Църквата: Моралното разложение на Запада заличава семейството

Митрополит Антоний поиска редакция на Националната стратегия за детето
11 фев 2019 10:45, Анисия Иванова
305

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Духовниците смятат, че с нея се ограничава авторитета на родителите, а според Църквата трябва да се въведат часове по религия, с които ще се преборим с наркотичната зависимост, абортите и сексуалната разкрепостеност.

БПЦ смята, че забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Още по темата

Светият синод е забелязал основни пропуски в стратегията, които касаят християнско семейство, обясни митрополит Антоний БПЦ в студиото на "България сутрин".

"Чрез различни законопроекти се отнема пълното право на родителите да възпитават в свобода своите деца. По някакъв начин се институционализират рамките на възпитанието в семейството", обясни пред Bulgaria ON AIR митрополит Антоний.

Той беше категоричен, че часове по религия биха имали благотворно влияние върху младежите.

"Трябва да има строгост, някакви рамки във възпитанието на децата, защото прекалената свобода доказва, че децата започват да растат своенравни, без да зачитат авторитетите на своите родители, а след това в обществото", подчерта още духовникът.

По думите му правят се опити в страната ни да се налагат несвойствени модели във възпитанието на децата, в контекста на моралното разложение на западното общество. Църквата не приема идеята двама родители от един пол да възпитават децата. Според Библията семейството е съюз между мъж и жена. Има опит традиционното семейство да се измести от тези практики, обясни митрополит Антоний.

Детският психолог Христо Монов се съгласи с митрополит Антоний, че става насилствена институционализация на българските деца.

"Детето на 21 век е друго дете, различно дете. Целият свят, който то познава, е по-скоро от екрана, отколкото от реалния живот. Затова то е друг психичен продукт, затова и методите на въздействие спрямо него трябва да бъдат нови", поясни психологът.

По думите му със силната си позиция един от стожерите на българската идентичност - църквата, се завръща в обществения живот.

Монов допълни, че констатациите на БПЦ трябва да се вземат предвид. По думите му всички родители трябва да възпитават децата си, но трябва да знаят, че посегнат ли им, ще изгубят връзката си с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
12
 
11
 
! Отговори
Льош Запад преди 5 години
Ама Светите отци все гледат да си возят месата в нещо по-западноИ все към скъпи западни часовници ги влечеБалъците измреха....мдаа
211
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistТи си егати ***! Православен свещеник не щял да вижда... Като НЕ щеш да виждаш православен свещеник, ходи тогава в ислямска арабия!
210
22
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НИКАКВА ПОДКРЕПА ЗА БПЦ, НИКАКВИ ДАРЕНИЯ И ПОВЕЧЕ ПРАВОСЛАВЕН ПОП НЕ ЩА ДА ВИЖДАМ
209
9
 
6
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До 123: ТЕБЕ ТРЯБВА ДА ОСВИДЕЛСТВАТ И ЗАТВОРЯТ В ЛУДНИЦА
208
8
 
28
 
! Отговори
123 преди 5 години
Това е една от основните цели на тези които управляват западния свят - да унищожат семейтвото. Затова е Истанбулсаката конвенция, джендърите, премахване на пол, трети пол, вижте им музикални клипове - само идиоTи, безвкусно облечени хора. Искат да подведат младежите по грешни пътища и до голяма степен успяват.
207
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение от номер 217:За съжаление, в полупразните тсолчини храмове влизат всякакви ид.и.оти - предимно чужденци ( западняци), коитоНЯМАТ никакво уважение , срам и благоговение към Християнските православни храмове. Повечто от туристите чужденци , които влизат в храмовете ни,НАРОЧНО говорят на ВИСОК глас , подиграват се на вярващите , хилят се и се смеят на светите изображение ( светите икони), както и на светите мощи; правят си селфита, снимат , пречат на Богослужението ... Това е страшно.
206
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За моралното разложение на църквата какво да кажем,превърнаха храмовете в търговски дружества,дебелеят ли дебелеят,то не са ролс ройси,златни ролекси,отвратиха хората от църквата,адови изчадия!
205
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам и аз да кажа моето скромно мнение по въпроса.Вярно е и истина, че Светото Православие и в частност БПЦ - БП учат на вяра, морал, целомъдрие , добродетели. НО положението никак не е розово. В какъв смисъл НЕ е добро положението? Там е цялата работа, че православните храмове са ПОЧТИ празни,- погледнете само полупразните столични храмове- малко са миряните, които посещават Храма (не просто да си запалят свещичка и толкова) и са на светите Богослужби.
204
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червени *** само с изкуствени "+", "-" не става.
203
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГробокопачЕдва ли емигрантите много държат да съхранят българската си националност. не е особена гордост.
202
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Tакава искам да виждам БПЦ,активна и с позиция по въпросите.Такава по дифиниция е нейната роля,да бъде страж на семейството,обществото,държавата.Точно такава църква е запазила българщината дори и в най черните години на робството!Човечеството има нужда от консервативни ценности за да оцелее.
201
7
 
21
 
! Отговори
Моралното Разложение преди 5 години
Днес 90% от хората обръщат груб на мерзостите които се случват около насРавнодушно подминаваме произвола и арогантността на управляващите и на тези гнусни търгаши наречени работодателиРавнодушно приемаме унизителните закони които ограничават правата и свободата нието това е моралното разложение и то дойде от запада !нация без морал и без духовни ценности е обречена !това което ни прави хора а не роби и *** на управляващите и богатите е моралът ни -ето за това от 30 години морала се уни
200
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днешните деца са изпуснати отдавна и са се качили на главите на родители им, които им слугуват. За какви шамари по децата става въпрос, когато шамаросаните са учителите? Църквата освен да изразява позиции по време на време по разни документи, реално какви дейности развива в полза на нуждаещите се?
199
21
 
16
 
! Отговори
БПЦ преди 5 години
Да се поогледа към реалността, моралното разложение не е на Запад а на исток и най-вече в България. В Европейските държави и в САЩ всяка неделя цели семейства ходят РЕДОВНО на църква, почитат възрастните си родители и близки, така както ги учи религиозното възпитание и образование. Тук след 40 години социализъм хората се превърнаха в бездуховни дезориентирани овце, за които няма нищо свято.
198
31
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Религията принадлежи в миналото. Религиозните хора вече ги слагам в същата категория като хората вярващи в теорията за плоска земя - мозъчни инвалиди.
197
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БПЦ живее още в средновековието.Да се бият децата е в ду.ха на българската и правиславна традиция?Водачите на БПЦ да слязат от скъпите автомобили,да се опитат поне да направят нещо за бедни,деца,за хора в нужда.Толкова неадекватност от страна на българската църква е срамно.
196
7
 
27
 
! Отговори
аз преди 5 години
Църквата баш да се явява някакъв коректив, с лице Николайчо с Ролекса и оня с Бентлито
195
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тя и църквата миришИ ... прогнила е от всякъде,80 % само мазни попове ,оядени,крадливи,миризливи ...
194
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тея в БПЦ говорят като партийни секретари на БКП на партийно събрание.
193
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе всеки бяга. На никой не му се работи за без пари. И самите комунисти са ощетени от собствената си глупост. Защото стандарта като не се оправя и те взимат малки пенсии и заплати.Всичко живо се е юрнало навън. Там се развенчават много червени митове:1. Че българинът бил мързелив и затова бил,беден.2. Че българката в демокрация не раждала.3. Че на Запад било зле.4. Че всички българи навън били зле платени.5. Че всеки, който работел навън бил общ работник.6. Че на Запад нямало бъдеще.