Дали скоро няма да забравим вкуса на родния мед?

Пчелите в България изчезват все по-бързо, убива ги химията
Обновена: 11 фев 2019 19:32 | 11 фев 2019 19:04, Джесика Вълчева
24

3659 гледания   |  Още видео
Пчеларите настояват за по-строг контрол при вноса на пчели-майки от други държави, защото според тях това може да доведе до сериозни проблеми. Причината е, че има опасност генофонда на българските пчели да се замърси, а това ще доведе до огромни икономически и стопански загуби.

В България са регистрирани 900 хиляди пчелни семейства. Предполага се, че заедно с нерегистрираните техният брой достига милион и двеста. Колко от тях обаче не са от българската раса „апис мелифика родопика” никой не знае, защото това не се проверява.

Освен това, според Закона за пчеларството вносът, търговията и отглеждането на пчели извън територията на България. Причината за това е, че чуждите пчели притежават определени генетични характеристики, които в нашите условия не са подходящи, а това може да доведе до негативни последици.

За да не се стигне до масово избиване на пчели, както при чумата по свинете или по дребните преживни животни, пчеларите настояват за по- строг контрол – по границата и от ветеринарните служби в страната, а освен това предупреждават и за нуждата от регламентиран контрол върху използването на препарати.

Фатални ли станаха стойностите на смъртност при пчелите и подбива ли вносът на пчелни продукти от чужбина българския пазар - коментар в предаването “Директно” по телевизия Bulgaria ON AIR на Петко Симеонов и Николай Куменов.

"Остава проблемът с високата смъртност при пчелите и дори е станал по-сериозен. Наблюдаваме така нареченият "синдром на празния кошер", при който пчелите по незнайно каква причина напускат кошерите", коментира в предаването Куменов.

Според Симеонов последните две години сезонът, в който е трябвало активно да се събира мед, е бил лош.

"Съчетанието с безконтролната употреба на препарати води до срив в имунитета на пчелите", заяви още Симеонов.

Големият проблем според събеседниците е употребата на препарати, която не се следи и не се контролира по никакъв начин.


24
Още от Общество
Всеки втори млад безработен - без професия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Няма информация, че изчезват и дивите пчели.
А толкова кошери, колкото има сега, никога не е имало.
Някак си природата се оправя и без селекционираните породи пчели.
20
2
 
5
 
! Отговори
Da преди 1 седмица
Пръскат от небето и високите честоти на предавателите.Да има пчели в столицата да виреят няма.
19
2
 
9
 
! Отговори
татул преди 1 седмица
Както пускат грипа на определени
интервали и области,така морят и
пчелите.Пчелният живот е с много фина
настройка.Никой не съм видял да даде
сносно обяснение за психиката на
пчелите.Наблюдавам ги радвам им се
храня ги ,но в следващият момент правят обрати,неочаквани и небясними.
18
2
 
8
 
! Отговори
Миро преди 1 седмица
Да живее Монсанто и пестицидите.
17
1
 
2
 
! Отговори
Баце Теро преди 1 седмица
Апис Мелифера Македоника ... консултирайте се о твреме на време с някой истински пчелар.С някой по-разбиращ от мен - много са...Това малифика ще накара хората от сферата да ви се смеят
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гонят печалба, пръскат безогледно, никаква отговорност, никакво спазване на правила и мисъл за природата и хората. Кой ще ги спре??? Бедна ни е фантазията какво ще стане, когато изчезнат пчелите. И тук не става дума само за меда. Далече не.
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 15

бг сортове царевица: 450кг/дек : вносни: 1100кг/д.
бг пшеница 500-600 кг/дек; вносни: 600-1000кг/д.
с останалите култури пак същото. Не може 30 години да не се прави нищо по отношение на селектирането и накрая да чакат конкурентни резултати
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В някои държави не само не изполват вредни пестициди,но и поставят кошери пчели между редовете с плодни дръвчета,за да получат по-висока продукция.
Купувайте директно от производителя и не използвайте вносни семена,а само български сортове!
Трябва да вземат проби от почва и растения и да осъдят тези,които използват химикали и ГМО!
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"убива ги химията" - с тази разлика че докато "химията" е селективна, тоест има препарати които вредят на пчелите и такива които са безвредни, то "био" инсектицидите са тотални - трепят и пчелите. Дразнещо е когато разни чукове ми се обясняват по телевизора как трябвало всички да живеем като тях "природосъобразно", а в същото време си нямат на идея каква е реалността
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Химикалите свързани със земеделието са един гигантски октопод опасал в хватката си света,така са направени,че ако ги използваш,се налага винаги да ги използваш и да увеличаваш дозата отрови,защото земята се изтощава и нормалната микрофлора и полезни бактерии също умират,семената които тези фирми продават също са променени генетично така,че самите растения произвеждат отрови и пчелите и насекомите умират.Целта им е да хванат в хватката си живота на Земята чрез земеделието и цялото изхранване да е
11
8
 
2
 
! Отговори
Милен Илиев Минков преди 1 седмица
Мутацийте, имат- връзка,...
Със, предложението,...
За, села,.
И, величина,...

По- добре, попитайте,...
Намира- ли- се, жена,...
Хубава- хрйстиянка,..

И, да- е- свободна,....
-Не- поробена,...
10
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами научете се да гледате пчели. Не е кой знае колко трудно. Може дори и в градски условия да се оглеждат на покрив на схрада ако нямате имот на село.

Като му хванете цаката от 2 кошера ще вадите по 30-тина кила мед. Понякога и много повече ако се случи добра година.

Два кошера с пчели ще ги купите са 400-500 лева.
2 пъти като извадите мед и избивате разхода.
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Че то и в момента няма истински мед в магазините. Имам приятел пчелар и му занесох купешки мед а той вика абе каква е тази Гликоза. Ами откъде да знам му казвам това продават за мед в магазина. А той ми вади един буркан истински мед и вика пробвай да видиш какво е истински мед от кошера. Пробвах го и останах изумен при вкуса и аромата на истинския мед. Че то няма нищо общо с това което го продават в магазина. В магазина продават захар с вода и оцветители. Но иначе цената е като за мед.
8
9
 
8
 
! Отговори
Има и друга причина преди 1 седмица
Причина за умиране на пчелите също са и автомобилите. Всеки ден намирам по 1, 2 или 3 пчели по автомобил. Представете си хиляди, дори десетки хиляди автомобили, които се двъжат по този път колко пчели убиват на ден!
7
2
 
15
 
! Отговори
Мая преди 1 седмица
Питайте Мандата - България. Изровиха всичко заедно с Байер, Сендженца, Дю рон и други фирми монополисти на пестициди. Ама България не отказва от страх. Вижте, че животните вече не ядат царевицата защото е чиста химия- пластмаса.
6
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Те комунистите избиха хората, те за пчелите се загрижили. По-скоро се запитайте дали ще остане някой който да яде български мед, СЛЕД 75 години комунистически геноцид!
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изчезнат ли пчелите гасете ламБите.
Не чакайте мухи *овнарки да ви орашват растенията.
Все едно Шварцер лозе да копае
4
10
 
31
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
През Бай Тошово време имаше ред и контрол във всичко,а.пчеларите получа ваха безплатно захар за пчелите и лекарства.Но нямаше демокрация -не разрешаваха да се псуват на глас управниците.Сега няма ред,няма Закони,няма Морал,но има демокрация -можеш да псуваш Сашо Нереза, Паститката,Цвък Молитвата, Тиквата, Драгалевския Ай дук...
3
5
 
5
 
! Отговори
На Иван брат му преди 1 седмица
Кои сте вий, които ще го забравите? Ние няма да го забравим, купуваме си го директно от местни производители. Вие си... $$$&&&### майката и всички роднини...
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да ама имаме най щастливите ***..........