 година Молотов изпълнява изричната инструкция на Сталин да настоява за решаването на „Българския въпрос“.

Съветският емисар трябва се опита да убеди колегата си Рибентроп, че Русия и СССР винаги са получавали удари през Черно море, поради което България и Турция трябва да допуснат съветски военни бази на своя територия. До този момент Борис Трети държи на пълния български неутралитет в започналата война - София неколкократно отказва да се присъедини към оста Рим-Берлин-Токио.

Историкът Владимир Златарски казва, че до дебаркирането на британски войски в Гърция в началото на 1941 година Хитлер се отнасял с разбиране към убедителните аргументи на цар Борис за българската позиция. Така че в Берлин Молотов получава мълчалив отказ и само ден след отпътуването му Хитлер представя пред генералитета детайлите на плана „Барбароса“.

Десетина дни след берлинската среща генералният секретар на съветското външно министерство Аркадий Соболев съобщава, че отива в Букурещ. Вместо това прави изненадваща визита в София. Успоредно с този недопустим ход шефът на Коминтерна Георги Димитров също действа далеч отвъд рамките на общоприетото. От Москва Димитров предварително изпраща във филиала си в София носените от Соболев нови съветските претенции за привличането на България в съветската зона като компенсация за дадените от Хитлер гаранции на Румъния. Исканията са разпечатани на десетки хиляди пропагандни листовки, които комунистическите активисти разпространяват из цялата страна.

В крайна сметка повечето министри от кабинета на Богдан Филов научават именно от тези листовки за съветската оферта, която Соболев се опитва да наложи по време на поверителните си срещи с царя, премиера и външния министър. Отговорите на събеседниците му са категорични - България остава неутрална и отхвърля съветските предложения за пакт за ненападение, защото не се чувства застрашена. Опасността страната да сподели съдбата на прибалтийските републики временно е избегната.

Още един ключов сюжет с българско участие

Заключените в Москва български архиви биха могли да хвърлят светлина и върху още един ключов сюжет с българско участие. През юли 1941 Сталин и Берия предлагат да отстъпят на Германия обширни територии, за да бъде спрян светкавичният напредък на германските войски към Москва, обяснява професорът от Пловдивския университет Людмил Спасов. За посредник отново е избрана България, чието посолство в Москва по време на войната представлява интересите на Германия в СССР. Българският посланик и съветски шпионин Иван Стаменов приема задачата, но шифрограмите на българското посолство, които се следят от съветското разузнаване, не дават основание за извода, че мисията е изпълнена, посочва Спасов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е победител във ВСВ иима право да задържи каквотой хареса . Претенциите нарусофобите са направо смешни .
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОГА МОСКВА ЩЕ ВЪРНЕ АРХИВИТЕ НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ, КОИТО ЗАГРАБИ КАТО ВОЕНЕН ТРОФЕЙ ОТ ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ Е ВОЮВАЛА С ТЯХ ПО ВРЕМЕ НА ВСВ. ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА ПРЕДАТЕЛСКИТЕ НАМЕРЕНИЯ НА РУСОБОЛНИТЕ Е ЧЕ НЕ ЖЕЛАЯТ И ДА ПОВДИГНАТ ТЕМАТА И КАКТО ВИНАГИ ЗАЩИТАВАТ ЧУЖДАТА ДЪРЖАВА МАЙКА. ПРЕДАТЕЛИ ГНУСНИ
50
5
 
8
 
! Отговори
Сега сме същите! преди 5 години
Връткат се ту на изток, ту на запад, и накрая все България е нагласена!? Навремето сме обявили война на САЩ и са ни потрошили, сега се перчим на Русия, и пак ще ни потрошат, и то заради краварите! Сега и за Венецуела се слагаме, не се виждаме какви сме джуджета, ама се правим на големи!
49
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете с тези глупости.След години ще ни обяснявате че Тиквата е посредничил меду Тръмп и Ким Чен.Престанете с те зи ФАЛШИВИ новини и манипулации.
48
4
 
6
 
! Отговори
Елке преди 5 години
За нищо не ставаш, как пък за толкова време като драскачка в главата ти само белите петна се размножиха
47
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те и за приятелството между Хитлер и Сталин криеха и какво?Сталин уж бил против нацистите. КОГА?
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че как без България,ей, на всяка манджа миродия...
45
2
 
29
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Те затова държат архивите в Москва, за да не разберем истината.
44
5
 
6
 
! Отговори
P. преди 5 години
До АнонименНе мога да дам точно линк, но четох че ц. Борис е починал след вечеря в едно от посолствата, членки на Оста. Немски лекари са предполагали змийска отрова, която не остава следи в тялото. Медичите.
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Айдееееееееее,сектантите търсят поле за изява за глупостите си!
42
2
 
7
 
! Отговори
P. преди 5 години
Царство България
41
2
 
9
 
! Отговори
P. преди 5 години
До Анонименарство България е официалното наименование на българската държава от 1908 до 1946 г. След Освобождението през 1878 г. България е вписана в Берлинския договор като автономно трибутарно княжество. До ден днешен се спори дали референдумът за отпадането на монархията в България е законен. Прочетете повече за т.н. референдум за отмяна на монархията и последиците от него. Последиците са, че никой не бръсне новата република за сли**.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е възможно само когато използваш мозъка си, вместо наколенките, разбра ли, Бойко?
39
2
 
8
 
! Отговори
точно определение преди 5 години
"Навремето народа виждаше в Семеон баща му и гласува за него масово......после, обаче видя в него дядо му и се разбяга..... "
38
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казват,че Борис 3 е отровен от немците,дори посочват името на лекаря на Хитлер, който го е отровил,но е странно,защото отровени умират - Сталин и доста руснаци,Хитлер и други немци,Борис 3 и други личности от двете страни на барикадата,ръката е западна,но дали е немска се съмнявам.Почерка е един и същ - отравяне,както при немците,така и при руснаците,не е ли странно това?Имало ли е трета страна?
37
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСъс сигурност Борис 3 не е отровен от руснаци,руснаците когато влизат в България през ВСВ Борис 3 е бил вече отровен,руснаците дори пазят семейството на Борис 3 да не пострада,а охраната на семейството му е само от български военни,руснаци са нямали достъп.Казват,че Борис 3 е отровен от немците,дори посочват името на лекаря на Хитлер,който го е отровил,но е странно,защото отровени умират - Сталин,Хитлер и други немци,Борис и други личности от двете страни,ръката е западна,но дали е
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да си поделят Турция а България се навира между шамарите както и в ПСВ.
35
3
 
9
 
! Отговори
Просветител преди 5 години
Ако искате да разберете доста неща за Хитлер, ВСВ, комунистите и евреите-болшевики Ленин, Троцки, Зиновиев и Мардухай (Карл Маркс) от неподправени документални източници и без пропаганда отидете в Ютуб и намерете филма за трзи събития на великана Денис Уайз. Напишете Adof *** - The Greatest Story Never Told Филма е в 26 епизода от по 20 минути и е феноменален. Може да ви даде вдъхновение и да преосмислите живота си. Успех!
34
8
 
9
 
! Отговори
V преди 5 години
Да не се надценяваме :) България оправи света ,а сега ще дава Венецуела на новия нацистки режим във Вашингтон както дала Чехия :))) По добре да си оправим нашата държава .Нашия режим не е по хуманен от този на Мадуро
33
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До юбералесЗащото ще лъсне истината, че Сталин и Чърчил подпалиха войната.