Експеримент: Може ли да оцелееш с 5 лв. на ден и да се храниш разнообразно?

Цветомир Цанов разказва за преживяното пред Bulgaria ON AIR
7 фев 2019 13:00, Анисия Иванова
112

Ново предизвикателство в мрежата! Цяла седмица само с 35 лева. В него се впуска влогърът Цветомир Цанов. Само с 5 лева на ден той се опитва да се храни вкусно и здравословно.

"Когато пазарувах, гледах етикетите и следях промоциите. Когато бюджетът ти е ограничен, това е много важно. Оказа се, че е напълно възможно да живееш с 5 лева на ден. Сложната част от това е да приготвяш храната си и тя да бъде разнообразна", сподели в студиото на "България сутрин" Цецо.

С 35 лева той е напазарувал продукти за цяла седмица. Те включвали предимно месо, зеленчуци, млечни продукти, картофи, ориз.

Цветомир даде за пример част от седмичното си меню - сутрин си правил бананова палачинка, само банан и яйце - много вкусно, лесно и здравословно. Храните, които използвам, са приложими постоянно - можем да вкараме неща в храненето, които са много евтини и изключително полезни. Завръща се костният бульон, който не струва почти нищо, а в него има много колаген, желатин, полезен за стомаха, завръщат се ферментиралите храни, изброи той.

"Това не е нещо, което бих могъл да правя всяка седмица. Но чрез този социален експеримент успях да докажа, че не е невъзможно, стига човек да може да отдели времето за готвене", допълни влогърът пред Bulgaria ON AIR.

Мечтата му за в бъдеще е да направи експеримент - да оцелее една седмица в природата с това, което може да си набави от нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едни хора се мъчат да оцеляват с по 5лв. или по - малко даже. Други хора си актуализират заплатите (от по 4 000 лв. и повече) по няколко пъти годишно....
55
0
 
42
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
Изобщо не разбирам целта на тия "експерименти" ?! Дай да сметнем друго. Заплата 500 кинта нето /в Русе е добра заплата/. Ток - 100 кинта /средногодишно/. Вода - 20 лв /ако се къпеш умерено/. Телефон, кабелна и интернет - 60 лв. Дрехи и обувки - 50 лв. Лекар и зъболекар - 60 лева /средногодишно/. Транспорт до работа и обратно - 100 лева. Кино, театър, опера, книга - не се полагат. Останаха по 3 лева дневно. Давай с експеримента!
54
0
 
33
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
До Анонимен 55Имай в предвид в селата продукти на такива цени няма. В селата в малките магазинчета е доста по-скъпо, защото няма конкуренция. Т.е, жулят възрастните!
53
2
 
3
 
! Отговори
от 52 преди 5 години
продължениеТози които работи за 400 лева може да направи по добра икономия ако не работи а използва свободното време именно за икономисва свободното време на тези които има доходи.По този начин той ще спечели работната си заплата от свободното време и икономията която прави от свободното си време.Толкова е важно свободното време за готвенето.
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кис мляко - 70ст евтинджак.Кауфлхляб добруджа -80ст преоц. Кауфл.3 яйца 75сториз евтин 250гр 75стябълка средно голяма - 45сткремвирш един евтин 75ст.сол 10ст.ток за готвенето 3 кw 70общо стана 5 кинта , абе 40% българи така мизерстват
51
2
 
12
 
! Отговори
Втрещен преди 5 години
"Завръща се костният бульон, който не струва почти нищо" ?!?! Айде бе ?! Я да посмятаме. За да се приготви класически костен бульон са нужни кости. Приемаме, че са на символична цена. Ама ни трябва и електроенергия за да приготвим бульона. Ако говорим за говежди бульон времето на приготвяне е 72 часа /по рецептурник/ при около 1 Kw енергия. 72 х 0.30 лв са си все някакви кинти. Така, че давайте по леко с "почти нищо". Е, по евтино ще излезе с автоклав. Само дето ще го изплащаш 10 години.
50
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
5 лева на ден на човек за четиричлено семейсво е 20 лева на ден , т.е 620 лева бюджет за храна на месец.Като задължително трябва да имаш бюджет ток, и гориво за колата за да се възпозваш от промоциите.Рабира се е важно да имаш готова кухня в този бюджет не влиза печката на изплащане.Естествено е когато говорим за евтина храна най важното е свободното време за готвене не може цял ден да си на работа и да готвиш икономично.Този които работи за 400 лева може да направи по добра икономия ако не рабо
49
14
 
5
 
! Отговори
-10 преди 5 години
Че то като се храниш в гостилници ти стигат 10 лв на ден, какъв е проблемът да си готвиш за 5 лв на ден? Голяма наовина, гоУемо нящо!
48
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с такивА експерименти герб иска да ни убеди колко сме богати с минималната ни работна заплата а който е на средна, ужас направо се разлага от преяждане
47
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С 5 лв. на ден може да оцелееш известно време, но не можеш да живееш дългосрочно без да отслабнеш и да имаш здравословни проблеми. Постоянно ще си в калориен дефицит и ще ти липсват доста необходими хранителни вещества и витамини, които тялото получава с разнообразното хранене.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 44Поне като си ги приготвиш ще знаеш че са пресни. Ако отидеш на ресторант ще ти пробутат застояла манджа.
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те пенсионерите оцеляват и с по-малко след като платят парното.
44
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз живея и с по-малко , но това е по-скоро оцеляване , а не живеене . Всеки се простира според чергата си .
43
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Социален експеримент...дрън-дрън, та пляс. Та нали за да си ги приготвиш тези неща ще изхабиш ток за да ги приготвиш, гориво или билет за гр.транспорт за да отидеш да ги купиш и т.н. Икономията е майка на мизерията. Това само българина не може да го проумее и затова цял живот мизерства...
42
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво. Този откри топлата вода. То половин България оцелява с по 5лв. на ден. Повтарям оцелява. Може би му се дава такава гласност по политически причини - ето виждате ли 5лв стигат за какво ревете за повече?
41
2
 
0
 
! Отговори
tsvetan lazarov spas преди 5 години
mi probvaite sas germanskata fanilia v ispania tesa 4 chleno semeistvo bashta maika i dve malki momicheta te sas sigurnos mogat davi otgovoriat na tas tema as nemoga a i da moga neiskam
40
1
 
18
 
! Отговори
гост преди 5 години
Нещо ни пързаля. Кило банани е над 2.50. Колко бананови палачинки е това? Нещо много му малки порциите.
39
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не бих го нарекъл експеримент а издевателство над тялото и духаПървом защото е за хора без работа и обществени ангажименти.Второ,употребата на едни и същи храни,макар и по разнообразен начин,може да ти донесе неизлечимо заболяване ако е в продължителен периодТрето,това може да ви гарантира съществуване но не и нормален живот за дълго време т.е.ще ви скъси живота,ако не наполовина то поне с една третаПриятелски съветРазнобразната храна е основата на живота,което не означава само същесвтуване
38
1
 
10
 
! Отговори
Никакъв проблем! преди 5 години
Аз го правя от години и се чувствам прекрасно! Но това е само за храна! А останалият масраф?!
37
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрън, дрън, дрън, че то само 1,60 е билетчето в София за гр.транспорт, а в европейските страни го пускат безплатен.