Защо няма достатъчно трансплантации у нас?

Социалист: Не бяха създадени условия за ефективна организация
Обновена: 8 фев 2019 08:29 | 7 фев 2019 22:25, Екип на Bulgaria On Air
11

1578 гледания   |  Още видео
Защо според БСП ефектът от трансплантационната политика е катастрофален?

"Трансплантологията на органи, тъкани и клетки отдавна не е нова технология. Тя е рутинна технология из целия свят. От всички трансплантации 2/3 са на бъбреци. Последните десетилетия предоставиха застой. Беше насрочен дебат. Доволни сме, че се прие предложението ни здравният министър да предостави доклад. България не е член на "Евротрансплант", а трябва. Стандартът е да се извършват 25 трансплантации на милион население. България не извършва белодробни трансплантации. Чакащите за бъбрени трансплантации са над 1000. Съдбата на всеки човек е много важна. Трансплантологията е индикатор за състоянието на здравословната ни система", подчерта депутатът от БСП проф. Георги Михайлов.

Според госта в "Денят ON AIR" през последните години не бяха създадени реални условия за ефективна политика на донорство.

"Всичко опира до организация. Министерството на здравеопазването трябва да предложи решение на този проблем. Ключът е в организацията на донорството. България прави над 100 клетъчни трансплантации. Ние изоставаме стратегически. Очакваме във всички направления на трансплантологията промяна", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото стотици клиники и "болници' с 5 човека персанал източват здравната каса за да лекуват ппки и не остават пари за истинските дейности като тази, зя която са необходими високо квалифициран персонал, специализирано оборудване, напр.хеликоптери и самолети и пр.
7
0
 
1
 
! Отговори
шматка преди 2 месеца
До 1

Защото органите трябва да са съвместими с реципиента.Когато няма съвместимост в Бг ги предоставят на други.То не е да правиш ба.хур
6
0
 
7
 
! Отговори
татун4о преди 2 месеца
До татул
Хубаво , ама на пенсионера органите не стават , а са изхабени и деградирали. На младежите - отровени от дроги и простотии, също органите не стават и са похабени. И какво следва - търговия с органи. И кой я върти - *******.
5
0
 
5
 
! Отговори
татул преди 2 месеца
Първо лъжата е много голяма.Почти на
всеки пенсионер влязъл в болница му
се въвежда извънземна болест,след
което следва операция.Така той остава
без дузина чаркове."Неиздържал опера-
ция"-оправдание.Явно искат, да не тър-
сим в близките си какво е останало от
карантията.Да -продават на воля.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A zasto da ima...? Nali ima hubav sudjuk, lukanka, babek, elensko filet i elenski but, agneshki chrevca, bahur, svinski krachenca, cheverme, haydushki kebap?!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В едно общество, в което няма солидарност и взаимно разбиране между отделните хора и съсловия, или доверие между лекари и пациенти, не може да искате съчуствие !!!
Само с лозунги не става.............трябва да убедите хората!!
Защо ли никой не ви вярва???
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямам намерение да ставам суровина на "касапите".
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защото агенцията за трансплантации изнася органите и взема пари за това.