Полудяваме ли? Всеки пети с тревожност, в депресия, с психична криза...

Увеличават се алкохолиците и наркоманите, а тях никой не лекува
142
Полудяваме ли? Всеки пети с тревожност, в депресия, с психична криза...
Снимка: Pixabay

Една пета от българите имат психиатрични проблеми.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Това са тревожните и депресивните разстройства, отчетени в изследването от 2007 г.

Още по темата
"Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза", признава обаче шефът на сектор "Психично здраве” в центъра д-р  Захари Зарков пред "Труд".

Последните данни от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести.

"Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н", допълва д-р Зарков.

Според него проблемът със зависимостите също е сериозен, още повече, че става въпрос за млади хора.

"Ако говорим за тежките зависимости, има метадонови програми и те са достъпни. Ако говорим обаче за зависимости към алкохол и никотин, там нещата са по-постни. Има една клиника в Суходол и тя не в добро състояние. Организират се и групи за взаимопомощ. Зависимостта се лекува с психотерапия. В България обаче закон за психотерапията няма. При нея има правила, които трябва да се спазват, но това не е регламентирано у нас", обяснява експертът.

Той цитира и изследване отново от 2007 г., което показва, че 3,3% от хората имат зависимост към алкохол или друга субстанция.

Според данните от 2017 г. Процентът вече е скочил на 4,76%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
2
 
29
 
! Отговори
SS преди 5 години
При положение, че българите живеят от 30 г. във филм на ужасите, то посочените проценти не са верни - в пъти повече са ...
86
4
 
11
 
! Отговори
ТОВА ОБЯСНЯВА ВСИЧКО преди 5 години
Най-големия враг на българина е ... друг българин.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до до 45 години мизерияИмали сме Златен Лев, а не шума вързана с Валутен борд
84
1
 
1
 
! Отговори
До Перко преди 5 години
Лека форма си Бро,ако знаеш как ти завиждам,в начален стадий си, и аз бех така *** в Швейцария мъ упраиха.Пробвай да се будиш сутрин дипутат, целият ще си във Тортички, и ще мислиш, че си в поле от ягоди, като в една песен на Ленън.Найш -кое на обяд да си Лий Харви Осуалд, то ти напира, ама напира да минеш покрай Министерски съвет и Народното Събрание, молиш се на колене да срещнеш Министър или Депутат, сдържааш съ, сдържаш съ, ама се натам те влече, и едни мечти за Джевелин, Искандер...
83
0
 
16
 
! Отговори
нормален съм бе! преди 5 години
Като изпадна в криза се нагълтвам с амфети и си удрям две помни с херца. Качвам се нерегистрирана си кола с отнета книжка и блъскам две баби на някоя спирка примерно. ПОсле удрям един лабут на полицаите и им късам пагоните,след два дни пак съм си в къщи. Съда ни е много милостив и всеки път ме пуска..така до другата криза!
82
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 45 години мизepияЯ пак ни обясни как сме били четвъртата икономика в Европа преди 44-та,.. викаш, били сме преди индустриални страни като напр. Чехословакия, Холандия, Белгия, ли? ааахахаха!!! С цървулите и калните улици по градовете? С две -три фабрики накръст /повечето построени от чужденци/, електрифицирани едва 20% от селищата, примитивно селско стопанство... Тия данни от салфетка в клубчето на ДСБ ли ги взе? Това ли те излъгаха реститутките там? Четвърта на Балканите по-може.
81
2
 
4
 
! Отговори
Лев преди 5 години
Виновна е фрагментаризацията на идентичността на левицата!
80
2
 
22
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Изобщо не намаляват....всеки втори е изпитвал тревожност и паник атаки и то не еднократно...ама това е заради завидният ни стандарт на живот в Тикволандия...
79
1
 
1
 
! Отговори
До: Ракийка преди 5 години
От Пуф,"пробвай ракийка",Тцъ не помага, пробвах с ирландска, на сутринта мъ боля главъта.Помага ми временното раздвоение на личността, сутрин се събуждам БГ депутат и пращъ от щастие!На обяд на обяд обаче съ превъплащавам Лий Харви Осуалд, тогава много избягвам Народното Събрание и Министерски съвет.Вечер ставам обикновен БГ гражданин и гласовете в главата ми се усилват, почвам да вярвам, че Земята е плоска.Помощ, иначе съм добре :)
78
6
 
14
 
! Отговори
фен преди 5 години
Капитализмът е най-хубавия строй,всеки който е близък с властта и всеки който е далавераджия и крадец успява.Корупцията е брутална и го защитава на всички нива. Да го д**** бедните ....хахах!
77
3
 
7
 
! Отговори
Не сме виновни ние! преди 5 години
Виновни са:- държавата- политиците- сички системи - съдебна, напоителна, храносмилателна, образователна, избирателна...- корупцията- турското робство- Путин- ЕС- САЩ- обствоятелствата- демокрацията- 45 години социализъм- малцинствата и етносите- светът е виновен- храните- закуските- градския транспорт- общинте и кметовете
76
3
 
4
 
! Отговори
Луд преди 5 години
Аз пък съм си екстра.
75
1
 
17
 
! Отговори
отдавна казано преди 5 години
Живите ще завиждат на мъртвите !
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Капитализмът не болестта. Капитализмът е лечението. Нали всички са умни и кадърни, нямат стимул да работят при комунизма и социализма и да са равни с другите, и не могат да са по висши, да изпъкнат и да станат по богати, да покажат индивидуалността си, няма западни лъскави стоки в магазините. Е, ставайте сега в 6 да бачкате като животни за надника, да се стимулирате, да треперите за работата, и магазините са пълни със стоки. Лечението ще бъде много дълко.
73
2
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Ами в днешно време със стресовия живот и некачествените храни, корумпираната държава и всички неправди в ежедневието (влизат ти в дома, крадат те, а ти не трябва да се защитаваш), е напълно нормално!От друга страна има клипове в тубата, в които се вижда как американски самолети пръскат във въздуха с неизвестни химикали територийте на "съюзниците" си и ни дума в никоя медия.Нашия "съюзник" сащ със сигурност от край време ни мислят "доброто"???!!!Така ще бъде докато не изметем ***!!!
72
1
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Живот в България е наказание.
71
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, бе. Просто капитализъм. Така е нормално.
70
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, симптомите за човека са това, а болестта се нарича КАПИТАЛИЗЪМ!
69
1
 
26
 
! Отговори
Петко преди 5 години
Родени сме без да го желаем ,и живеем в отвратително място в гадно време. Как няма да сме психо алкохолици и деградета?
68
0
 
9
 
! Отговори
чувам гласове преди 5 години
Много сме