1.5 млн. българи се борят с тлъстини. Как да отслабнем?

Бариатричната хирургия дава нов шанс срещу наднорменото тегло
Обновена: 14 фев 2019 10:55 | 14 фев 2019 08:52, Петя Славова
36

Близо 1,5 млн. българи се борят със затлъстяването. Бариатричната хирургия дава нов шанс на хората с наднормено тегло да редуцират излишните килограми и да се преборят със съпътстващи заболявания.

Латинка Милева от пациентската организация "Моят нов живот" успява да се справи със свръхтеглото именно благодарение на бариатрична операция.

Жената е тежала около 50 килограма, но след преживян силен стрес става почти 80 кг. След това стига до 100 кг и си докарва още болести, докато не стига до д-р Константин Гроздев "Александровска болница". Той я оперира и само за 8 месеца тя успява да възвърне предишното си тегло.

"След подобна операция човек може да яде колкото едно бебе", отбеляза Латина Милева в "България сутрин".

"Нямате апетит, имате много енергия - ядете по-малко и се чувствате като нов човек. Видимо също се променяте", сподели още тя.

"Бариатричната хирургия е оперативен метод за лечение на високостепенно затлъстяване. Намаля се обема на стомаха, пациентите се засищат бързо. Пътят на храната заобикаля и не се усвояват всички вещества, които се приемат с храната. На базата на това пренареждане се променя хормоналната продукция, което променя цялостния метаболизъм на пациентите", разясни метода хирургът д-р Гроздев.

Операциите се правят безкръвно, а подобна интервенция в "Александровска болница" струва 11 хил. лева. Пациентът заплаща само за операцията. Всички изследвания преди и след операцията се плащат от НЗОК, стана ясно от думите на д-р Гроздев.

"България е на едно от челните места по детско затлъстяване в Европейския съюз. В САЩ и Западна Европа се извършват такива операции и при деца. В България това е свързано с правни въпроси, има и социален момент. На фона на застрашаващата епидемия от затлъстяване, трябва да се помисли сериозно и по този въпрос", каза още хирургът пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
anansar преди 5 години
И аз така, бях 75 кг, след преживян силен стрес бързо, за по-малко от година, качих до 104 кг. Обаче. Без да давам 11 хиляди лева на чичо доктор, като се взех в ръце, изключих солта, намалих сладкото, за сега съм свалил 15 кг, отне ми около година и половина две. И продължавам да работя върху себе си, докато си върна предишната форма. А съм почти на 40. На един млад човек би било много по-лесно. Диета и движение- това е разковничето.
29
1
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 5 години
Баш по темата. От 2 месеца тренирам в къщи! От един месец спрях всичката захар и тесто и резултатът е 19 кг надолу. Така, че не операцията върши работа, а желанието да отслабнеш. Движение и калоричен дефицит му е майката!
28
0
 
5
 
! Отговори
Б.Б. преди 5 години
Ще вдигна цените на храните, за вашето здраве. Наздраве!
27
1
 
1
 
! Отговори
как да отслабнат преди 5 години
ами много просто,като спрат да се тъпчат и преяждат с луканка,българина се самозабрави от имане,лесен и охолен живот,от плюскане и пиене,накарайте го тоя народ да работи и плаща сметки,стига са дерибействали
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво му плащаш ? - само 11 000...........друго си е, като НЗОК ти плаща 4.50 за кръв и толкова за урина. все си е помощ..................не,че някой ти е длъжен да ти плаща лакомията,де.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Близо 1,5 млн. българи се борят със затлъстяването."Глупости! Борели се били! На повечето или не им пука или им пука, но не правят нищо.Борещите са малко.
24
0
 
11
 
! Отговори
jj преди 5 години
До АнонименЛуди са тия дето ги дават, а не тия дето ги вземат :)А колкото до отслабването - спираш да ядеш, живееш на телесни мазнини няколко седмици/месеца и си готов.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като я гледам тази Латинка, май не е от много слабите.
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11 хил. лева за операция. Вие луди ли сте бе.
21
1
 
10
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
Според последни данни най-богатия човек на света е Джеф Безос. Като го гледам каква е хърба, сигурно спестява от храна.А иначе, най-дебели са хората на ръба на бедноста тъпчат се като за последно, защото не знаят дали утре ще имат пари.
20
3
 
22
 
! Отговори
Просто преди 5 години
Спортът безплатен и масов.Забрана на всички вредни храни.Евтини и достъпни плодове и зеленчуци.Чист въздух ролери, скейтове, колелета, огромни зелени пространства.Всички коли извън София.
19
0
 
8
 
! Отговори
Оня преди 5 години
Абе то чесно казано всяко начало е трудно... иска си воля и доооста зор, особено ако вече си изтървал яко нещата. Но определено си трябва за да водиш пълноценен живот... всеки сам си преценява в крайна сметка де
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
има 2 неща, които е най-трудно да убедиш един дебелак - че трябва да спортува и да се храни рационално. Иначе на всичко друго е готов!
17
0
 
22
 
! Отговори
Дзъ преди 5 години
Не виждам някакви борби с теглото да кипят...по-скоро виждам пълни кръчми, пълни маси и хора които най-вероятно биха се борили срещу затлъстяването ама не баш сега...
16
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Свинчугите да намалят плюскането, да увличат физическата активност и никаква хирургия не им трябва.
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много гербери, бре!?
14
5
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 5 години
Тези, които се тъпчат по този начин не са богати. Те са мошенници, които дължат пари на половината свят. Качат се на привидно скъпа кола, облекат привидно скъпи дрехи и предават фасони. Ако са богати ще могат да си позволят 100 лв за обяд в добър ресторант, а няма да плюскат за 5 лв. на крак до скарата на пазара.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Бариетричната хирургия дава нов шанс на хората с наднормено тегло..."Те йедът кат` cвини, после хирургията да ги спасявала...
12
0
 
7
 
! Отговори
Оня преди 5 години
P.Sне "само" вода... хубава храна + вода имах предвид.. .само да си кажа :)
11
2
 
23
 
! Отговори
Оня преди 5 години
До 6Ами спрете да плюскате вафлички и колбасчета и започнете да пиете само вода и да спортувате. Не са ви виновни производителите :) никой не ви ги тъпче в устата тези неща