Канабис в медицината срещу епилепсия – възможно ли е това у нас?

Родители на деца с епилепсия искат легализация на маслото от канабис
12 фев 2019 09:00, Красимир Ангелов
110

Родители на деца с епилепсия искат маслото от канабис да бъде разрешено за употреба в България за най-тежките форми на заболяването.

От тяхната асоциация са поискали това с писмо до министъра на здравеопазването, което са изпратили в края на януари, но все още нямат отговор. Това разкри в студиото на "България сутрин" Веска Събева, която е председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

"Все още продължават много сериозните изследвания върху взаимодействието на маслото от канабис с лекарствата за епилепсия. Не можем съвсем безотговорно да кажем, че всичко е готово, че всичко е изследвано, но има безспорни доказателства за много тежки епилепсии, че то помага", категорична е Събева.

Тя подчерта, че това масло помага при различните случаи както за облекчаване на симптомите, така и за спирането им. Пред Bulgaria ON AIR Събева настоя, че от Асоциацията не искат легализация на канабиса като цяло, а на формите, които лекуват и облекчават състоянието при различните форми на епилепсия.

Тя каза още, че вечното противопоставяне на привърженици и противници на легализацията на канабиса се крие в контрола и неинформираността. "Страхът идва от това, че винаги ще има някъде пробойна и ще могат да я използват не по предназначение за лечението, за което ние искаме", допълни тя.

Събева беше категорична също, че има хора, които имат огромна нужда от това масло от канабис, което би могло да облекчи много тяхното състояние.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
9
 
6
 
! Отговори
Един факт преди 5 години
По времето на комунизма а и до към края на 90-те канабиса в България не беше криминализиран и закона позволяваше всеки да си ползва за лична употреба. Можеше да си го отглеждаш сбоводно в къщи и да носиш по 1-2 грама във себе си. Мисля че имаше само някаква глоба ако те хванат че пушиш на обществено място.Това се отнасяше и за други леки наркотици.После ни пинудиха да криминализираме всичко за да ни приемат в НАТО и ЕС. А явно и мафиотите разбраха че така ще вдигнат печалбите.
41
2
 
2
 
! Отговори
до 40 преди 5 години
Да така е трябва да се намери сериозен спонсор, за подобно нещо .При изследване на някакво лекарство обикновено се харчат 100 милиони, което си основен разход на фармацевтичните компании, но и това ги прави доста могъщи при успех.Но това е начина по които се прави тези неща в света.И това е посоката която може да доведе до успех при лечение на такива случай като тебе в по голям мащаб, при условие че издържи тестовете бурена, Може и наистина да е ефективен.
40
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България скоро няма да бъдат легализирани никакви наркотици! Тук както в много други страни политиците се финнасират мафията. А един от основните бизнеси на Мафията са наркотиците. Ако ги легализират ще спаднат цените, от там приходите на мафията и от там и покупите. Отделно че и полицията до голяма степен оправдава своето съществуване като се занимава със наркотици. Ако всички наркотици бяха легални, половината полицаи стават излишни.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може ама друг път... В държавата на мафията това няма да стане дори и да става дума за здраве.Холандия печели милиарди от канабис всяка година, ама те са по-прости от нас...
38
2
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 5 години
може да се създаде тестов център за лекарства в които можеш и ти да участваш, разбира се наблюдението е сериозно а и ти не можеш да съдиш лекарите защото си дал съгласието си за тестово лекарство.Ако има добро влияние върху тебе, но върху другите има негативно .Изследването спира да се финансира заради неефективност на лекарството бурена.И пак ще се наложи да минеш от другата страна на закона.Но при добри резултати на бурена ще се намери приложението му.Просто трябва изледвания в това е проблем
37
31
 
8
 
! Отговори
100% Злоупотреба преди 5 години
Наркоманите веднага ще си намерят медицинско, че са супер болни, както сега от ТЕЛК намират и получават пари за голям процент инвалидност, хора, които са си здрави. Ще си взимат взимат канабиса пред теб, демонстативно, по средата на центъра - вижте ме аз съм над закона.
36
3
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
До 35: ИМЕННО БАНДИТИТЕ ПРОКЛАМИРАТ АНТИ-ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА! ЛЕГАЛИЗАЦИЯТА ЩЕ ИМ СЕКНЕ ПЕЧАЛБАТА ЩОТО ТОГАВА ПАРИТЕ ВЛИЗАТ В БЮДЖЕТА.! ТЕБ ТРЯБВА ДА ТЕ ОКОШАРЯТ
35
5
 
17
 
! Отговори
до 35 преди 5 години
Платен писач? Знаеш ли какво е да си с астма и да кашляш парчета от дроба си? Но за тебе съм престъпник, нали? Защото някой си е направил един скапан бурен незаконен? И аз съм престъпник?
34
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ейййй ! Наркозависимите платени писачи тука как ревностно защитават дрогата ! Службите трябва да се разровят тука може да набарат диста наркоразпространители сред сороските жендари
33
4
 
7
 
! Отговори
Е преди 5 години
И да има злоупотреби не това е проблема. Когато нещо е забранено както сега процъфтява нелегалната търговия както е в момента. Ако махнем личния интерес на управляващите изсветляването на този бизнес и ясни правила ще са само от полза за обществото. На първо място намаляване парите за престъпниците и ще отпадне принудителното зарибяване на хора да ползват наркотици. Постепенно интересът ще намалее.
32
5
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
в Холандия всяко семейство има по 2, 3 или 4 (и повече ) деца масово , това не им пречи всеки петък от млади до стари пенсионери да се правят на мармалад с всякакви позволени (и непозволени) вещества. И все пак е в топ 10 на най-развитите държави на планетата , за разлика от Манголандия , където борбата с дрогата е да НСБОП да преджобват хлапета по градинките за един фас с треволяк, докато пияни на кирка , газят с БМВ та хора по тротоарите ЗНАЙШ ЛИ КОЛКО ПЪТИ СЪМ ГО ПИСАЛ СЪЩОТО - НЕ РАЗБИРАТ
31
4
 
16
 
! Отговори
То преди 5 години
Алкохола е позволен, а вредите и зависимостта от него са не по малко от опиати добити от треви или смесване на химични субстанции. Практиката показва, че разум може да се очаква от нормални хора. Нашето правителство не е от споменатите , така че не се очакват разумни решения. Основание за решение на това управление може да бъде: пари в брой, нареждане от началници зад океана, лоби на престъпно забогатели като Домусчиев и сие. Също така голяма тълпа готова да линчува самозабравилите се.
30
6
 
12
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Да, при някои хора с епилепсия много помага, но при други се получават адски тежки пристъпи. Има и хора, които са отключили епилепсия от прекаляване с канабита.Проблемът е, че изведнъж ще се появят много мними епилептици, които ще искат да здравната каса да им плаща тревичката
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
принципно при индивидуални случай ако помага ,индивидуалните лечения могат да бъдат преместени в Холандия . Просто в момента е в тестов вариант и трябва да се продължат тестовете и чак когато приключат може да се говори.Разбира се тестовете трябва да показват влиянитето на лекарството в леки случай и тежки случай а не само много тежки случай.А за много тежките случай трябва да се докаже че помага 100%.А за леките случай трябва да се знае влиянието защото е относително определянето на какъв слу
28
4
 
10
 
! Отговори
Е преди 5 години
Това правителство няма сметка да легализира тревите , защото вожда им е лидер в търговията с упойващи средства и прихидите му ще спрат. Това правителство се интересува от личното забогатяване на близки съратници, а не за приходи в хазната и не се интересува от националните интереси, още по малко се интересува от болни хора.
27
7
 
13
 
! Отговори
Ал Тиквоне преди 5 години
Тревата няма да бъде легализирана, щото тогава на Бойко нема да му върви пазара на амфетите
26
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора как може да сте с това старо мислене над нещата и да базирате мнения само върху слухове и митове за едно разстение. А за пример Канада и Америка държави много по-напред от нас го легализираха и в момента проучванията на тези държави са показали че употребата на канабис след легализация като % от младите хора намалява както и парите генерирани от продажбата му са в милиарди долара и всичко това е за държавата а не сивия сектор защо не и тука ?!?
25
3
 
25
 
! Отговори
Булгаргалош преди 5 години
в Холандия всяко семейство има по 2, 3 или 4 (и повече ) деца масово , това не им пречи всеки петък от млади до стари пенсионери да се правят на мармалад с всякакви позволени (и непозволени) вещества. И все пак е в топ 10 на най-развитите държави на планетата , за разлика от Манголандия , където борбата с дрогата е да НСБОП да преджобват хлапета по градинките за един фас с треволяк, докато пияни на кирка , газят с БМВ та хора по тротоарите
24
3
 
23
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Айде де! Предизвиквам те - намери ми един смъртен случай да пише "свърхдоза марихуана" на смъртния акт. Един милион долара са твои! NORML дава парите - всичко си е законно и не е шашма.
23
3
 
16
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Много са интересни хора като тебе. По твоята логика като нещо е незаконно, то престава да съществува? Нямаше секс през комунизма? А забравихме тонове амфетамини, които произвеждахме и легално изнасяхме? Превърнахте полицията в някакви селски пъдари, които с вечното "и са кво ша праим" изскачат от храстите. Колко стани легализираха тая *** трева и в момента печелят? Все още има награда от един милион долара за всеки, който докаже смъртен случай от трева. Да пише на смъртния акт свръхдоза канабис