Онеправдани от ТЕЛК: Хора с тежки заболявания се оказват трудоспособни

Заради новия метод на изчисляване много хора остават без помощи
10 фев 2019 15:00,
47
Онеправдани от ТЕЛК: Хора с тежки заболявания се оказват трудоспособни
Снимка: Pixabay

Масово недоволство на пациенти заради новия начин за определяне на процента нетрудоспособност от ТЕЛК комисиите.
 
Основното оплакване е, че заради въведения през август миналата година метод на изчисляване, много хора с тежки заболявания остават без месечни помощи, защото не успяват да съберат необходимия процент нетрудоспособност, съобщава "Нова тв".

От месеци Бойко Равначки е прикован на легло. Мъжът има няколко сериозни заболявания. До миналата година получавал месечно по 219 лева, защото имал 74% неработоспособност. С влизането на новите правила обаче Равначки изведнъж се оказал достатъчно здрав.

Още по темата

 
"Получавам някакво писмо, че от 72% ме свалят на 40%. А тези 40% не значат нищо, нямам никакви помощи. Трябва да имам минимум 50%, за да получавам пенсия и помощи, които ми се полагат”, казва Бойко Равначки.

Причината за промяната е, че процентите от различните болести вече не се сумират, а се взима процентът само на най-тежката болест.

Лекарят от ТЕЛК комисията в Благоевград обяснява, че в случая с Бойко Равначки просто е спазил новия регламент. „Съгласен съм с хората, но и ние изобщо не сме доволни, защото на мен след седем въпроса ми бяха отговорили

"Дадени са отгоре точките, ние сме длъжни да ги спазваме". Шефът на НЕЛК ми каза, че има 30 000 жалби, казах му, че ще стават и повече”, коментира д-р Олег Кашукеев, председател на Трудово-експертна лекарска комисия.
 
От Националния осигурителен институт (НОИ) уточниха, че новата наредба трябва да намали случаите, при които хора с много дребни заболявания ги сумират и взимат помощи.
 
„По старата наредба с правилото за събиране позволяваше на много хора с общо взето възрастови промени да събират проценти и да получават инвалидни пенсии и затова е толкова голям броят на инвалидите в България”, казва д-р Огнян Червилов, член на Медицинската комисия при Териториалното поделение на НОИ.

Според  д-р Олег Кашукеев има фалшиви ТЕЛК-ове, но в никакъв случай това не са всички и е необходимо да се посочат конкретните имена на лекарите, които са ги издавали и те да понесат отговорност за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Германия инвалидите и ПОД 50% получават пенсии и социални придобивки. Социалните работници в белите страни издирват инвалидите, за да ги задължат да ходят на рехабилитации, плувате, различни терапии. А в Бг инвалидът трябва да подава молби, да търчи и да се моли. Искат дохода му и доходите/имотното състояние на членовете на семейството му, за да му откажат социални права.В ЕС насила дават социални привилегии, в Бг правят всичко възможно да откажат привилегии.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 14Които работи защо взима пенсия--значи ти нищо не трябва да взимаш, а има да ти се взима, защото нищо не работиш, а чакаш ей такива инвалиди да ти изкарат пенсията!
12
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Които работи защо взима пенсия
11
4
 
30
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Нали се сещате, че парите за протестиращите майки ще дойдат от другите инвалиди
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тежката, брутална атака срещу инвалидите, цели тяхната физическа ликвидация и/или "изтискването им до последна капка", "в Името на Печалбата"! до там са я докарали , т.е. срива в системата е толкова голям, че опряха и до инвалидите, но не и разбира се до печалбата си, а то в НЕЯ и големият, огромният резерв!чакам с терпение Денят в който тия "от горе" ще се погнат взаимно и ще се хванат за гърлата, както сега са хванали в мъртва хватка "плебеите"!
9
6
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% от населението което се определя като ромска общност имат фалшиви ТЕЛК,затова всички хора с ТЕЛК трябва да се преосвидетелстват!Това не означава наистина болните да бъдат ощетени!
8
8
 
28
 
! Отговори
Милица преди 5 години
До 8 Не се дава на етнически принцип, а на финансов принцип! Чичко паричко!
7
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, вижте венецуелците как страдат. България е велик член на НАТО и ЕС. Командва Балканите. Хуманитарната катастрофа във Венецуела вижте, българите са добре. 100 евро са 100 евро.
6
9
 
66
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
ТЕЛК се дава на етнически принцип у нас ,не го ли схванахте ;) ????
5
11
 
57
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Реалността в България Болния е Здрав (защото не си е платил на помията наричаща себе си Лекар) и Здравия е Болен (защото е платил на същата тази помия)България умира, благодарение на политиците!
4
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ***! 1Показаха двама братя- ро.ми, че се правили на слепи и вече повтаряте като папагали, че всички слепи се престрували. Омръзнахте с това тролство под всяка статия!Заради 10-20 човека с мними ТЕЛК-ве генерализирате, че всички инавалиди били фалшиви. Какво си мислите? Че ще обрекат на гладна смърт инвалидите и техните пари ще ги дадат на вас ли? Нищо няма да получите. Стотинка няма да видите от спестените пари от помощи. Ще си останете с лаенето по сайтовете.
3
2
 
57
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
В ТЕЛКОВЕТЕ СЕ ПОЛУЧАВА ТОЧНО ДВЕТЕ КРАЙНОСТИ!БОЛНИТЕ ГИ ОЩЕТЯВАТ А НЕБОЛНИТЕ ПОЛУЧАВАТ ЯКО ПРОЦЕНТИ!
2
2
 
34
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
това е една от най прогнилите корумпирани не реформирани и лошо структурирани институции у насдо като не започнат масово да вкарват в затворите издаващи фалшивите категоризации срещу пари под масата тук няма да има редза да се получи най добре трябва да се категоризират всички отново да се пресеят фалшивите и те заедно с отговорните корумпирани да се натикат в затворите иначе всичко до тук е само ден до пладне ала бала изгърмяха двама трима и до там после старата песен с нов глас
1
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе то, реално погледнато, абсолютно здрав човек няма! Така че да се сумират дребни заболявания, за да се получи висок процент, не е правилно. Само за едно основно и то, ако наистина е сериозно, да се дава ТЕЛК. Добра си е новата наредба.