Вече го има у нас: Само бабата разбира български, дъщеря й и внучката – не

50-60 хил. деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина
Обновена: 8 фев 2019 08:55 | 8 фев 2019 07:00, Елка Василева
207
Вече го има у нас: Само бабата разбира български, дъщеря й и внучката – не
Снимка: архив, Булфото

Мерки все повече деца да бъдат в училище взима Министерството на образованието.

Това показват данните на образователното министерство. Тази седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи трудово-образователна повинност за децата, които напускат училище, преди да навършат 16 години. Мярката е част от неговата концепция за интеграция на ромите.

От началото на тази учебна година до края на календарната 2018 г. сме върнали в клас 9100 ученици, основно на възраст между 9 и 15 години. Доброволно са се записали около 8000 деца. Това съобщи за "24 часа" Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

1239 екипа от учители, социални работници и полицаи обикалят от началото на учебната година адресите на неходещите на училище деца. Те се насочвали първо към отпадналите от образователната система в последната година и върху ранния обхват на децата - 5, 6 и 7 години. За миналата (2017/2018 г.) учебна година 24 000 деца са върнати обратно в училище. От тях са отпаднали повторно 2100 деца.

Още по темата

“От тях пък за 426 отново правим опит да ги интегрираме в училище. Това е един динамичен процес и ние водим на практика ежедневна битка, за да може тези деца да продължат образованието си”, обясни Сачева.

Най-много актове на родители за това, че не пускат децата си на училище, са издадени в Стара Загора и Сливен. Създадена е и платформа за децата в риск, в която подават информация образователното министерство, Агенцията за социално подпомагане, Главната инспекция по труда и НАП. Отделно МОН имал и споразумение с МВР, а скоро щяло да бъде сключено и с Агенцията по заетостта, която да подава информация за безработни родители. Засилен бил и контролът върху медицинските бележки, с които се оправдават отсъствията от учебни часове.

20% от децата, които ходят на училище, не говорят добре български език. “Проблемът е много дълбок, защото на места има второ и трето поколение неграмотност. Ако отидете в ромската махала на Асеновград и питате едно 8-годишно момиченце как се казва, най-вероятно няма да разбере въпроса. По-лошото е, че и майката няма да го разбере. Единственият човек, който ще може да преведе въпроса, ще е бабата”, обясни Деница Сачева.

Имало места, в които хората не говорят никакъв език, а използват свой хибрид от български, турски и ромски.

82 млн. лв. са предвидени за покриване на таксите на деца от уязвими групи за детските градини. Вторият проект е “Подкрепа за успех” за 130 млн. лв. Той е за допълнителни дейности в училище за деца от уязвими групи и деца със специални образователни потребности.

В София много от децата, които се издирват, за да бъдат върнати в клас, са с адресна регистрация в Майчин дом. Има куриозни случаи на 50-60 деца, чийто адрес е на “Леге” 6, където се намира обредният дом.

Най-честите трудности са свързани с миграцията - както вътрешна, така и външна. Липсват актове за раждане, както и законни настойници. “Очевидно това са деца от ромски семейства, които не са грамотни и като цяло част от родителите имат ниска административна грамотност. Те не знаят към коя институция за какво да се обърнат”, обясняват от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До знаещ очевидец Не ни занимавай с твоите глупости, че си отвсякъде пси.хясал. Карък си бил и неудачник си си останал. Имах един приятел заварчик - взимаше по 600- 700 лв заплата като се строяха газопроводите в България, докато ти си лапал мухи
91
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"50-60 хил. деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина"............, те това е резултата от "кадърното" управление на държавата ни от началото на демокрацията до сега. Тъжна и горчива истина за умиращата ни държава!
90
12
 
12
 
! Отговори
знаещ очевидец преди 5 години
Искам да кажа че "народната власт" ги развъждаше тия в геометрична прогресия.МВР много добра знаеше какво правят ромонците ,затвяряше очи и ги правеше доносници срещу нас.Ако българин откраднеше мамата му разкатаваха. А за минго-нищо.Отделно даваха от краденото на милиционерите-свидетел съм.Комуниста е враг на българина.Защо Тошо вкара 60 те години 300 000 ромуни от Гърция и Румъния?Не е само за доларчетата а и си е минго.Доказано.А ромунеца верно до какво се допре го осираСамо лапат и ***
89
3
 
10
 
! Отговори
знаещ очевидец преди 5 години
До Анонимен 99Не е така.Тия цени ги дрънкаш за червена пропаганда.Тия цени дето ги споменаваш са за 60 те години.Жена ми работеше фактористка за около 3 лв надник-аз млад дърводелец с наднорменото 160 на месец.После завърших задочно за даскал- 158_+10 за млад специалист.Говоря ти за 80 та година.Свинското-3.80 с кокал и лой.Телешки шол-5,80.Кучешка радост180-2.40 с кокалите вътре.Ромонците всека вечер кючек,пияни и ръгат деца.Ми той за един час крадене изкарваше зплатата ми бе каскет.
88
1
 
1
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен И заплатата беше 120-150 лв.
87
2
 
13
 
! Отговори
Митев преди 5 години
До Анонимен В българските училища в чужбина се преподава на езика на съответната страна. Българският е като втори език. Не може в Б-я да се преподава на друг език освен българския. И как ще ограмотиш някого на език, на който НЯМА азбука? Глупости пишеш!!!
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 86 знаеш очевидец. Навремето 1 кг овнешко беше 2,40 лв , 1 кг свинско -2,60, 1 кг свински шол с кост - 4,50 лв,1 кг пилешко- 2 лв, 1 кг скумрия - 1, 60 лв. Само свински шол без кост е можел да струва - 5,80 лв. И е абсурд да си работил за 4 лв на ден при минимална заплата от 120 лв. Да не говорим, че имаше и клас прослужено време. След като са минали 30 години не може да се пришиват сегашните проблеми на старото време. За трийсет години всичко трябваше да цъфти
85
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата го кара на училище, дават му детски, дават му стипендия. То унижава учители с по две висши, в по добрия случай въобще и не ходи на училище. Остава неграмотно и на 15 ражда първо ***. Насила му дават диплома, но то пак е неграмотно.
84
1
 
13
 
! Отговори
Мария преди 5 години
КАЗАНО Е "НАСИЛА МОЖЕШ ДА ВЗЕМЕШ,НЕ ДА ДАДЕШ".КАК СЕ ИНТЕГРИРА НЕЖЕЛАЕЩИЯ? ОПИТЪТ В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА Е ЕДИН.ИНАЧЕ ОПРАВИЯ НЯМА!
83
3
 
5
 
! Отговори
До 47 преди 5 години
Говора за това което виждат очите ми всеки ден.И да,в смесените райони е така.Не ти отърва щом истината се каже
82
2
 
7
 
! Отговори
Петьо преди 5 години
До 93-Ромски лидер,Бее какво се правиш,че си Ром..само да всяваш смут и спор..Ако беше нямаше да пишеш правилно, Явно нямаш работа в Оффиса и се чудиш с какво да се занимаваш..голям Хейтър си !!!
81
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така не става. Пак се опитваме да свършим работата по български. Ако искате да ограмотите ромите вижте как хората по белият свят ограмотяват малцинствените си групи. Отварят училища за тях на майчиният им език. Нека първо да научат майчиният си език, да се ограмотят на него пък тогава искайте да се социализират. Не може ние българите да искаме български училища там където има българи навънка, а да лишаваме ромите от правото им на обучение на майчин език.
80
5
 
6
 
! Отговори
Ахмет преди 5 години
Аз не мога да оправя оброзователната система на БГ за това си имат правителство, ама нещо по лошо от тива става защотото внуците на истинските Българи не знаят БългарскиАз не живея в БГ ама през лятото като посещавам БГ съм виждал това на живо защотото внучето при дядото говореше Англйски и с внучето се разбрахме на Английски. Случаят неидентичен,А за ромите защо не знаели български и защо не са учели,вие мислете за това
79
30
 
5
 
! Отговори
Ромски лидер преди 5 години
Българите имате държава благодарение на ромите. Ако не сме ромите да ви гласуваме на изборите, българите ще си стоите без парламент и правителство.
78
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зако мий туй очилиште. Аз и така сам си рахад.
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като държавата спа 30 години, сега изведнъж се стресна че има проблеми
76
3
 
19
 
! Отговори
. преди 5 години
това не са българи! да изчезват!
75
1
 
9
 
! Отговори
ХХХХХ преди 5 години
БРАВО НА КОМЕНТАТОР НОМЕР ::::: 78 - Анонимен ХАЙДЕ ВСИЧКИ ЗАЕДНО НА ПРОТЕСТ !!! АЗ СЪМ ЗА !!!!
74
1
 
12
 
! Отговори
X преди 5 години
Днес.бг ,превръщате в манифест свободата на словото , но доказвате ,че за вас това е игра на думи."Благодаря" за изтрития коментар.С това доказвате себе си.
73
17
 
21
 
! Отговори
знаещ очевидец преди 5 години
При комунизма съм наблюдавал как ромънците краднеха от предприятията.ЦКС Комбинат София.Правеше се всичко.От боя за яйца до ресторанти,машини ,павилиони.Печеше се кафеНа изхода спираха рейса и гледаха по чантите ни.А отзад етноса изкарваше с каруци през прелеза.Виждал съм уж изкарват талаша-а под него прекрасни талпи за мебели.Ламперия,алуминиеви заготовки.Торби с кафе и боя за яйца( дефицитна).Ние бачкахме норма за 4 лева ден.Месото-5.80.Комунизма ги развъди тия.Милицията знаеше и си траеше