Гетата се роят, но проблемът не бил в ромите, а в бедността

Концепцията на Каракачанов била курсова работа за тройка
128
Гетата се роят, но проблемът не бил в ромите, а в бедността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът не е в ромската група от населението, а в територията на бедността и мизерията, смята доц. Михаил Иванов, експерт по етническите въпроси.

Още по темата
Според него обаче няма сериозен подход за намиране на решение на проблемите и това ще доведе до тяхното задълбочаване.

"Ножът е опрял до кокала, ако така продължават нещата ще се задълбочават", коментира той пред БНР.

"Ако искаме да постигнем равенство, трябва да предприемаме специални мерки към определени групи", настоя експертът.

Според доц. Иванов вицепремиерът Красимир Каракачанов, който предложи концепция за интеграция на ромите, не е запознат с проблема, а концепцията му била написана като курсова работа.

"Има страх от нещо, което не разбираш, което виждаш, че е много трудно да го решаваш. Господин Каракачанов и неговият екип просто не са достатъчно образовани. Чувствам, че има някакъв напредък. Вече може би това, което са написали, представлява една курсова работа - не за двойка, а за три, три и половина, но те много неща не знаят, нека да се запознаят", коментира той.

Доц. Иванов смята, че има и "експлоатация на проблема, това са територии, които дават евтини гласове".

Освен това част от това население е ангажирано и в сивата икономика.

Доц. Иванов коментира и перспективата проблемът да няма реално решение заради интереса, който има от него.

"Това означава, че нас цял живот ще ни управляват мутри и олигарси, които ще експлоатират тези хора, за да могат да се държат на власт", отсече експертът.

По думите му, в продължение на години наред не се подхожда сериозно към този комплекс от проблеми.

"Натрупа се един много деструктивен потенциал в тези територии. Става дума за една голяма група от млади хора в трудоспособна възраст, които обаче са тотално неграмотни и неподготвени за живота", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
17
 
! Отговори
Този "доцент&qu преди 5 години
от кога е доцент?! От тези вечните доценти от времето на Тато?
47
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв е този "експерт" Иванов? Кой го е чувал? Кой е решил, че е експерт? Навъдиха се твърде много "експерти по всичко"! Лошото е, че се намират медии, които им дават думата да говорят и пишат глупости. Зам. министър-председателят и екипът му не са студенти, че този дървен философ да им дава оценка!
46
1
 
35
 
! Отговори
НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН преди 5 години
"проблемът не бил в ромите, а в бедността"Съгласен съм, че България е страна с нисък стандарт на живот и бедността е проблем. Бедността обаче не може да се посочва като ПРИЧИНА когато говорим за един цял етнос. Тя е СЛЕДСТВИЕ. Т.е проблема не е бедността, а по-скоро в ромите. Разбира се, не са само те виновни - липсва адекватна политика и концепция. Проблема също е КОНЦЕПТУАЛЕН и ПОЛИТИЧЕСКИ. И СОЦИАЛЕН, като следствие, разбира се.
45
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
етноса трябва да е наясно, че и българи има много бедни, но просто не сме свикнали някой да ни издържа... за това имам 1 дете, защото съм беден, нямам дом, но си плащам всичко, ако ще и гладен да стоя
44
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Част от тях не искат да променят начина на живат или както ние казваме да се интегрират.Накарайте ги поне да спазват законите.За бедноста- във Франция с ромите същите проблеми и там ли е виновна бедноста.
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
доц. Михаил Иванов ,можете да отидете да се избичите на някой селски банциг.
42
7
 
10
 
! Отговори
авс преди 5 години
До роб на влаЗта.аз съм на 61 год работил съм с роми в каучиковият завод пазарджик 12 г .всички бяха трудолюбиви кражби нямаше всички бяха достоини граждани на бг.работа имаше и бяха уважавани през соца какво направи демокрацията с тази нация работа няма няма чест и достоинство гладните почват да търсят начин от къде да се прехранват.лично аз съм свидетел рабодател от с. лозен пазарджишко каза аз пари нямам за хляб за ромите и за тях работа нямам по-нататък сами си мислете аз съм българин не ги
41
1
 
59
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Не е само бедността, г-н Експерт, а и международното положение и сушата. По немската телевизия даваха 15 минутен репортаж за няколко българчета от Габрово, спечелили златен медал от световна олимпиада по математика. Един пенсиониран учител ги събираше в една руина, неизползваемо училище, за да им преподава безплатно. Едното дете живееше само с майка си в гарсониера. Бедността не е извинение да не правиш нищо.
40
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имат право да раждат след навършени 18 г. , постоянна работа, от която да се издържат, законно собствено жилище или законно плащане на наем, платени ежемесечни разходи, ако сами си плащат таксите и останалите разходи за детски градини и училища, ако не вършат престъпления, ако не продават децата си и не ги подтикват към извършване на престъпления, ако не рушат общинска, държавна и чужда собственост, ако не продават гласовете си повреме на избори, ако живеят като нормални хора!
39
1
 
44
 
! Отговори
доц. по запек преди 5 години
Бла! Бла! Когато критикуваш нещо казано, трябва да имаш конкретно предложение насреща! Какво конкретно предлага по въпроса с ромите "доцент /по етническите въпроси !!!!?/ Иванов"?
38
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕДНОСТТА СЪЗДАДЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ,ВЪЗРОДИ И ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ.БЪЛГАРИНА Е ОТРОВА ЗА СВЕТА.НОВИНИТЕ СА КРИМИНАЛНА ХРОНИКА ВСЕКИ ДЕН,СВЕТА Е ВЪЗМУТЕН ОТ ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ,РАБОТЕЩА СЪВМЕСТНО С УПРАВЛЯВАЩИ.САМО ПРЕДИ НЯКОЛКО ДЕНА В БАЛИ СА ЗАЛОВЕНИ ПЕТИМА БЪЛГАРИДА ИЗТОЧВАТ БАНКОМАТИ ИМА ЗАСНЕТО ВИДЕО ПРИ ЗАЛАВЯНЕТО ИМ И КАК СИ ЯДАТ БОЯ ОТ СЛУЖБИТЕ .ЩЕ ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА ДОСТА ГОДИНИ.
37
2
 
40
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Г-н експерте, моля използвайте вашият опит, за да решите веднъж завинаги проблема с интеграцията. Напишете концепция. Може би имате успешен опит с интеграцията на тези малцинства в други държави, моля споделете го с нас невежите!
36
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква бедност ? БНБ вчера оповести на 2 дена Нов Мирионер в България !Всичко се Краде и в частни сметки !
35
1
 
44
 
! Отговори
да преди 5 години
доцент по етнически въпроси ???!!:)))))) и на базата на какво е опита на тоя псевдоексперт ??!!поредният книжен плъх на заплата
34
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя Иванов да ходи да се скрие някъде.Думите на Каракачанов са си точно на мястото, лошото е, че са само думи и предизборна пушилка. Още никой не си е мръднал пръста нещо да направи. За управляващите е по-важно да са в управлението с ромските гласове. Пък българите кучета ги яли.
33
2
 
19
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
проблема е прекалено комплексен за да се анализира в едно изречениерешението му е дългосрочно предложеното от министъра може да се реализира ако бяхме диктатура,в момента в който започне да се прилага от защита правата на човека ще вряснат силно и всичко ще се замете под килима,за жалост сегашното управление е не достатъчно компетентно и образовано за да успее да реформира или решава дори лесни проблемивсе от някъде трябва да се започне и то незабавно но каквото и да е то ефекта чак след врем
32
1
 
20
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
И двата ми коментара са изтрити. ДНЕСдуМитев не са расистки.Как от 60 коментара има само 30
31
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 е абсолютно прав! Къде са им нотариалните актове, къде са им платените данъци за птедходните години, къде са им и платените фактури за битови консумативи като вода, ток и тн.Точно те трябва да платят на общината, че са замърсявали района и са нахлули там незаконно, както и да платят всички разходи за лечението на пребития от тях мъж!
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 18Само на образованите!
29
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И тук в Унгария има Роми не си мислете че са само при вас. Но тези Унгарски роми са интегрирани. Унгария не си унищожи селското стопанство и заводите и Ромите продължават да работят. Нямат Ромска престъпност защото имат работа и пари за да не чакат на помощи и кражби. Да дойдат вашите управници да почерпят опит от Унгария а не да търсят под Вола теле.