Аптечният туризъм - единственото спасение за родните пациенти

Българи с редки заболявания са принудени да търсят лекарства в чужбина
8 фев 2019 10:05,
6

Българските пациенти с редки заболявания са принудени да купуват нужните медикаменти за своето лечение от чужбина.

Причината за това е решението нерегистрираните лекарства да се изтеглят от родния пазар заради ниската им цена и ниската печалба за призводителите. Така единствената възможност българските пациенти да си осигурят лечение, е да се превърнат в аптечни туристи и да потърсят нужните им медикаменти извън пределите на България. На родния пазар има заместители на нужните лекарства, но пациентските организации алармират, че те не са достатъчно ефикасни.

Проблемът с изтеглянето на лекарствата е, че количествата нужни за нашия пазар не са големи. За да продава оригинално лекарство фирмата производител трябва да плати таксата за регистрация от 15 хиляди лева, а ще е необходима година и половина, за да достигне такива продажби.

След като беше взето решение Фондът за лечение на деца да бъде закрит, в аптечни туристи ще се превърнат и родителите на деца с редки онкологични заболявания. Досега за нерегистрираните лекарства заплащаше ЦФЛД. След закриването му се появи обещание, че разходите ще бъдат поети от НЗОК, но до момента не е ясно как ще се случва това. Затова пациентските организации излизат с няколко предложения: Лекарствата да могат да се доставят и до аптеките извън болницата. В момента само болниците могат да купуват нерегистрирани лекарства.

Процедурата е сложна, но когато става дума за домашно лечение, пациентът няма как да си вземе лекарството от болницата. Другото предложение е фирмите да са освободени от такси, когато става дума за евтини лекарства

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Само ще добавя, че чиновниците си имат началници и обикновено нищо не пипат без указания свише...
4
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България всичко е сбъркано от сбърканите ни чиновници. Ако за някоя рядка болест има двама или трима пациенти в страната, никой няма да се наеме да им внася лекарства защото само разрешителното за внос ще му струва 50 хиляди евро, което обезсмисля всичко останало. Тоест държавната машина мисли единствено за себе си а болните кучета ги яли.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е за Тиквокрацията!
2
3
 
20
 
! Отговори
Бау преди 5 години
Не само, че ги няма лекарствата ами и лекарите не ги разбират и не знаят как да ги дозират и т.н. Проблема е по-дълбок.
1
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата съвсем любезно ви моли да я напуснете...