Всеки втори млад безработен - без професия

Икономисти и юристи също отиват на борсата
36
Всеки втори млад безработен  - без професия
Снимка: Булфото, архив

Близо 29 хиляди са безработни младежи до 29-годишна възраст с регистрация в бюрата по труда през януари. 16 хиляди от тях нямат специалност и професия, а над 6 хиляди са с начално или по-ниско образование. 

5 300 от младите безработни са с работническа професия, а 7 300 са специалистите, висшистите са 4 600.
Областите Пловдив, Пазарджик, Сливен и Благоевград са първенците по регистрираните млади без специалност или професия, съобщиха от Агенцията по заетостта.

В същото време във всички области в страната най-малко безработни младежи има от завършилите математически образователни специалности. Те са под хиляда.

Работа търсят други 2 600 млади, завършили икономика и право.

През  януари над 800, неактивно и продължително безработни, са консултирани и мотивирани да опитат да намерят работа, включително и по мерките и програмите на държавата за субсидирана заетост.

Обяснено е било и как се търси и как се започва работа в чужбина чрез мрежата за професионална мобилност EURES (Европейски служби по заетостта).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
0
 
! Отговори
Съвсем на място преди 5 години
Аз пък съм футболист-с четири сезона в "Берое",сега съм РВД, на летище София (изобщо не е майтап).
28
2
 
1
 
! Отговори
До анонимния смешник преди 5 години
Това че си учил нещо си, тук нищо не значи.Важно е да имаш вуйчо владика да те сложи на правилното място, дето без значение какви глупости правиш, никой не смее да те пипне.Другият вариант е да имаш късмет - тук или в друга държава.Основния проблем обаче са отпадъците - назначени капиталисти, дето на две магарета сеното не могат да разделят и са готови да доведат и най-големите диваци, само и само да им работят за без пари. Продажници.
27
1
 
0
 
! Отговори
До анонимния смешник преди 5 години
По-долу - търсенето и предлагането се променят с времето. Навремето в България се търсеха икономисти ( продавачи и счетоводители) и юристи. Днес са в излишък. Сега ломотят друго- било перспективно за инженери и програмисти. Но програмист се раждаш и се доразвиваш впоследствие. Не се обучаваш. Не е случайно, че фирми от целия свят идват, читавите програмисти не достигат навсякъде. Повечето дето се учат заради парите няма да ги вземат вероятно. Инженерите също да прехвалени- за какви производства
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг само младежката безработица ли е проблем?Хората от другите възрасти кучета ги яли.
25
3
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 5 години
90те да си икономист беше модерна професия и всички се юрваха натам.Пазара се наводни с икономисти и икономистите станаха плочкаджии. Сега гледам е модерно да си програмист. Обещават големи заплати и приятна работа в офис. Ама плащат 7-800 лв. и карат разни младежи да работят по 12 часа на ден. Хилядите дето ги обещават никой не ги е виждал.
24
1
 
9
 
! Отговори
Минимал преди 5 години
Няма икономически форуми за да привлечем инвеститори, нито пък участваме в чужди такива. В Румъния дават безплатно терен за 10 години ако създадеш над 50 работни места, а в Сърбия освобождават от данъци първите 2 години, но и двете държави искат предварително бизнес план за заплатите и работни места. За Румъния ако се възползваш от по горната помощ за терен ти забраняват да даваш минимална заплата на работниците. А нашите политици губят времето с изказвания за Мадуро
23
2
 
4
 
! Отговори
ГЛАС ОТ БЕЗДНАТА преди 5 години
До ами/// Всичко разбрах ,ама защо в изложението ви няма препинателни знаци и главни букви.Вие да не сте радио-телеграфист,но тази технология вече е анахронизъм.Имам обосновано предоложение,относно заеманата от вас длъжност.
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как да имат работа младежите , като нескопосаното соц поколение ошушка държавата , не създаде реален бизнес , няма интелект да образова ... едно деградирало поколение което се провали навсякъде - политиката , спорта , образованието, здравеопазването, науката и всичко. Докато неизмрете. .Няма да има оправия от вашата некадърност.
21
6
 
8
 
! Отговори
щастлив селяк преди 5 години
За какво да бачкам за 500-600 лева и даме гърби някаф псевдо шеф, крещейки по цял ден ''давай по бързо'', и неща от тоя сорт, не мерси, ДА БАЧКАТ БУДАЛИТЕ!
20
4
 
15
 
! Отговори
щастлив селяк преди 5 години
Добре съм си в селцето баба и дядо са с 500 лева пенсия двамата + взимат 100 лева надбавки от телк, това прави 600 лева. Плащат ток, вода, телефон, кабелна, интернет, а аз им се водя социален асистент за което получавам 420 лева + наще ми пращат по 300 евро всеки месец, което общо прави 1020 лева и си ми е супер рахат. Комшийката през ден идва на гости, докато мъжа и се скъсва от бачкане на обекта в София, а ния жулим ракия, пушиме козче, а каква е огнена в леглото, абе немам думи,Екстра ми е!
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
безработни щото не им се работи! при мама и тати си е най добре!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Верно ли???
17
3
 
3
 
! Отговори
Панама пейпърс преди 5 години
Работата ми не е платена ,но е мега лишперска, имам два три занаята дето въртя през почивните дни на часмаг, и на официалното бачкане си почивам, ако някой бачка здраво и реално прай кинти на шефа трябва да говори с него насаме за да види кви са вариантите ,повечето хора са разбрани ,но да се подхожда качествено.
16
3
 
6
 
! Отговори
бай онзи преди 5 години
До ОТ ЛЮЛИН до бай онзиМного лесно - просто напускаш.Сменил съм 5 работи в 5 различни сфери ...пазара е динамичен .За съжаление възрастните хора са прецакани, но ако си млад и дори в България не успееш да пробиеш явно просто не ставаш - не е само до връзки и т.нДруг пример - приятел почна като кабелджия за нет доставчик преди 12 години ...сега взима към 4 бона чисто ...И не е само ИТ сектора
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
prosti neobrazovani bedni - tva e bade6teto na ovcite v bulgaristan, kofti e no tva e dokato ste ovci
14
1
 
24
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН до бай онзи преди 5 години
Никой не очаква 1500 лева чисто, но как си представяш 4 години съм в една фирма на 500 лева и няма увеличение поне 100 лева отгоре!
13
2
 
40
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН преди 5 години
Искам да посъветвам всички безработни, които евентуално не са толкова зле, че няма какво да ядат, да не започват на мизерни заплати(500 лева)!Изедниците точно но това разчитат, да им работим като роби за едната храна!
12
1
 
23
 
! Отговори
ОТ ЛЮЛИН до 10 преди 5 години
Много си прав!На един курс от бюрото по труда ни преподаваха професори, и казаха, че взимат 500 лева заплата!Връзките са много важно нещо!На последната ми работа започнах, с връзки за общ работник в една печатница!Все пак напуснах, защото 500 лева заплата не стига за нищо, а собственика става милионер!
11
2
 
37
 
! Отговори
St. Anger преди 5 години
Аз имам висше икономическо образование, завършено в добър университет и успех над 5. Завършено преди 12 години, с огромно желание и итерес в тази област. Не защото е "модерно". Плюс сертификати за технически английски език и икономически английски език, плюс още един език. От няколко години карам камион и получавам повече пари отколкото получавах за 10 часа работа, 6 дни в седмицата по специалността си. Затова учете езици, за да си говорите с други шофьори по границите и по паркингите.
10
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко в тая държава е сбъркано и африканците и венецуелците не са толкова зле