Производство с висока добавена стойност задържа българите у нас

Експерт: България вече не е страна с евтина, а с качествена работна ръка
7 фев 2019 21:37, Екип на Bloomberg
33
Производство с висока добавена стойност задържа българите у нас
Снимка: Pixabay

България трябва да се насочи към производството на продукти с висока добавена стойност. Това каза Антоанета Барес, изп. директор на "Национална компания индустриални зони", в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Барес направи коментара си по повод провелата се в сряда дискусия на тема на тема "Бизнес и образование - перспективи и предизвикателства", която събра представители на университетите и бизнеса у нас. Според госта производството на подобен тип продукти ще насърчи и оставането на повече български граждани в страната.

"Бизнесът идва в България основно заради евтината работна ръка. Ние обаче не сме дестинация с евтина, а с качествена работна ръка. За да може работодателите да плащат по-високи заплати на служителите у нас, България трябва да започне да произвежда продукти с висока добавена стойност. Така и българските граждани ще останат в страната", добави тя.

Барес коментира и идеята, предложена от ректора на УНСС проф. Стати Статев, компаниите у нас да подписват 5-годишни договори със студентите - да заплащат обучението им, след което студентите да стават техни кадри. Гостът посочи, че и към момента има подобни работещи примери на Запад, като добави, че има необходимост обаче да се помисли в тази насока и да се извади най-удачното от този вариант.

Друга идея, обсъдена по време на срещата, е възможността за създаването на майсторски класове у нас, посочи Барес.

„Вариант е представители на бизнеса да водят лекционни курсове на студенти. Те ще бъдат интензивни, за кратък срок, но практически насочени, в бакалавърските програми“.

Според Барес професионалното образование у нас също трябва да се възстанови. Факт е, че преди го имаше и то работеше добре, коментира гостът. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ще са ниски заплатите. В Ямбол чуждите фирми дават по 1500-2000лв заплати. Един 80кв апартамент е 60-70х.лв. Българските фирми не дават високи заплати защото им куца организацията. Ама те повечето вървят към фалит. Само земеделците ще останат. В момента в България всеки кадърен човек може да си прави добри доходи стига да му се работи
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ще произвеждате, Европа може всичко да си произведа 10 пъти повече от необходимото. Пазари и трябват, а не производство. И черноработници от България, а не стоки с висока принадена стойност.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече даже започваме да изнасяме и за западна Европа и в Германия и там уволняват работници заради българските стоки които преди те са произвеждали, и германците като останат без работа да идват да гледат старци и да чистят в България. Аз ще си взема за домашна помощничка някоя млада работлива баварка от Мюнхен да ми чисти.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Производство с висока добавена стоиност"Я пак?
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качествената работна ръка отдавна се изнесе от България
4
4
 
18
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Подкрепям. На държавата и трябват хора които могат да работят с ръцете си. Аз също го виждам. Живея в провинцията и печеля повече от моите колеги в София. Просто защото работа има, но няма кадърни хора които да работят. Малко по малко вървим към Европа. Там около всеки град има по няколко малки фабрики. Най-голямата спънка е държавния рекет и административния. Те гонят чужди инвеститори и скапват средния бизнес. Един чиновник е готов да затрие цял бизнес само и само да вземе рушвет
3
2
 
24
 
! Отговори
ГОСПОЖО БАРЕС . . . преди 5 години
Госпожо ! Не забелязвате ли че балами няма , поумняха . Видяха как и на кого не бива да се работи . Това е толкоз просто и логично . А бизнеса нека продължава да си търси безплатна работна ръка - пожелавам му успех .
2
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Качествената работна ръка отдавна се изнесе от България.
1
3
 
26
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
ТОВА НЯКАКВА ШЕГА ЛИ Е ?!