Ще задържат ли по-високите заплати лекарите у нас?

Професионалната реализация също е важна за родните специалисти
12 фев 2019 16:00, Екип на Bloomberg
29
Ще задържат ли по-високите заплати лекарите у нас?
Снимка: Pixabay

Проектонаредбата за придобиване на специалност в медицината, която предвижда държавата да плаща заплатите на младите лекари, решили да останат у нас, урежда много малка част от кадровия проблем в здравната система. Това мнение изрази д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Бедна България готви най-скъпо платените за едно общество кадри за богата Западна Европа, което е пълен парадокс... Най-често причината е, че възнагражденията у нас и в Западна Европа са коренно различни. По-големият проблем у нас обаче са тежките диспропорции във възнагражденията между лекарите. Това доведе до фаворизиране на определени специалности в медицината и подценяване на базови специалисти". 

Според д-р Виткова има много начини студентите да се насочат към дефицитните специалности.

"Няма да можем да задържим един лекар само с увеличение на заплатата, защото той търси своята професионална реализация. Трябва да сестимулира реализацията на медицинските служители, да се финансират научни проекти, да се даде възможност  на лекарите за  участие в научни конгреси... Що се отнася до качеството на медицината в България, в наши лечебни заведени, особено в университетските, вече има оборудване, което е на над средното европейско ниво". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.


29
Още от Общество
Признание: В Дупница ще правят паметник на Невена Коканова
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
лекар преди 3 дни
Тук в болницата където работя 98% сме над 55 години.Под 40 годишни лекари са под 1%.Следователно след 5-10 години ще останат да работят 1-2% от сегашната бройка.Та искам да кажа вече и швейцарско заплащане да ни докарат ние вече сме изразходили жизненият си ресурс.Просто повече не можем.
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 25
-------------------------------
BG пациентът е беден,ама има с големи претенции.Да се лекува като богатия германски пациент. Което е невъзможно.Като е беден ще се задоволява с българското здравеопазване,което включва закъснели линейки,липса на лекари и на мотивирани такива и произтичащите от това смъртни случаи.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Без ромска охрана ще избягат всичките. По един ром да се зачисли на всеки лекар да го пази да не избяга.
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Българските лекари трябва да разберат, че бг пациент е беден и не е виновен за недостатъчните според тях заплати, които получават. И нека се държат малко по - възпитано с пациентите щото всичко има граница на търпение.
24
2
 
10
 
! Отговори
Легендата преди 3 дни
То хубаво няма да ги задържи, но в чужбина некадърността, лошото отношение към пациента и незнанието не се тачат. Много от нашите пишман доктори ще мият чинии по белия свят. Естестевно има я и другата крайност, хора които заслужават ще се издигнат над това което е таванът им в изстрадалата ни родина, но според мен това са единици.
23
4
 
11
 
! Отговори
Мартисан преди 3 дни
Единици са читавите доктори. Системата толерира некадърниците, слагачите и рушветаджиите. Аз пък искам докторите които са уличени в престъпления да ги оставят на площада и бой. Няма как да стане, но не се сещам как иначе ще проработят нещата. Когато някой пациент се заяде с доктор всички скачат да го защитават, а че сигурно има причина да се стига до кавги вместо да го носят на ръце никой не споменава. Лекар е уважавана професия, но много практикуващи тук я посрамват. Който е пострадал знае.
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Това мизерно заплащане не е от вчера или днес.То беше въведено много,много години назад,когато всички бяхме равни.
21
8
 
9
 
! Отговори
Д-р Дулитъл преди 3 дни
Докторите да не се оплакват, че сега за тях е златно време - диплят пачки по стотачки и юркат лъскави возила! Червиви са с пари! Докарват и от предписване на определени илачи, всеки месец отчитат рецептурни кочани пред фармацевтичната мафия. Да не пасем трева ние, пациентите? Всичко се знае. Видяхме ги и ТЕЛК-аджиите как си пълнят гушите!
20
0
 
5
 
! Отговори
Тръба преди 3 дни
Не.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Мими Виткова беше министър през 90-те години и тогава имахме едни такива увеличения на заплатите с по няколко процента така,че брутната заплата вярно беше по висока,но нетната - по ниска!С това съм я запомнил.
18
0
 
19
 
! Отговори
лекар преди 3 дни
Готов съм да се обзаложа че никой няма да увеличи нито заплати,нито пък някакъв интерес да създаде младите хора да следват медицина.Как ще убедим младежите да следват медицина като знаят колко мизертно е после заплащането и колко голяма е вероятността от конфликти с пациенти?Напълно разбираемо е ,че дори завършилите се готвят да емигрират.Както е тръгнало до 10 години лекари българи в България няма да имаме.
17
4
 
16
 
! Отговори
до Милица преди 3 дни
Лекар съм и имам колега който преди 20-ина години видял как синът му чете медицински учебник.Попитал го защо и младежът признал,че иска да следва медицина.Ужасен колегата хванал учебника , хвърлил го и казал,че нещастието постигнало него за нищо на света няма да постигне и синът му!Разубедил го и днес синът му работи друга професия и се радва на престижна работа,добри доходи и щастлив живот! Сега този човек е университетски преподавател.
16
3
 
13
 
! Отговори
Fun преди 3 дни
На български IT специалисти в Австрия и Холандия заплатите им са в порядъка на 7-9 хиляди евра,но независимо от това България е с много развита IT индустрия и няма такова опразване на сектора както в ведицината тук,независимо че разликите в заплащането тук и там в този бранш са тройни!Само,че тук с 5 000 лв си осигуряваш равностоен стандарт на тамошния и си около семейството и приятелите.Там си оставаш завинаги чужд.Който живее и работи в странство много добре усеща емоционалните липси!
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да сте видели някой личен лекар да се пенсионира веднага като навърши годините. Но хората с други професии с четири очи чакат да се пенсионират.
14
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Специално на личните лекари и тези пари, които взимат сега им са много.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
БЛАГОДАРЯ ВИ ГОСПОДИН БОРИСОВ!

Искам още да Благодаря на господин Горанов, за правилното и разумно управление на държавният бюджет, за да има и за нас +хората в неравностойно полужение. Също така Благодаря на цялото правителство за къртовският труд.
12
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Аз много съм благодарен на господин Борисов, защото ми направи пенсията от 250лв. на 350лв. + 100 лв. Новогодишен бонус.


БЛАГОДАРЯ ВИ ГОСПОДИН БОРИСОВ!
11
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Всичко върви към закриване.
10
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До 1989 г. беше на световно ниво. Просто трябва да се върне тогавашната система и изходни визи за лекар с разрешение от МВР.
9
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кога най-после ще закрият медицинските вузове?