Канабис в медицината срещу епилепсия – възможно ли е това у нас?

Родители на деца с епилепсия искат легализация на маслото от канабис
12 фев 2019 09:00, Красимир Ангелов
110

4585 гледания   |  Още видео

Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването.

От тяхната асоциация са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването, което са изпратили в края на януари, но все още нямат отговор. Това разкри в студиото на "България сутрин" Веска Събева, която е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Все още продължават много сериозните изследвания върху взаимодействието на маслото от канабис с лекарствата за епилепсия. Не можем съвсем безотговорно да кажем, че всичко е готово, че всичко е изследвано, но има безспорни доказателства за много тежки епилепсии, че то помага", категорична е Събева.

Тя подчерта, че това масло помага при различните случаи както за облекчаване на симптомите, така и за спирането им. Пред Bulgaria ON AIR Събева настоя, че от Асоциацията не искат легализация на канабиса като цяло, а на формите, които лекуват и облекчават състоянието при различните форми на епилепсия.

Тя каза още, че вечното противопоставяне на привърженици и противници на легализацията на канабиса се крие в контрола и неинформираността. "Страхът идва от това, че винаги ще има някъде пробойна и ще могат да я използват не по предназначение за лечението, за което ние искаме", допълни тя.

Събева беше категорична също, че има хора, които имат огромна нужда от това масло от канабис, което би могло да облекчи много тяхното състояние.

 


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
едно нещо щом е от значение за здравето,то трябва да е разрешено,може да е само на един или двама производители,но трябва да се добива в рамките на необходимото използване
63
1
 
2
 
! Отговори
До болните не стигна преди 2 месеца
Моля за помощ..Със форма на Епилепсия. .. Последствие на тешки травми, Моля за помощта.. До болните не достигат помощта..
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
в аптеките на всички наши съседки поне го продават, ще продължим да си го купуваме от там
61
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
има лекарства, които са в пъти по-вредни, с тях всеки може да се надруса, но те са разрешени
60
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

съседката която е казала че няма доказателсва за ефекта... тя ли е по-умна или всички бели държави, в които се ползва за лекарство?...
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

до анонимния с чувалите, става дума за епилепсия, ти мисля, не си боледувал от това, но аз съм, и да, потвърждавам че работи, в Америка хората си имат рецепти за медицински канабис, който е доста по-силен от това, което се продава тук нелегално...
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

провокиращите фактори в тази държава няма как да се лекуват, не забравяй, че има хора епилептици по рождение, също канабиса помага при много други сериозни заболявания, света отдавна го ползва
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
по света може, но тук е невъзможно, прекалено необразовани в сектора и в парламента!
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лекувайте провокиращите фактори- стрес ,безсъние ,жестоките диети, не трябва да се отминава и факторите като прекаляване с компютърни игри и телевизията ,злоупотребата с алкохол,никотин, лекарства.
55
1
 
0
 
! Отговори
Гoшу преди 2 месеца
До към предния пост

Хубавите ескорти нямат сводници. Магистралките сигурно имат - мъжете си, но тези които аз знам си работят сами за себе си.
54
1
 
2
 
! Отговори
към предния пост преди 2 месеца
Колкото до легализирането и данъчните постъпления, както ако се легализира проституцията, сводниците ще се наредят на опашка пред НАП да внасят, така и дилърите.
53
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изпушил съм чували и съм сигурен, че канабисът от нищо не лекува. За анестетик не става, при леките психически неразположения е 50 на 50, тоест може да ти оправи настроението, може съвсем да го развали, да, леко изостря апетита и либидото, но само при здрави хора. При остри депресивни състояния е абсолютно противопоказен, при дълго продължителна редовна употреба причинява леност и липса на мотивация. Колкотодоле
52
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само да попитам епилептичен пристъп виждали ли сте ? А 110 пристъпа на ден ? Знам, че не сте и че ни ви интересува, както каза Валерката, майките на уж болните деца да се оправят. Проблемът при епилепсията, е че не е едно заболяване, а над 200 вида и различните лекарства действат на един вид, на друг не. Например като спряха Риватрол-а, застрашиха живота на една немалка част от болните, на които само той действа. Но както казва министерството, спокойно явиха се заместители (след една година)
51
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всичко в тази публикация е една съседка каза... Няма още категорични доказателства за ползата на канабиола, само отделни публикации, а други не установяват полза.
50
1
 
5
 
! Отговори
До 51 преди 2 месеца
Стига си говорил глупости. ГМО канабис ?! :)
В Холандия има компании които селектират най-добрите генни канабис от цял свят които дават голяма реколта на растение, отделно проценците CBD и THC са много високи.
49
12
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 2 месеца
В Холандия има 2-3 града, където живеят здрави и богати хора и в тях е забранен дори и канабиса и няма подобни кафенета. Другото е масовка, пълна с имигранти, туристи, и хора в бизнеса с дрога. На самите холандци са забранени много от тези вещества. Холандия има просперитет тези мръсни пари.всичко е под контрол (от разстояние на полиция) с агенти в тези места. И освен това 80% от канабиса е ГМО. като има усилени сортове, претъпени и т.н ( с известно вещество). А ГМО има и други функции.
48
6
 
7
 
! Отговори
за холандия преди 2 месеца
Пушенето е разрешено само на определените за целта места.
Те са пълни с чужденци.
Канабис не се продава, законно.
Холандците са дистанцирани.
За това са най-здравите и най-едрите и дълго живееши в Европа, а страната лидер в света.
Тука някой пише небивалици, и сигурно е гледал Холандия през крив макарон.
47
5
 
30
 
! Отговори
Бай Х преди 2 месеца
Като чета коментарите се убеждавам че българите са продукт на пиян баща и глупава майка . Алкохола има най много вреди върху нацията ни но в маслото от канабис е проблема.Прост народ слаба държава
46
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те всички маали са "епилептици"!От най малкото,до най голямото!Утре ще ревнат,че са дискриминирани и ние трябва да плащаме и наркотиците им!
45
3
 
17
 
! Отговори
еrror 404 преди 2 месеца
Крайно време е маслото от канабис да се легализира с медицински цел като навсякъде в Европа .Ако сме тръгнали към Европа