Апостола – за българите е светец, а за църквата - кога?

Борис Ячев от НФСБ и богословът Константин Нушев пред Bulgaria ON AIR
13 фев 2019 17:00, Анисия Иванова
54

В съзнанието на българите Васил Иванов Кунчев е светец, той е признат за това от народа, но официалното му канонизиране от Българската православна църква не се случва. Преди година НФСБ изпратиха писмо с молба да бъде разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат като Васил Левски. В него са били изложени и мотиви, свързани с живота и дейността му в защита на православните християни и мъченическата му смърт. Въпросът обаче все още не е разгледан, затова от НФСБ отново повдигат темата и отново пратиха писмо до БПЦ с напомняне за този случай.

Заместник-председателят на НФСБ Борис Ячев коментира в "България сутрин", че липсва диалог между църквата и тях, а на призива им за канонизация на Левски, няма отговор.

Още по темата

"Контактите ни със Светия синод бих определил като добри. Ние сме имали много интензивни връзки с представители на Светия синод тогава, когато трябва да бъдат обсъждани редица законопроекти, които са в полза на българското православие и така бяхме изненадани от тази липса на реакция", обясни Ячев.

Той допълни, че сложната процедура по канонизация вече е била извървяна веднъж, но така и не се е стигнало до нейния край, а опитите за официалното обявяване на Васил Иванов Кунчев за светец са от много време.

Богословът Константин Нушев пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че в църквата само завършва процедурата по канонизацията, защото тя започва от спонтанна такава, от почитта на народа.

"Много важно е към личността на Апостола да се подходи много внимателно, с трезвост, с безпристрастност, без митологизиране. Той е един герой, той е личност, която винаги стои във висотата на нашето битие", каза Нушев.

Богословът допълни, че въпросът е дали нацията ни може да приеме Васил Левски освен като борец за национално освобождение и национален герой, но и да види в неговото поведение корените на християнското служение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво е цялата тая гаргара и поругаване на най-големия българин?Защото и днешните некадърни управляващи много ги е страх от революциите. Да не им вземе някой богатствата окрадени от другите.Точно както турската власт се е бояла от въстания и революции. И сега ти събират някакви да редят глупости. Само да не се сетим, че може да тръгнем да си търсим правата.
17
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За чий зор е нужно да го канонизират, той и така си е велик революционер и национален герой. Пък и надали отговаря на разните им там църковни изисквания. Май че трябваше да е извършено нещо, което да се признае за чудо.
16
9
 
6
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
БПЦ трябва да канонизира заптиетата дето избавиха българския народ от тоя хаирсъзин. И да анатемоса патреотите и там другите от НФСД . Амин
15
10
 
18
 
! Отговори
Апостол Павел преди 5 години
Така нареченият Апостол е един престъпник, без значение от коя гледна точка се гледа. Убил е над дузина български богаташи, защото се противопоставили да бъдат ракетирани от този разбойник. Накрая е заклал като пиле юношата Стойчо Гиргинов, защото го видял да се измъква от къщата на чорбаджията му, след като я обрал! По тези критерии, всеки тзссиганин, ограбващ и убиващ хората ще се квалифицира за светец.
14
3
 
15
 
! Отговори
до гост преди 5 години
Ако се беше случила революцията, за която Левси работеше през целия си живот, и заради което му се прекланяме, щеше ли да има избити българи? Щеше. в една революция загиват и грешни и праведници. И това го знаят всички народи където е имало революции. За какво го тачите Левски? Защото искаше свобода за България. Свобода без кръв няма.Айде стига демагогия.Няма нужда да е светец - той е велика личност, изправил се сам срещу цяла империя.
13
3
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Както писах агентите на Вартоломей са големи педа-и.
12
5
 
7
 
! Отговори
Така е ... преди 5 години
Св. синод знае за какво е осъден Левски на смърт.
11
7
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Другарят Васил Иванов Кунчев не може да бъде канонизиран, защото е извършвал убийства. Самият канон забранява неговата канонизация.
10
9
 
14
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Стига с тая демагогия и криворазбрана признателност. Васил Кунчев не е никакъв светец. Герой революционер да но светец не. Но българите винаги обичат тюрлю гювеча и го раздават ларж. Както на Стоичков му зашиха докторска титла... той не знае азбуката те доктор на науките го правят. Другия не е кръстен в църква обаче се кандидатира за президент на църковно настоятелство. По тая логика Джордж Вашингтон трябваше отдавна да е редом до апостолите Петър и Павел в Рим .
9
6
 
4
 
! Отговори
гост преди 5 години
ДО 14 Някъде да написах,че мога да мисля? Само зададох обикновен въпрос.
8
7
 
2
 
! Отговори
гост преди 5 години
до 11 Напротив дори покойния Божидар Димитров го признаваше.
7
8
 
19
 
! Отговори
гост преди 5 години
Дори официалната история признава,че Левски е извършил убийство на българин. Сложете си ръка на сърцето и кажете честно,ако убитото момче беше ваш роднина,щяхте ли да искате Левски да бъде канонизиран?
6
4
 
3
 
! Отговори
серафим преди 5 години
До vladyСтава дума за почит и уважение,а не за спазване на църковния протокол!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чисто отбиване на номера!
4
9
 
5
 
! Отговори
логичен християнин преди 5 години
Християнството е най-логичната религия, следователно и най-вярната. Защото само ние вярваме в такава непоклатима логика като - Господ принесе в жертва Господ (Христос) за да предпази създанията (хората) на Господ от гнева на Господ! И понеже религията ни е много логична, логичната логика на тази логична религия ще е Апостолът логично да бъде обявен за логичен светец!
3
8
 
6
 
! Отговори
не го заслужаваме преди 5 години
Дай на българина гювеч,и той ще оплюе и Апостола!
2
1
 
13
 
! Отговори
Хм преди 5 години
И каква полза ако бъде канонизиран?Никаква!Най-голямата почит би била да следваме заветите му,а те са съвсем актуални и до ден днешен!
1
4
 
8
 
! Отговори
Tangra преди 5 години
За мен апостола е пример, но и огорчение заради нелепата му смърт.Повод за разкаяние и размисли колко бездушни сме били и колко сме и сега.Ние !