Полудяваме ли? Всеки пети с тревожност, в депресия, с психична криза...

Увеличават се алкохолиците и наркоманите, а тях никой не лекува
142
Полудяваме ли? Всеки пети с тревожност, в депресия, с психична криза...
Снимка: Pixabay

Една пета от българите имат психиатрични проблеми.

Проучване на Националния център по обществено здраве и анализи сочи, че около 19,5% от българската популация в някакъв етап от живота си имат често срещано психиатрично разстройство. Това са тревожните и депресивните разстройства, отчетени в изследването от 2007 г.

Още по темата
"Много трудно е да се каже колко хора имат в момента симптоматика на някаква психична криза", признава обаче шефът на сектор "Психично здраве” в центъра д-р  Захари Зарков пред "Труд".

Последните данни от 2017 г. показват намаляване на тревожностите и депресиите на 14,5% и раздвижване на процентите вътре, при самите болести.

"Това е добре в сравнение с 2007 г., но не е цялата психиатрична картина за съжаление. Има 1-2% хора с шизофрения, отделно са деменциите, личностните разстройства, епилепсиите и т.н", допълва д-р Зарков.

Според него проблемът със зависимостите също е сериозен, още повече, че става въпрос за млади хора.

"Ако говорим за тежките зависимости, има метадонови програми и те са достъпни. Ако говорим обаче за зависимости към алкохол и никотин, там нещата са по-постни. Има една клиника в Суходол и тя не в добро състояние. Организират се и групи за взаимопомощ. Зависимостта се лекува с психотерапия. В България обаче закон за психотерапията няма. При нея има правила, които трябва да се спазват, но това не е регламентирано у нас", обяснява експертът.

Той цитира и изследване отново от 2007 г., което показва, че 3,3% от хората имат зависимост към алкохол или друга субстанция.

Според данните от 2017 г. Процентът вече е скочил на 4,76%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
2
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
До 1944 г. психично болните у нас са били 2-3% а при бай Тошо 15% което значи,че са се нароили заради социализма.
126
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напрежение и стрес има навсякъде, но тук, в допълнение има бедност, несигурност и безперспективност. С този допълнителен товар малцина могат да се преборят и да оцелеят. Няколко години навън ми удължиха живота и стабилизираха материалния статус на семейството. ТУК е като душегубка!
125
2
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
По-скоро 1/2ра са изтрещелите. От ненормалните условия е това..
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои хора в България просто не могат да разберат, че има хора които са повече от тях във всяко едно отношение. Затова им върви в живота и затова успявят. По-красиви, по-харизматични, по-умни, повече късмет имат и въобще всичко им е в повече. Ама българите си викат ей го тоя ся ше почна да го кълна искам и аз като него, искаш ама немааааа смешкоСамо по отношение на късмета са над нас иначе във всичко друго са голям минус... Викаш в една самолетна катастрофа оцеляват само най-умните ?!
123
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 120"Това, което ни се случва, никой западняк не може да го преживее!"Това което ни се случва е благодарение на просташката ни българщина, тесногръдието, завистта, слобата и лицемерието! Западните общества са преживяли две световни войни и са си взели поука от страданията! Ние сме били едни прости обрулени крепостни селяци с ограничена култура и тесен мироглед. Не за друго гинем, защото се мислим за нещо но Природата не го приема! Оглозган народ със слаб интелект и първосигнални..
122
4
 
7
 
! Отговори
TheCrow преди 5 години
30 години преход към демокрация дотам ни докара...Не към увеличаване на доходите, а увеличаване на лудите!
121
4
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
долу нато и ФАЩ!
120
1
 
5
 
! Отговори
Цървен милянер преди 5 години
Язе че ви кажем,оти парите за нищо не ми стигат,некой пат немам за едни цигари даже. Почнах да си праим три хотела на 2 морета,плашщам бензино на седем аудита сосе данако,почнахме да си праиме три халета у квартало,една нова хижа и две шивачки цехчета та сам беден като цръковна мишка. Само на заеми живеем,секой месец по 70 хилки ми отиват за них- от що дексам още и яз не знаем вече!
119
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как да сте в ред с психичното си здраве в това напрегнато ежедневие. Най стресовите ситуации са когато парите не ви стигат за нищо. Поне при мен беше така преди да се изнеса за бялата държава в средата на 90-те. Чудех се как да купя на болните си родителите лекарства и да ги нахраня. Най хубавото беше че нямах семейство, а и какво семейство от 20 годишен на колкото бях тогава. Незнам доколко са се променили нещата при вас но в средата на 90-те беше АД. Ако и сега е така не ви завиждам.
118
0
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Абе, зорът е докато напълно откачиш - после е лесно...
117
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Работих в чужбина и бяхме 6 колежки. От напрежението в работата 3 колежки, почти една след друга, изпаднаха в бърнаут и излязоха в дълги болнични. Познайте кои бяхме останалите здрави да вършим работата? Българка, рускиня и румънка!!! Та, добре че сме от здраво тесто и напъните на някои бавно и трудно успяват да ни съсипят! Това, което ни се случва, никой западняк не може да го преживее!
116
5
 
4
 
! Отговори
Божил преди 5 години
Истината е друга- червените и техните ромски приятели са около 20% от нашето население: не е ли съвпадението удивително? Значи причината е открита: червеното съсловие изпада в депресия,защото вече не може да ни краде и от ден на ден броя на милионерите сред него намалява.
115
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен е вследствие на добавките в храните,(ресторанти и хранителни вериги добавят съставки за привързване към даден продукт).При цигарите също,поради голям процент отказали ги,разчитат на останалите да вдигнат потребление,мания в телефоните,компютри и подобни.Несигурността в утрешния ден,принудата на повечето хора да живеят живот назаем.Манипулативни новини. България новините и предавания са крими хроника и негативни ситуации от деня.Иска се здрав разум и взаимопомощ,след време минава.
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от спокойния живот ще да е . всеки е богат с 5 коли и се чуди всеки ден къде да утиде на по1ивка , поне така твърди управлението
113
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само миризмата на кордит и палавият звън на гилзите ме успокояват...
112
5
 
20
 
! Отговори
Изследовател преди 5 години
Телефоните които носим в джобовете си са ПСИХОТРОННО ОРЪЖИЕ облъчват ни играят си с мислите ни....
111
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Apnete si shembe chorbata i si piinete apcheaata...rozavki, sinichki, zelenki, jaltichki, belichki...sichkite...zaedno s askovskata voda....
110
2
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Ne e poludial bulgariana.Napravo e izprashtial....Vznoto e da se vee bairjaka i shapka s tri cviata na glavata. Moze i da se zagarnem s bairjaka...vmesto da go veem.Koi kakto mu haresva....
109
1
 
37
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Демокрация братко. Ако откраднеш 500 лв си измeкяр и крадец ,но ако откраднеш 5 милиона вече си уважаван член на обществото и всеки ти се кланя!
108
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо се очудвате? Преди десетина години на пресконференция наши психиатри казаха,че 10 дена след вдигане на цените у нас има бум на психоразстройствата. Психичните разстройства са болест на нормалните хора от ненормалния живот и пряко следствие от капиталистическите псевдо пазар и демокрация. Това го е разбрал още през 1947г. Ерих Фром в книгата си "Психично здравото общество". Издадена е и у нас, но доста хора у нас не разбират извода му,че капитализъм и шизофрения е почти едно и също.