Всеки втори млад безработен - без професия

Икономисти и юристи също отиват на борсата
36
Всеки втори млад безработен  - без професия
Снимка: Булфото, архив

Близо 29 хиляди са безработни младежи до 29-годишна възраст с регистрация в бюрата по труда през януари. 16 хиляди от тях нямат специалност и професия, а над 6 хиляди са с начално или по-ниско образование. 

5 300 от младите безработни са с работническа професия, а 7 300 са специалистите, висшистите са 4 600.
Областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и Благоевград са първенците по регистрираните млади без специалност или професия, съобщиха от Агенцията по заетостта.

В същото време във всички области в страната най-малко безработни младежи има от завършилите математически образователни специалности. Те са под хиляда.

Работа търсят други 2 600 млади, завършили икономика и право.

През  януари над 800, неактивно и продължително безработни, са консултирани и мотивирани да опитат да намерят работа, включително и по мерките и програмите на държавата за субсидирана заетост.

Обяснено е било и как се търси и как се започва работа в чужбина чрез мрежата за професионална мобилност EURES (Европейски служби по заетостта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Kandidat 81 преди 5 години
i koi shte raboti aapik mngo investicii v bg neshto se nesvirzva
8
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Образование не се гледа а само връзките или ако е жена дали ще си легне с шефа които е без връзки и професор да си емигрираш .Пълно е с бездомници и то бездомниците повечето са със солидно образование.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Претенции могат да имат онези, които са си направили труда да учат и да придобият професия. И които са преценили трезво кои специалности се търсят днес на трудовия пазар у нас.Ако е още хлапе и няма обективна представа, майка му и баща му да преценят и да му обяснят.Бедата е, че има твърде много лица без образование или диплома за основно, но не може да чете и не знае таблицата за умножение. Но и те са с високи претенции и са разглезени от възможността да взимат помощи и детски
6
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз и още няколко приятели се бяхме регистрирали 2 години чакахме да ни намерят работа по специалноста. Накрая им теглихме една дълга и заминахме. Още на 3-тия ден си намерихме работа по специалноста и вече 10 години сме като белите хора. Заплата 3 000 евро плюс на всяко тримесечие бонуси от 1000 евро плюс безплатни купони за храна и гориво. Е какво да правим в Мутрестания да чакам някой дърт комунист да умре че да заема мястото му. С тези селски пишман политици сте живи погребани.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Милиони не са регистрирани всичките не са
4
2
 
12
 
! Отговори
16000 безОбразование преди 5 години
и професия, от тях 6 000 са с начално (4-и клас) или по-ниско образование. А останалите 10 000? Имат ли завършено поне основно образование? В това се състои проблемът.Относно хубавците, завършили право и икономика - да четат родителите, които харчат хилядарки, за да учи детето им поне 5 години в някое от общо 53-те наши висши училища. Но задават ли си въпроса какво и как се преподава в 2/3 от тези ВУЗ-ове? Да му бяха организирали един дребен бизнес със заделените за такова следване пари.
3
0
 
22
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
Нали имаше недостиг на работна ръка!Изверги крадливи, и алчни!
2
2
 
19
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
До АнонименКакви няколко милиона не са регистрирани бате, то в цялата България няма няколко милиона в трудоспособна възраст...
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поне няколко милиона не са регистрирани, нормално никой не иска да работи за 500 или най-много 1000 лв заплата .И то ако се уреди щото случайни хора, ако не са нечия любовница или връзкар не си намират работа, всеки емигрира.Има регистрани дето десетки години, не им намират работа .Работа с нетна заплата поне 1500 2000 си намираш ако си любовница или връзкар ,така,че всеки гледа да емигрира.