Църквата: Моралното разложение на Запада заличава семейството

Митрополит Антоний поиска редакция на Националната стратегия за детето
11 фев 2019 10:45, Анисия Иванова
305

12177 гледания   |  Още видео
Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Духовниците смятат, че с нея се ограничава авторитета на родителите, а според Църквата трябва да се въведат часове по религия, с които ще се преборим с наркотичната зависимост, абортите и сексуалната разкрепостеност.

БПЦ смята, че забраната на телесното наказание над деца създава "условия за спекулации, тотално непослушание на детето спрямо родителите му и безконтролно развитие на детската личност".

Още по темата

Светият синод е забелязал основни пропуски в стратегията, които касаят християнско семейство, обясни митрополит Антоний БПЦ в студиото на "България сутрин".

"Чрез различни законопроекти се отнема пълното право на родителите да възпитават в свобода своите деца. По някакъв начин се институционализират рамките на възпитанието в семейството", обясни пред Bulgaria ON AIR митрополит Антоний.

Той беше категоричен, че часове по религия биха имали благотворно влияние върху младежите.

"Трябва да има строгост, някакви рамки във възпитанието на децата, защото прекалената свобода доказва, че децата започват да растат своенравни, без да зачитат авторитетите на своите родители, а след това в обществото", подчерта още духовникът.

По думите му правят се опити в страната ни да се налагат несвойствени модели във възпитанието на децата, в контекста на моралното разложение на западното общество. Църквата не приема идеята двама родители от един пол да възпитават децата. Според Библията семейството е съюз между мъж и жена. Има опит традиционното семейство да се измести от тези практики, обясни митрополит Антоний.

Детският психолог Христо Монов се съгласи с митрополит Антоний, че става насилствена институционализация на българските деца.

"Детето на 21 век е друго дете, различно дете. Целият свят, който то познава, е по-скоро от екрана, отколкото от реалния живот. Затова то е друг психичен продукт, затова и методите на въздействие спрямо него трябва да бъдат нови", поясни психологът.

По думите му със силната си позиция един от стожерите на българската идентичност - църквата, се завръща в обществения живот.

Монов допълни, че констатациите на БПЦ трябва да се вземат предвид. По думите му всички родители трябва да възпитават децата си, но трябва да знаят, че посегнат ли им, ще изгубят връзката си с тях.
 


305
Още от София
Рекорд: 9,2 млн. души са посетили България през 2018 година!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
12
 
11
 
! Отговори
Льош Запад преди 6 дни
Ама Светите отци все гледат да си возят месата в нещо по-западно

И все към скъпи западни часовници ги влече

Балъците измреха....мдаа
223
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До extremist
Ти си егати ***! Православен свещеник не щял да вижда...

Като НЕ щеш да виждаш православен свещеник, ходи тогава в ислямска арабия!
222
21
 
10
 
! Отговори
extremist преди 6 дни
НИКАКВА ПОДКРЕПА ЗА БПЦ, НИКАКВИ ДАРЕНИЯ И ПОВЕЧЕ ПРАВОСЛАВЕН ПОП НЕ ЩА ДА ВИЖДАМ
221
8
 
6
 
! Отговори
extremist преди 6 дни
До 123: ТЕБЕ ТРЯБВА ДА ОСВИДЕЛСТВАТ И ЗАТВОРЯТ В ЛУДНИЦА
220
8
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 дни
Това е една от основните цели на тези които управляват западния свят - да унищожат семейтвото. Затова е Истанбулсаката конвенция, джендърите, премахване на пол, трети пол, вижте им музикални клипове - само идиоTи, безвкусно облечени хора. Искат да подведат младежите по грешни пътища и до голяма степен успяват.
219
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Продължение от номер 217:

За съжаление, в полупразните тсолчини храмове влизат всякакви ид.и.оти - предимно чужденци ( западняци), коитоНЯМАТ никакво уважение , срам и благоговение към Християнските православни храмове. Повечто от туристите чужденци , които влизат в храмовете ни,НАРОЧНО говорят на ВИСОК глас , подиграват се на вярващите , хилят се и се смеят на светите изображение ( светите икони), както и на светите мощи; правят си селфита, снимат , пречат на Богослужението ... Това е страшно.
218
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За моралното разложение на църквата какво да кажем,превърнаха храмовете в търговски дружества,дебелеят ли дебелеят,то не са ролс ройси,златни ролекси,отвратиха хората от църквата,адови изчадия!
217
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искам и аз да кажа моето скромно мнение по въпроса.

Вярно е и истина, че Светото Православие и в частност БПЦ - БП учат на вяра, морал, целомъдрие , добродетели. НО положението никак не е розово. В какъв смисъл НЕ е добро положението? Там е цялата работа, че православните храмове са ПОЧТИ празни,- погледнете само полупразните столични храмове- малко са миряните, които посещават Храма (не просто да си запалят свещичка и толкова) и са на светите Богослужби.
216
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Червени тролове само с изкуствени "+", "-" не става.
215
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Гробокопач
Едва ли емигрантите много държат да съхранят българската си националност. не е особена гордост.
214
11
 
4
 
! Отговори
любов любов преди 6 дни
вие морални ли сте в манстири,църкви
213
6
 
2
 
! Отговори
армия преди 6 дни
военните монаси и монахини не са виновни
212
3
 
9
 
! Отговори
кочина бг преди 6 дни
моралното разложение е от някои ,,бащи,, ,,майки,, от бсп,герб,ндсв,дпс,вмро,морално вмирисани седесари,клоунади,никакъв респект към такива
211
8
 
4
 
! Отговори
гурувци не сме преди 6 дни
преборете се с манастирските монашески отшелничества,никъде не пише стани монахиня или монах,отделянето от мръсотията на света не е в килии на манастири,а решение да не се поддаваш на неправилни учения,здравото учение със здрави думи не опорочавайте,не сме монаси,не сме монахини,не желаем
210
9
 
18
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 дни
До Анонимен
На Запад, няма как да има бъдеще, за която ид а е личност, която иска да съхрани себе си като националност. Иначе, ако иска да съществува сдамо акто личност без националност, на Запад, ще се чувства добре. Българските общности, извън България са обречени. Те подлежат на тотална асимилация, от държавата и народността, в която са се установили, защото един път напуснал Родината си с отрицание, ти ставаш отворен като съзаннеи към чуждата култура. Това се записва и в гена.
209
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Tакава искам да виждам БПЦ,активна и с позиция по въпросите.Такава по дифиниция е нейната роля,да бъде страж на семейството,обществото,държавата.Точно такава църква е запазила българщината дори и в най черните години на робството!Човечеството има нужда от консервативни ценности за да оцелее.
208
7
 
20
 
! Отговори
Моралното Разложение преди 6 дни
Днес 90% от хората обръщат груб на мерзостите които се случват около нас
Равнодушно подминаваме произвола и арогантността на управляващите и на тези гнусни търгаши наречени работодатели
Равнодушно приемаме унизителните закони които ограничават правата и свободата ни

ето това е моралното разложение и то дойде от запада !
нация без морал и без духовни ценности е обречена !
това което ни прави хора а не роби и добитък на управляващите и богатите е моралът ни -ето за това от 30 години морала се уни
207
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Днешните деца са изпуснати отдавна и са се качили на главите на родители им, които им слугуват. За какви шамари по децата става въпрос, когато шамаросаните са учителите? Църквата освен да изразява позиции по време на време по разни документи, реално какви дейности развива в полза на нуждаещите се?
206
21
 
16
 
! Отговори
БПЦ преди 6 дни
Да се поогледа към реалността, моралното разложение не е на Запад а на исток и най-вече в България. В Европейските държави и в САЩ всяка неделя цели семейства ходят РЕДОВНО на църква, почитат възрастните си родители и близки, така както ги учи религиозното възпитание и образование. Тук след 40 години социализъм хората се превърнаха в бездуховни дезориентирани овце, за които няма нищо свято.
205
31
 
12
 
! Отговори
Факт преди 6 дни
Религията принадлежи в миналото. Религиозните хора вече ги слагам в същата категория като хората вярващи в теорията за плоска земя - мозъчни инвалиди.