Готови ли са фирмите за постоянна връзка с данъчните?

НАП губи половин милиард годишно от укрити обороти, вноски...
12
Готови ли са фирмите за постоянна връзка с данъчните?
Снимка: архив, Ройтерс

Приходната агенция ще събира до 22 февруари информация за готовността на фирмите да предават постоянно данни за извършените търговски операции.

След това финансовият министър Владислав Горанов ще реши дали да има отлагане на сроковете за влизане в сила на наредбата, която задължава фирмите да въведат в определени срокове фискални каси и принтери.

Има компании, които използват само фискални устройства, както и компании, които използват само софтуер за управление на продажбите и при тях проблемите са различни, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров. Към момента регистрираните 185 000 по ДДС фирми имат приблизително 30 000 фискални устройства, които отговорят на новите изисквания.

От фирмите, които са сравнително малки и използват само фискални каси, 75 на сто са изпълнили задълженията си по наредбата. Те обаче са само 25 на сто от общия брой, по-големите фирми работят със софтуер по управление на продажбите и те биха имали проблеми с новите изисквания, посочи Бъчваров, цитиран от БТА.

Наредба Н-18 отчита и следи за девет фискални риска при плащане в брой. От укриване на оборот през тези рискови дейности хазната губи годишно 330 млн. лева данъчни и осигурителни вноски от около един милиард лева оборот. От електронната търговия в бюджета не влизат още поне 166 млн. лв ДДС, корпоративен данък и осигурителни вноски. Тоест, загубите на НАП са около половин милиард лева годишно и затова МФ предприема мерки за ограничаване на щетите, посочи Бъчваров.

С въвеждане на наредбата информацията за всяка касова бележка ще се изпраща почти в реално време към ораните на НАП. Сега тази информация се предава веднъж месечно и данните се сумират на дневна база.
Мобилно приложение на НАП позволява всеки гражданин да проверява валидността на касовите бележки, които получава със сканирането на QR код.

Приложението е достъпно безплатно за устройства с операционни системи Андроид и IOS. През мобилно приложение може да се участва в лотарията за награди от НАП. Интересът на гражданите дали получават наистина касова бележка расте прогресивно, посочи Бъчваров. С наредба Н-18 се премахва издаването от търговски обекти на служебни бонове и на фалшиви бележки, приличащи на касови. Това се превърна в "национален спорт, особено в туристическия бранш, където 85 процента крият част или целия оборот", посочи говорителят на НАП.

С наредбата ще се постигне и прозрачност при търговията на електронните магазини, които също трябва да актуализират софтуера, който управляват, за да отчитат продажбите. Този вид търговци ще могат да издават електронна касова бележка, която ще важи по същия начин, както и тази, издавана от физически касов апарат.
Третата промяна в наредбата е изискването към т. нар. софтуер за управление на продажбите, който понякога през последните години се използва за укриване на оборот.

Наредбата изисква разработчиците на търговски компютърни програми да декларират пред НАП, че софтуерът им не позволява злоупотреби. Създателите на 23 софтуера вече са декларирали съответствие, още 16 програмни продукта са в процедура на одобрение.

Сега в страната работят 30 хиляди фискални каси и 500 фискални принтера. Издадените касови бележки с тези устройства от началото на годината до днес вече са шест милиона и сто хиляди на обща стойност на продажбите от 170 млн. лева.

Няма съмнение, че софтуер, който позволява отклоняване на оборота, трябва да бъде контролиран и нито една бизнес организация не възразява по принцип на идеята за контрол, посочиха от НАП. С правилата на наредба Н-18 инспекторите на приходната агенция ще имат достъп до оборота на фирмите, но няма да се бъркаме в кодовете за управление на продажбите и другата търговска информация, чувствителна за фирмите, посочиха експерти от НАП. Сега информация за оборота не се дава понякога с извинението, че сървърът, където са данните, е във Филипините, посочи Бъчваров.

Част от фирмите, регистрирани по ДДС, въобще нямат касови апарати, защото приемат плащания само по банков път. Плащанията по банков път не са обаче плащания с дебитни и кредитни карти през ПОС терминали, уточниха от НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
до анонимен 10 преди 5 години
Че то и в момента е така.При ревизия на физ. лице,ако не покажеш доказателства за придобитите средства през последните 6 години, ти ги облагат с 10%.Ако имаш пари без произход, не данъчните трябва да доказват,че не си им платил данък печалба за тях, а ти доказваш, че си го платил.Ако не пазиш доказателството или не ти го признаят, пак го плащаш .
10
5
 
6
 
! Отговори
Не се наядохте, ейй! преди 5 години
Крайно време е да се приемат закони, според които държавата има право да ти вземе всичко, което притежаваш с презумпцията, че е придобито чрез престъпления и неплащане на данъци!След това да ти се дава възможност да докажеш пред "независимия" съд и евентуално да ти се върнат два чифта панталони и едни обувки.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е затова младите си чилват по цял ден с косче в ръка.Да не са луди да се мъчат с тези безумни регулации да правят бизнес?Отиваме на закриване.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая всички ще спрем да работим каквото и да било. По-евтино е да не правиш нищо.В светлото бъдеще гербавите политически пиявици и куките ще смучат кинти от ромските си избиратели.
7
3
 
14
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
Когато АЗ отивам на Работа , всеки ден , работя . Накрая на Месеца получавам Заплата която е 40% от това което съм изкарал като Продукт за Фирмата . Така трябва и Дребните Фирми да плащат - когато кушувам Хляб , Месо , когато си купя Кафе от Автомат .България е Държава с Най-високите Данъци и Осигуровки в Света - 60% от Заработеното отиват в Частни и Държавни Ръце - НОИ , Частни Болници и Частни Пенсионни Фондове .Това трябва да СПРЕ .
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като всичко се ще се следи в реално време и денонощно, дано някой корумпиран уреден страхуващ се от земетресения папуняк, се сети да отмени необходимостта от тази отживелица - касовата книга. Няма друго такова безполезно нещо, като нея.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой хора в България погрешно си мислят че щом някой е в сивия сектор значи е забогатял от неплащане на данъци.А това изобщо не е така! Повечето фирми и едвам оцеляват и ако не бяха в сивия сектор отдавна да са фалирали.Българската държава умишлено унищожава местния бизнес чрез данъчен рекет, *** регулации, и отвратителна адмистрация.Не случайно външните инвестиции се сринаха въпреки ниските разходи за труд. Никой не е луд да инвестира в такива токсични условия.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софтуера за 5-компютъра е 8000лв. Толкова ще дава нашата фирма .. Много дебела стана да имаш касов апарат..
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези, които са в сивият сектор ще си останат там. На изрядните както винаги допълнителни разходи и ядове.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НАПаджийкия рекет няма край! Затова младите ще продължават да бягат навън а фирмите ще продължават да крият данъци, да дават пари под масата и да изнасят печалбите в офшорки.Кой е луд да храни бойковите червенотиквеничковчета? Ясно се вижда че докато не фалират държавата няма да спрат този геноцид!
1
3
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Само наивно да попитам, а камери в търговските обекти, в реално време, свързани с НАП, ще има ли? Защото ако няма, 10 пъти да сменявате касовите апарати, ако никой не "***" на тях, какъв е ефекта? А вносът на автомобили втора употреба, който сега е напълно безконтролен, и всеки с автовоз и празен договор препродава у нас , даже и без да има фирма? А земеделските "арендатори", тоест, по правило селските тарикатчета и градските мутри, кога ще имат отчетност изобщо?Пак малките го отнесоха...