Канабис в медицината срещу епилепсия – възможно ли е това у нас?

Родители на деца с епилепсия искат легализация на маслото от канабис
12 фев 2019 09:00, Красимир Ангелов
110

Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването.

От тяхната асоциация са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването, което са изпратили в края на януари, но все още нямат отговор. Това разкри в студиото на "България сутрин" Веска Събева, която е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Все още продължават много сериозните изследвания върху взаимодействието на маслото от канабис с лекарствата за епилепсия. Не можем съвсем безотговорно да кажем, че всичко е готово, че всичко е изследвано, но има безспорни доказателства за много тежки епилепсии, че то помага", категорична е Събева.

Тя подчерта, че това масло помага при различните случаи както за облекчаване на симптомите, така и за спирането им. Пред Bulgaria ON AIR Събева настоя, че от Асоциацията не искат легализация на канабиса като цяло, а на формите, които лекуват и облекчават състоянието при различните форми на епилепсия.

Тя каза още, че вечното противопоставяне на привърженици и противници на легализацията на канабиса се крие в контрола и неинформираността. "Страхът идва от това, че винаги ще има някъде пробойна и ще могат да я използват не по предназначение за лечението, за което ние искаме", допълни тя.

Събева беше категорична също, че има хора, които имат огромна нужда от това масло от канабис, което би могло да облекчи много тяхното състояние.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
едно нещо щом е от значение за здравето,то трябва да е разрешено,може да е само на един или двама производители,но трябва да се добива в рамките на необходимото използване
61
1
 
3
 
! Отговори
До болните не стигна преди 5 години
Моля за помощ..Със форма на Епилепсия. .. Последствие на тешки травми, Моля за помощта.. До болните не достигат помощта..
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в аптеките на всички наши съседки поне го продават, ще продължим да си го купуваме от там
59
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има лекарства, които са в пъти по-вредни, с тях всеки може да се надруса, но те са разрешени
58
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименсъседката която е казала че няма доказателсва за ефекта... тя ли е по-умна или всички бели държави, в които се ползва за лекарство?...
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимендо анонимния с чувалите, става дума за епилепсия, ти мисля, не си боледувал от това, но аз съм, и да, потвърждавам че работи, в Америка хората си имат рецепти за медицински канабис, който е доста по-силен от това, което се продава тук нелегално...
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименпровокиращите фактори в тази държава няма как да се лекуват, не забравяй, че има хора епилептици по рождение, също канабиса помага при много други сериозни заболявания, света отдавна го ползва
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по света може, но тук е невъзможно, прекалено необразовани в сектора и в парламента!
54
1
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
До към предния постХубавите ескорти нямат сводници. Магистралките сигурно имат - мъжете си, но тези които аз знам си работят сами за себе си.
53
1
 
3
 
! Отговори
към предния пост преди 5 години
Колкото до легализирането и данъчните постъпления, както ако се легализира проституцията, сводниците ще се наредят на опашка пред НАП да внасят, така и дилърите.
52
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпушил съм чували и съм сигурен, че канабисът от нищо не лекува. За анестетик не става, при леките психически неразположения е 50 на 50, тоест може да ти оправи настроението, може съвсем да го развали, да, леко изостря апетита и либидото, но само при здрави хора. При остри депресивни състояния е абсолютно противопоказен, при дълго продължителна редовна употреба причинява леност и липса на мотивация. Колкотодоле
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само да попитам епилептичен пристъп виждали ли сте ? А 110 пристъпа на ден ? Знам, че не сте и че ни ви интересува, както каза Валерката, майките на уж болните деца да се оправят. Проблемът при епилепсията, е че не е едно заболяване, а над 200 вида и различните лекарства действат на един вид, на друг не. Например като спряха Риватрол-а, застрашиха живота на една немалка част от болните, на които само той действа. Но както казва министерството, спокойно явиха се заместители (след една година)
50
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко в тази публикация е една съседка каза... Няма още категорични доказателства за ползата на канабиола, само отделни публикации, а други не установяват полза.
49
1
 
6
 
! Отговори
До 51 преди 5 години
Стига си говорил глупости. ГМО канабис ?! :)В Холандия има компании които селектират най-добрите генни канабис от цял свят които дават голяма реколта на растение, отделно проценците CBD и THC са много високи.
48
12
 
3
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
В Холандия има 2-3 града, където живеят здрави и богати хора и в тях е забранен дори и канабиса и няма подобни кафенета. Другото е масовка, пълна с имигранти, туристи, и хора в бизнеса с дрога. На самите холандци са забранени много от тези вещества. Холандия има просперитет тези мръсни пари.всичко е под контрол (от разстояние на полиция) с агенти в тези места. И освен това 80% от канабиса е ГМО. като има усилени сортове, претъпени и т.н ( с известно вещество). А ГМО има и други функции.
47
6
 
8
 
! Отговори
за холандия преди 5 години
Пушенето е разрешено само на определените за целта места. Те са пълни с чужденци.Канабис не се продава, законно.Холандците са дистанцирани. За това са най-здравите и най-едрите и дълго живееши в Европа, а страната лидер в света.Тука някой пише небивалици, и сигурно е гледал Холандия през крив макарон.
46
5
 
31
 
! Отговори
Бай Х преди 5 години
Като чета коментарите се убеждавам че българите са продукт на пиян баща и глупава майка . Алкохола има най много вреди върху нацията ни но в маслото от канабис е проблема.*** народ слаба държава
45
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те всички маали са "епилептици"!От най малкото,до най голямото!Утре ще ревнат,че са дискриминирани и ние трябва да плащаме и наркотиците им!
44
3
 
18
 
! Отговори
еrror 404 преди 5 години
Крайно време е маслото от канабис да се легализира с медицински цел като навсякъде в Европа .Ако сме тръгнали към Европа
43
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересуват Холандия, Португалия, Естония ,Чехия, Кипър Австрия в които държави притежанието или търговията в малки количества не се преследва от закона Живея в България и желая децата ни да не са зависими от наркотични вещества.