Вече го има у нас: Само бабата разбира български, дъщеря й и внучката – не

50-60 хил. деца не ходят на училище, 87 197 пък са някъде в чужбина
Обновена: 8 фев 2019 08:55 | 8 фев 2019 07:00, Елка Василева
207
Вече го има у нас: Само бабата разбира български, дъщеря й и внучката – не
Снимка: архив, Булфото

Мерки все повече деца да бъдат в училище взима Министерството на образованието.

Това показват данните на образователното министерство. Тази седмица вицепремиерът Красимир Каракачанов предложи трудово-образователна повинност за децата, които напускат училище, преди да навършат 16 години. Мярката е част от неговата концепция за интеграция на ромите.

От началото на тази учебна година до края на календарната 2018 г. сме върнали в клас 9100 ученици, основно на възраст между 9 и 15 години. Доброволно са се записали около 8000 деца. Това съобщи за "24 часа" Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката.

1239 екипа от учители, социални работници и полицаи обикалят от началото на учебната година адресите на неходещите на училище деца. Те се насочвали първо към отпадналите от образователната система в последната година и върху ранния обхват на децата - 5, 6 и 7 години. За миналата (2017/2018 г.) учебна година 24 000 деца са върнати обратно в училище. От тях са отпаднали повторно 2100 деца.

Още по темата

“От тях пък за 426 отново правим опит да ги интегрираме в училище. Това е един динамичен процес и ние водим на практика ежедневна битка, за да може тези деца да продължат образованието си”, обясни Сачева.

Най-много актове на родители за това, че не пускат децата си на училище, са издадени в Стара Загора и Сливен. Създадена е и платформа за децата в риск, в която подават информация образователното министерство, Агенцията за социално подпомагане, Главната инспекция по труда и НАП. Отделно МОН имал и споразумение с МВР, а скоро щяло да бъде сключено и с Агенцията по заетостта, която да подава информация за безработни родители. Засилен бил и контролът върху медицинските бележки, с които се оправдават отсъствията от учебни часове.

20% от децата, които ходят на училище, не говорят добре български език. “Проблемът е много дълбок, защото на места има второ и трето поколение неграмотност. Ако отидете в ромската махала на Асеновград и питате едно 8-годишно момиченце как се казва, най-вероятно няма да разбере въпроса. По-лошото е, че и майката няма да го разбере. Единственият човек, който ще може да преведе въпроса, ще е бабата”, обясни Деница Сачева.

Имало места, в които хората не говорят никакъв език, а използват свой хибрид от български, турски и ромски.

82 млн. лв. са предвидени за покриване на таксите на деца от уязвими групи за детските градини. Вторият проект е “Подкрепа за успех” за 130 млн. лв. Той е за допълнителни дейности в училище за деца от уязвими групи и деца със специални образователни потребности.

В София много от децата, които се издирват, за да бъдат върнати в клас, са с адресна регистрация в Майчин дом. Има куриозни случаи на 50-60 деца, чийто адрес е на “Леге” 6, където се намира обредният дом.

Най-честите трудности са свързани с миграцията - както вътрешна, така и външна. Липсват актове за раждане, както и законни настойници. “Очевидно това са деца от ромски семейства, които не са грамотни и като цяло част от родителите имат ниска административна грамотност. Те не знаят към коя институция за какво да се обърнат”, обясняват от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Индия има много хора незнаещи хинди и това не им пречи. Така че няма проблем в България да има хора незнаещи български
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как тогава служителите ще разберат кое поколение е влязло на тази територия,ако бабата не може да разбере зададения въпрос при тази мешаница на езикови групи при това с мешани диалекти,по всичко изглежда,че и бабите не могат да ги разберат и трябва да им уйдисват на мешания словоред докато могат,ако са първо поколение дошли насам и вече в трета възраст както казват.
70
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хилядолетие на ромското включванее! Направо хилядолетен ромски райх!
69
1
 
18
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Така ще е и по-зле ще става.Като премахнахте жителството,домовите книги,че били соц,няма задължителна адресна регистрация при наемане на жилище и започване на работа-както е в другите европейски държави-така ще е!Същото е и за образованието-по конституция-всеки има право-да,ама май трябва да се промени-всеки е ДЛЪЖЕН да ходи на училище.*** народ-лесно се манипулира-затова е така!Успех в живота,ББ!
68
0
 
30
 
! Отговори
моя внук преди 5 години
Много ми се иска всички политици-даже тия от ДПС дето защищават етноса-да вземат по една квота от ромчета ама от паланките и да ги вкарат в класовете на децата им.Да ни дадат примери.И да вземат по едно-две от черничките на отглеждане -имат огромни апартаменти и милиони.А от хелзинския комитет-задължително да прекарват по 15 дена в месеца живеене в гетата.Да са близо до тия заради които получават яко пари.А не да живеят в затворени комплекси с охрана и да краднат.Нека слезнат при проблема.
67
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако си мисли някой че България е Държава на българи или само на български граждани не познава Държавата България и не е българин , България е сглобена Държава от различни националности , хубаво е да се изъчава в учебниците е Училище шото от Комуниатическа пропаганда затова сега поколенията нищо не знаят
66
20
 
6
 
! Отговори
Евроатлантик преди 5 години
Крайно време е българите да почнат да учат ромски. Така ще се засили включването на ромите и интеграцията им.
65
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Християнизирано-ислямизиран Народ , какво очаквате от Милтикулти нация
64
13
 
6
 
! Отговори
Европеец преди 5 години
Това е напълно нормално за едно мултикултурно и инклузивно общество като европейското. Трябва да има разнообразие и диверсификация!
63
3
 
39
 
! Отговори
моя внук преди 5 години
моя внук става рано-на училище,после сяда ,учи ,тормози се за изпитите,труди се.И казва:"Дядо на ромчетата в класа госпожата даде на матурата само да кажат азбуката и ще минат.Те и това не можаха .И пак ги пусна."И моя внук вижда че щом ония могат-що той да се труди и напъва?Гледа ония пушат трева,ходят на глутници ,краднат и се правят на велики.Абе проказа .Тия не стават за нищо .Какво значи инеграция?! Смесване.Айде нема нужда.Тези не-хора само развалят и съсипват.Дори душите на децата ни.
62
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 30 години евроатлантиците направиха това,което турцире не успяха за 500
61
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво чудно има- така възникнаха и македонците- от невежество и само бабите още говорят правилен български! Тук на Балкана невежеството е прогрес и развитие!
60
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато цялата ни "активност" се свежда до мучене по форумите,а не вземем даизлезем на улиците и ИЗМЕТЕМ ЦЯЛАТА ПАРТИЙНО-ОЛИГАРХИЧЕСКА КАСТА,всичко ще си върви по старому,отвреме навреме някой политик ще поразмърда мравуняка главно за свои цели,а всички останали ще си затрайват И ВСИЧКО ЩЕ СИ ТЕЧЕ И ЗАТЛАЧВА ПО СТАРОМУ!!И ПРИЧИНАТА ЗА ВСИЧКО ТОВА СМЕ ВСИЧКИ НИЕ,УМРЕЛИТЕ,ТАКА НАРЕЧЕНИ "БЪЛГАРИ",ЧАКАЩИ ВЕЧНО НЯКОЙ "ДА НИ ОПРАВИ"!"А Те ни разпраха задните отвверстия в едно 30 годишно "оправяне"!
59
15
 
8
 
! Отговори
google преди 5 години
Християнстовот е наложено насила у нас , който знае как се работи с гугъл сам може да прочете за Покръстването , Покръстването не е само Покръстване а насилственно християнизиране
58
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
възникнал е балкански креолски език- смес на ромски, турски и български
57
0
 
10
 
! Отговори
Antonim преди 5 години
До Анонимен 66Чуждестранният предприемач може да си наеме преводач или работници, владеещи чужди езици. Той е грамотен и образован. Докато въпросните персони на са, нямат и каквато и да било квалификация.
56
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В доста места се отглеждат мауглита, които говорят на езика на джунглата /балкана/ и общуват с вълци, мечки и съсели и чакат нов български Киплинг да напише книжка, а някоя еврофинансирана мартичка да продуцира филм за Берлиналето и най после да вземем голямата награда чрез подивяване!
55
6
 
14
 
! Отговори
турски мингянин преди 5 години
Тия са рожба на социализма.Той ги размножи.Не се заблуждавайте-и сега на власт са комунисти и ги размножават за да има проблем.Я се огледайте,събудете се.Всички гледаме в безнаказаните роми а не гледаме колко ни ограбват.Всички заедно.Затова червената власт ги котка.Искаме твърда ръка но не червена.
54
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 72Невиждам смисъл всяка държава да налага езика си. Всеки е свободен да си определи езика.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предател , изменник и безродник стана гордост..