Гетата се роят, но проблемът не бил в ромите, а в бедността

Концепцията на Каракачанов била курсова работа за тройка
128
Гетата се роят, но проблемът не бил в ромите, а в бедността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът не е в ромската група от населението, а в територията на бедността и мизерията, смята доц. Михаил Иванов, експерт по етническите въпроси.

Още по темата
Според него обаче няма сериозен подход за намиране на решение на проблемите и това ще доведе до тяхното задълбочаване.

"Ножът е опрял до кокала, ако така продължават нещата ще се задълбочават", коментира той пред БНР.

"Ако искаме да постигнем равенство, трябва да предприемаме специални мерки към определени групи", настоя експертът.

Според доц. Иванов вицепремиерът Красимир Каракачанов, който предложи концепция за интеграция на ромите, не е запознат с проблема, а концепцията му била написана като курсова работа.

"Има страх от нещо, което не разбираш, което виждаш, че е много трудно да го решаваш. Господин Каракачанов и неговият екип просто не са достатъчно образовани. Чувствам, че има някакъв напредък. Вече може би това, което са написали, представлява една курсова работа - не за двойка, а за три, три и половина, но те много неща не знаят, нека да се запознаят", коментира той.

Доц. Иванов смята, че има и "експлоатация на проблема, това са територии, които дават евтини гласове".

Освен това част от това население е ангажирано и в сивата икономика.

Доц. Иванов коментира и перспективата проблемът да няма реално решение заради интереса, който има от него.

"Това означава, че нас цял живот ще ни управляват мутри и олигарси, които ще експлоатират тези хора, за да могат да се държат на власт", отсече експертът.

По думите му, в продължение на години наред не се подхожда сериозно към този комплекс от проблеми.

"Натрупа се един много деструктивен потенциал в тези територии. Става дума за една голяма група от млади хора в трудоспособна възраст, които обаче са тотално неграмотни и неподготвени за живота", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Докато ни управлява Бръшлян Бръшлянов така ще бъде Лошото е че и Страхил Страхилов който иска да се качи отгоре е същия Ромите са на власт
27
1
 
37
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Левски събуди се да видиш какво правят с държавата ти - това ли искаше ти Защото втори като теб няма да позволят да се роди
26
3
 
58
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Хора изтриха ми коментар че ромите раждат по 10 а не могат да гледат и едно Какво страшно има в думите ми Това лъжа ли е какво
25
3
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Подали са иск в съда да бъдат компенсирани за бутнатите НЕЗАКОННИ къщи във Войводиново.Първо как са подали иск като не могат да пишат и второ искаш да бъдеш компенсиран за нещо което е незаконно.Абсурда на абсурдите се случва в нашата родина !
24
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
О майко мила защо съм се родил в държава дръглива
23
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да сме били постигнели равенство... Никой не търси това, няма как да сме равни.
22
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато излезем от НАТО и ЕС-дано да е по-скоро,лесно и бързо ще се реши този проблем.
21
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя експерт знае ли че тия дето защитава (дискриминираните), не правят нищо полезно за държавата ни? тия са кърлежи - само смучат!!! не искам некакви да ми пропагандират как ние сме виновни за така наречената беднотия при ромите!
20
5
 
44
 
! Отговори
Леля преди 5 години
Мога да кажа на този доцент. Да си скъса дипломата. Аз като не живея в напреднала страна. Кой ми пречи да живея и развивам правилно. Ако не искам никой не ми е виновен.
19
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старата песен на нов глас -"Дайте им пари за да си купят нови мерцедеси защото сега карат стари опели,освен това ще си купят нови гаджета ще ги тунинговат със силикон и ще ги облекат в злато."След тва ще им направят по 3-4 деца на всяка от лачените булки а децата естествено имат нужда от лукс за да не живеят бедно.И така.Без да се подигравам искам да питам сума от 5-6 милиона лева за скромен ром да си направи хубавото и вече да е баровец ще стигнат ли?1 млн рома по 6 млн лева=дооста мангес
18
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орбан е обявил, че освобождава от данъци всяка унгарка с 4 или повече деца. Така ще насърчава раждаемостта на унгарците.
17
31
 
8
 
! Отговори
До 25 преди 5 години
Като не можеш да правиш деца ще гледаш техните по косвен път --така и ти си дал принос към тази държава --всеки колкото може .
16
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе в Сърбия,Гърция,Румъния и навсякъде защо няма подобни лиготии с ромувете?Гонка до дупка и това е!
15
27
 
6
 
! Отговори
след 10--20 години.. преди 5 години
Аз като експерт ви казвам ,че предния експерт нищо не ви каза ; ето моето мнение---Нещата в тази държава ще се оправят когато ромите станат мнозинство и мешерето поеме нещата в свой ръце--българите който сега са измислили всички порочни практики ще избягат в чужбина с парите при децата си който сега учат там и им трябва начален капитал и тука няма да има ,,усвойтели,, ромската полиция ще е като индииската с дебели тояги и кражбите по села и кърища ще спрат--останалите българи ще се интегрират .
14
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Млад ром (от видеото разбираме, че е на 24 години) е основният "говорител" на бившия премиер. В рамките на видеото той коментира колко пари получава от помощи, как вече има четири деца и ще ги утрои в следващите няколко години, за да взема още повече финикийски знаци от държавата.Впоследствие се появява по-възрастен мъж, с видимо наднормено тегло, който буквално пошляпва разголения си корем и твърди, че криза в държавата, предвид завидния му търбух нямало.
13
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се е чуло ром да се е самоубил от бедност, докато много българи го направиха! Болен здрав носи е положението на територията. После кой ще ги храни, не знам...
12
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Решението е-товарят ги на картонени кораби и на безплатен слънчев круиз в средата на Черно море!
11
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът бил в бедността? Ама как става така, че седиш и не щеш да работиш, а в същото време се оплакваш, че работиш? Проблемът всъщност е в това, че този етнос всъщност не иска да се образова и да работи.Освен това сами ги чухте преди дни - било тяхна работа да правят деца, докато са малолетни, защото им било традиция и законите не ги интересували. Така че тоя доц. Иванов е за тройка (не е и за асистент).
10
21
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАКВА ВСЪЩНОСТ Е КОНЦЕПЦИЯТА НА КАРАКАЧАНОВ.....ШЕГИЧКА: НЯМА ТАКАВА!ИМА САМО МАНТРА ЗА ЛИПСА НА ИНТЕГРАЦИЯ, И ОПИТ ДА СЕ ДЪРЖИ СМЕТКА ЗА ПАРИ КОИТО ДЪРЖАВАТА НЕ ДАВА!
9
6
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Да,бедни са.Три деца ''валиди'' с 90% по 900 лева=2700 лева за месец от пенсии.И детски и още други,май бедността се изчисли на около 3500.