Ще задържат ли по-високите заплати лекарите у нас?

Професионалната реализация също е важна за родните специалисти
12 фев 2019 16:00, Екип на Bloomberg
29
Ще задържат ли по-високите заплати лекарите у нас?
Снимка: Pixabay

Проектонаредбата за придобиване на специалност в медицината, която предвижда държавата да плаща заплатите на младите лекари, решили да останат у нас, урежда много малка част от кадровия проблем в здравната система. Това мнение изрази д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Бедна България готви най-скъпо платените за едно общество кадри за богата Западна Европа, което е пълен парадокс... Най-често причината е, че възнагражденията у нас и в Западна Европа са коренно различни. По-големият проблем у нас обаче са тежките диспропорции във възнагражденията между лекарите. Това доведе до фаворизиране на определени специалности в медицината и подценяване на базови специалисти". 

Според д-р Виткова има много начини студентите да се насочат към дефицитните специалности.

"Няма да можем да задържим един лекар само с увеличение на заплатата, защото той търси своята професионална реализация. Трябва да сестимулира реализацията на медицинските служители, да се финансират научни проекти, да се даде възможност  на лекарите за  участие в научни конгреси... Що се отнася до качеството на медицината в България, в наши лечебни заведени, особено в университетските, вече има оборудване, което е на над средното европейско ниво". 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
9
 
! Отговори
Милица преди 5 години
Желаещи за доктори много...Тези ще заминат, други ще доидат. Заплатите с им над средните за държавата. Няма да тегли заем за да ни прегледа доктора
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това с по-високите заплати можеше да мине преди 20 години.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво да остават тук - да ги бият ромите ли?
2
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо - няма вариант да им се плаща, колкото в развитите страни(+соц придобивки).Второ - няма вариант да работят в толкова хубави болници и с обурудване, колкото в развитите страни.Трето - нямат същите варианти за повишаване на квалификацията си.Четвърто - дори всичко това да е налице, мизерията, корупцията и престъпността наоколо отново ще ги изгонят в развитите страни(не всичко е пари).Проблема е многостранен и не опира до това "дайте да им хвърлим 100-200 лева отгоре на калпак".
1
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ в тая жалка територия няма да стане