Гетата се роят, но проблемът не бил в ромите, а в бедността

Концепцията на Каракачанов била курсова работа за тройка
128
Гетата се роят, но проблемът не бил в ромите, а в бедността
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проблемът не е в ромската група от населението, а в територията на бедността и мизерията, смята доц. Михаил Иванов, експерт по етническите въпроси.

Още по темата
Според него обаче няма сериозен подход за намиране на решение на проблемите и това ще доведе до тяхното задълбочаване.

"Ножът е опрял до кокала, ако така продължават нещата ще се задълбочават", коментира той пред БНР.

"Ако искаме да постигнем равенство, трябва да предприемаме специални мерки към определени групи", настоя експертът.

Според доц. Иванов вицепремиерът Красимир Каракачанов, който предложи концепция за интеграция на ромите, не е запознат с проблема, а концепцията му била написана като курсова работа.

"Има страх от нещо, което не разбираш, което виждаш, че е много трудно да го решаваш. Господин Каракачанов и неговият екип просто не са достатъчно образовани. Чувствам, че има някакъв напредък. Вече може би това, което са написали, представлява една курсова работа - не за двойка, а за три, три и половина, но те много неща не знаят, нека да се запознаят", коментира той.

Доц. Иванов смята, че има и "експлоатация на проблема, това са територии, които дават евтини гласове".

Освен това част от това население е ангажирано и в сивата икономика.

Доц. Иванов коментира и перспективата проблемът да няма реално решение заради интереса, който има от него.

"Това означава, че нас цял живот ще ни управляват мутри и олигарси, които ще експлоатират тези хора, за да могат да се държат на власт", отсече експертът.

По думите му, в продължение на години наред не се подхожда сериозно към този комплекс от проблеми.

"Натрупа се един много деструктивен потенциал в тези територии. Става дума за една голяма група от млади хора в трудоспособна възраст, които обаче са тотално неграмотни и неподготвени за живота", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
32
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Да бе, да - проблемът все не е в тях, а в другите. Защо турци, арменци, евреи нямат проблеми с интеграция, а все *** са "без права". Аман от тази обратна дискриминация, омръзна ни все те да се пишат жертви и онеправдани и вечно да са издържани с нашите пари. Да учат, работят, плащат наеми, заеми, данъци, да спазват правилата... и да научат езика ни най-накрая - за 8 века половин изречение не могат да вържат. То едно куче или коте по-бързо ще се изучи...
67
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този доцент пък откъде изпъпли, та и раздава щедро акъл, дава оценки на курсови работи...всеки луд с номера си.Напоследък всеки си чеше езика с ромския проблем...резултати йок.
66
2
 
48
 
! Отговори
Г-н експерте, преди 5 години
нещо не ми се връзват картинките с характерните камари от *** покрай всяко от гетата. Като се почне от тия в София и се стигне до най-малките села в страната, където ги има. Доста ми е трудно разбирането, че са рожба само и единствено на бедността и мизерията. Не, че нашенецът е света вода ненапита, и той редовно се пробва да си зареже някъде ***, но чак в такива мащаби като край бл.20 в Ямбол, и настоящият "Кармен" в Казанлък, все още няма.Не бих набедил бедността, пък нека съм расист
65
1
 
69
 
! Отговори
Българските преди 5 години
пенсионери са доста по-бедни от ромите и не живеят в гета, плащат си тока и водата, а за данъците са първи на опашката - значи не е бедността причината.
64
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От размислите на този преквалифициран ядрен физик разбираме защо закрихме енергоблоковете и изкопахме локвата за патки.
63
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откога ядрените физици почнаха да разбират от етническа психология? Оправихме Белене, почнахме шведите.
62
1
 
6
 
! Отговори
ти казваш всичко преди 5 години
До ОрландовциНяма какво да се добави!
61
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За да постигнем равенство"...Не, не искаме равенство. Искаме инженерите, учителите и медицинския персонал да получават осезаемо по-високи заплати от чистачките, шофьорите и портиерите. Искаме на безработните да се осигурява заетост, за да не мислят за глупости, но ако откажат или си взимат болнични баш когато трябва да работят - да връщат и взетите помощи. Искаме мнимите инвалиди да върнат неправомерно взетите пари. Искаме ТЕЛК да проверяват самия пациент, а не документите му задочно.
60
1
 
33
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Прочетох мат'рялчето! Този смешен доцент - видя проблема в "териториите" ! И после - НИЩО! Ако г-н учения "доцент" ми покаже - НЯКЪДЕ В ЕВРОПА - интегриран, чист, ромски квартал - ще си взема думите назад!В този ред на мисли - кои са българските "олигарси и мyтри"??? Не са ли бивши ... и настоящи комунисти? На 99% !От - "Да дойдат танковете" са едни и същи!
59
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете да оправдавате мързела им.
58
1
 
56
 
! Отговори
Орландовци преди 5 години
Доста българи са бедни, но не пребиват пенсионери за по 20-30 лева, нито строят гета върху чужди имоти. В продължение на няколко дни, а вече и години - платени и неплатени експерти се опитват да убедят обществеността, че проблемите на ромското население се коренят някъде другаде, а не в отношението на самите роми към интеграцията и позицията им в обществото, а не в самите тях ! Как очаквате ромите да се променят, когато им казват, че не е тяхна вината ? "Исках да работя, ама нямах желание" !!!
57
2
 
42
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
мингото днес яде колкото теб и мен-дори повече.Но не работи и час.Аз за мойта храна ,ток,вода и всичко работя и се мъча.А на ония-откъде идва манджата?От теб и мен. От нашия залък късат.
56
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господи! Този е доцент? "Специалист" при това! Майка ми и каракачанка работят една до друга във фабриката. На петия ден след получаване на заплатите каракачанката идва да я да моли за заем, че й свършили парите! Майка ми: аз студент издържам и имам пари! Помощите до излизане от центъра на селото са изпити наполовина! И отива да прави деца на двете по големи щерки,защото съпругата му почина!Златни ланци ще им откъснат вратовете!12масивни златни пръстена!5-15бона за булка!3-7дни сватби!Доцентееее!
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Vjarno e che upravljavashtite pochti zalichiha Bulgaria,vjarno e che naroda tane v mizeria,vjar-no e che ne iskat da pusnat,,kokala'',no ne samo ot jajda za pari,no i ot strah kakvo shte gi pos- posledva posle.Spored mene poslednoto e mnogo po silno,to prosto gi paralizira!!
54
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредният, нескопосан хрантутник, поканен в ефир. Доц. Иванов, никой не Ви спира да приложите знанията си на практика. С Вашия талант и всепризнат опит, съм сигурен, че ще подобрим въпросната концепия, до поне мн. добър. Ако не Ви е страх, де...
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Dotsente Ivanov shtom taka otsenjate kursovata rabota na G-n Karakachanov az pak shte otsenja vashata Dotsentura - chisto chalgarska i sas Sorosoidni koreni.
52
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя е доцент, колкото аз съм трамвай. Доцента удобно забравя, че има и хиляди бедни българи, които обаче дават всичко от себе си да изучат децата си и да си платят сметките. И не се размножават като плъхове, именно защото мислят, как да дадат издръжка и образование на детето си. И въобще не са евтини тия гласове. после цял народ им плаща помощите, тока, водата и лечението и какво ли не. Хич не е евтино г. "Доценте" *** хич
51
0
 
25
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 5 години
Нека каже къде и с какъв труд е защитил доцент урана си.Да не е библиотекарския
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре,затова че са евтини гласове,коет те го знаят щом им се казва и се редят на опашка за да получат евтиното заради гласовете си,че са гласисти,нещат да се пообразоват и така я карат,че от това,че са евтини и неообразовани към сивата икономика са ангажирано тласкани,експлоатирани от мутри с междинни до олигарси и по върховете от веригата,а олигарсите не избират на публични избори себе си,тях ги има в други как регистри,дори картел и избират политпартии с рецензенти по курсови проекти за нива.
49
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За каква бедност си говорим като наблюдаваме каква борба за власт се вихри.И във Венецуела хората мизерстват ама Мадуро не дава властта и това си е , понеже е много загрижен за народа.И нашите така , България е много бедна викат и вече 30години реформи правим и още не можем да се реформираме , преходи , кризи и пак бедност! - обаче кокала НЕ ДАВАМЕ.