Подигравките в интернет: Всяко четвърто дете е жертва

20% пък си признават, че самите те са заплашвали връстници
10 фев 2019 13:00,
8
Подигравките в интернет: Всяко четвърто дете е жертва
Снимка: Pixabay

Около 20-25% от децата, според наше изследване, са ставали обект на подигравки, тормоз, обиди, заплахи от свои връстници най-често в интернет, а около 20% пък си признават, че са извършвали подобни действия срещу техни връстници. Това казакоординаторът в Националния център на безопасен интернет Георги Апостолов.

„Но всъщност 100% от децата стават жертва на това явление, тъй като човек, който наблюдава някакъв акт на агресия, било то както е в случая вербална, той не може да остане безучастен, казват психолозите. Той се отъждествява подсъзнателно или с жертвата, или с извършителя“, обясни Апостолов пред "Фокус".

По думите му в най-малката възрастова група основният риск е детето да попадне на неподходящо за възрастта му съдържание – най-вече за сексуално, порнографско или съдържание с екстремно насилие.

"Имайки предвид крехката възраст на децата, на която са вече в интернет, това може да ги шокира и травмира. За този риск, ние предлагаме на родителите да не дават на децата да ползват стандартния YouTube", посочи той.

YouTube разработи от няколко години, тази година за първи път пусна и на български свой канал и приложение YouTube kids. "Той съдържа фактически цялото забавно, учебно и полезно съдържание, което децата обичат, интересно им е и полезно, но от него са изчистени всички тези качени от потребителите видеа, които не са подходящи за възраст под 18 години“, допълни Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: тормозтормоз онлайн
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подигравки е твърде безобидно определение за този вид тормоз, който както всяка друга форма на насилие , винаги е подценяван в България. На запад го наричат Cyber bully (кибер тормоз ) и се отнасят към проблема много сериозно. А у нас тепърва се чудят какви мерки да вземат срещу далеч по -тежките и реални форми на насилие като психически и физически тормоз в семейството! Защото от кибер пространството човек може да избяга или да отвърне подобаващо с коментар, но в семейството по-силният надделява и жертвата няма как да напусне дома си.
6
4
 
4
 
! Отговори
социален преди 5 години
По комунистическо време децата бяха послушни и не се обиждаха по интернета.И не гледаха пoрно в youtube-то.Сега са се озверили.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези майка си ли търсят в интернет. Май им харесва да се подиграват с тях, след като четат коментарите.
4
0
 
8
 
! Отговори
Родителите на тези преди 5 години
деца са спали в часовете по литература, когато е бил изучаван Димитър Талев. Припомням ви. Един от богатите македонци изпраща детето си у свой делови партньор в Европа, за да получи то тамошно образование. Детето се оплаква на баща си, че децата на домакина му се смеят. Отговорът на таткото е лаконичен: "Смей им се и ти!"Ще научиш детето да брани позициите си, да преценява обективно и себе си, и онези, които злонамерено искат да му навредят. Да определи слабото им място и да атакува!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Който го е страх от подигравки, не влиза в интернет"
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интернет трябва да е достъпен смао за определени хора. Не всички трябва, да имат достъп до информация ...
1
4
 
16
 
! Отговори
FF преди 5 години
Aз да питам..на 9-14 годишно защо му е телефон с интернет забоден вътре ?Каква потребност има ?Май работата смърди откъм родителите.Чатовете са пълни с кифлета на по 11 дето се чу....ат като невиждали и не са от малцинството...на 15 вече се самонаричат ку-ве?... Разхайтено общество.