Абсурд в митниците: Една и съща кола, но на два пъти платени такси

Мъж плати на два пъти данъци за колата си, ще си върне ли парите?
12 фев 2019 11:10, Боряна Павлова
25
Абсурд в митниците: Една и съща кола, но на два пъти платени такси
Снимка: архив Bulphoto

Мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария, е бил принуден да плати два пъти такси и мита за една и съща кола. Близо шест години пловдивчанинът Димо Василев работи и живее в Швейцария заедно със семейството си. Там работи като монтажник на гранитни плотове на кухни. Преди да замине за чужбина, той си купува чисто нов автомобил от България и го регистрира според всички правила на българското законодателство, след което Василев заминава в Швейцария.

"След една година, след получаването на документите за постоянно пребиваване, ме задължиха да променя регистрационните номера на автомобила", обяснява пред "Нова тв". собственикът Димо Василев.

В продължение на около 4 години Димо използва автомобила си на територията на Швейцария, но решава да се върне обратно в България и да го регистрира отново с българска регистрация.

"Според българското законодателство, което е действащо в момента, се оказва, че аз трябва да всичките мита, екотакси и задължения за този автомобил все едно е закупен от държавата, в която живея, все едно е нов внос", заяви Димо.

Според мъжа този пропуск в българското законодателство ощетява стотици българи, които живеят и работят в чужбина и са се сблъскали с неговия проблем. След направена консултация с адвокат, Василев се оказва с вързани ръце. Според него законът е написан, така че за да не го нарушава, трябва да плати изискваните към неговия автомобил такси в размер на 1000 лева.

От Агенция "Митници" провериха случая на Димо.

"Когато един автомобил, или която и да е друга стока, е изнесена от България или от ЕС тя губи общностния си статут", каза Вяра Генова от пресцентъра на Агенция "Митници".

Точно такъв се оказва случаят на Димо - след като автомобилът е закупен в България, а след това изнесен и регистриран в Швейцария, той губи своя общностен статут.

"Дори да ставаше дума за автомобил, който е закупил в Швейцария, тъй като семейството е пребивавало повече от една година на територията на третата страна, в случая Швейцария, и е ползвал автомобилът повече от 6 месеца преди завръщането си в България, може да го внесе със освобождаване от митни сборове и ДДС", каза още Генова.

От Агенция "Митници" поясняват какви мерки трябва да бъдат предприети.

"Просто трябва да се възползва от този режим като даде заявление към териториалната дирекция "Тракийска" в случая", заяви Генова.

От Агенция "Митници" твърдят, че човекът не е информиран за възможността да си върне парите и допускат, че не е представил пълната информация по случая още в самото начало. Казусът е намерил своето решение и мъжът ще си върне надвнесената сума от 1000 лв. 


25
Още от Общество
Токсиколог: Няма бойно отровно вещество при Гебрев
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Чиновник

Абсурда, приятел', е че работим, за да плащаме заплати на некадърни чиновници и герберски калинки!
Обаче, това ще го променим ...
16
1
 
1
 
! Отговори
Mитко преди 3 дни
Baluk.
15
0
 
0
 
! Отговори
до спорт преди 3 дни
Фактурата как ще докаже че колата ти е била някога рагистрирана в Бг?
14
0
 
0
 
! Отговори
sport преди 3 дни
До До 4

А фактура и договор за покупко-продажба взимат ли ти като я отрегистрираш в БГ? И не я отрегистрираш в БГ, а след като си е сменил номерата в Швейцария. Ако си е взел ДДС-то това е друга бира. Ако не се лъжа, това не е обект на търговска сделка в страна извън ЕС. Това, че си регистрираш колата там и след това я регистрираш в БГ няма общо.
13
0
 
0
 
! Отговори
До 4 преди 4 дни
Е как да не означава? Нали ти вземат талоните и номерата като я от регистриран в България.
12
2
 
10
 
! Отговори
z-rock преди 4 дни
Откъде накъде ще е "абсурд"!? Просто има закон и трябва да се спазва, а тоя като много знае, нека пак я пише швейцарска, после пак Бг и т.н. , докато се научи!
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Абсурд да си вземе парите обратно! Данъчните са като рибарски кош
10
3
 
12
 
! Отговори
титани преди 4 дни
с такива титани на законотворчеството като дан. кирилов - това е на мегдана...
9
2
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 4 дни
Държавата не ви е виновна, че масово сте абсолютни лyмпeни. Има си процедури, има си правила за всичко, как да става. Това, че нещата не са предвидени да стават по вашия първобитен начин, не е абсурд. Абсурд е, че в 21-и век още не можете да схванете, че има правила и те трябва да се спазват.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
да му имам и проблемите - просто трябва да свикне
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Няма нищо абсурдно, все пак става въпрос за автомобил която се внася от държава извън ЕС. No. 4 е прав, ако представи българските документи не трябва да има проблем.
6
3
 
19
 
! Отговори
... преди 4 дни
Абе агнеция митници като почне а ми говори и знам аз какви фокуси се правят! Тирове с кокаин и оръжия и цигари изведнъж, с един лек подпис, се превръщат в детски памперси или детски колички! Айде айде! Знаем ние митниците! Още бай ти Ганя го е казъл дай ми ти на мене Слолунската митница! Та така!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От кога "абсурд" и коя да е българска институция, употребени в едно изречение, предизвикват изумление?
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ако беше представил документите за първата регистрация която е била направена в Бг при закупуване на автомобила този проблем нямаше да го има. Няма как да плаща за автомобил купен и регистриран в БГ два пъти. Това че е сменил регистрацията в Швейцария не означава че автомобила е купен от там. В германия ги задължават да сменят регистрационните номера с немски ако пребивават за постоянно. Това не означава че като се приберат в БГ трябва да правят нова регистрация.
3
2
 
11
 
! Отговори
Ss преди 4 дни
Взел си ддс когато колата е напуснала държавата и сега ще трябва наново да го внесе :)
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Заради 2-3 случая на 3-4 години никой няма да му промени закона.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В държавата на 3лaтkите и 3лaтkовците Е ТАКА!!!!!!