Пари и благинки нагоре и във властта. Срещу колко се разписват?

Увеличението на средната заплата автоматично вдигна доходите на управниците
Обновена: 14 фев 2019 13:55 | 14 фев 2019 13:45, Александър Попов
55
Пари и благинки нагоре и във властта. Срещу колко се разписват?
Снимка: Булфото, архив

Данните на НСИ за скок на средната работна заплата през последното тримесечие доведе до автоматичен скок и на възнагражденията във властта. Депутатите вече ще се разписват под основна заплата от 3807 лв., след като от НСИ обявиха, че през декември средното възнаграждение в обществения сектор е 1269 лева, изчислява "Труд". Народните представители взимат по три средни заплати за последния месец от тримесечието. Което означава, че ръстът на доходите им е 288 лв.

Още по темата
Председателите на парламентарните комисии вече ще взимат основна заплата от 5139 лв. Заплатите на председателя на парламента стават 5900 лв., а на министрите – 4949 лв. Това обаче са само основните им заплати, към които има клас за прослужено време, както и други добавки.

Депутатите разполагат с допълнителни средства за участие в комисии, за екипи от експерти.

С най-висока заплата е президентът на България, който взима двойна депутатска заплата. Това прави занапред 7614 лв. Радев обаче прибавя по 1,6% за всяка прослужена година отгоре.

Заплатите на премиера и министрите също се определят в зависимост от депутатските, но са малко по-скромни от президентската.

Заплатата на премиера Бойко Борисов е с 55% по-висока от основната депутатска, което прави 5900 лв. И при него обаче има начисления по 1% за всяка прослужена година.

Високи заплати получават шефовете на регулаторни органи като КЕВР, КФН и други. Те се формират със специални закони и често са по-високи от тези на министрите. Така например шефът на КЕВР получава 93% от три средни заплати за сектора плюс добавките за прослужено време и за звания, ако има такива.

Dnes.bg припомня, че миналата година лидерът на БСП Корнелия Нинова не успя да убеди мнозинството в парламента да се откаже от "парите и благинките". Искането й за намаляване на депутатските заплати и ваканции не беше прието. Предложението й беше възнаграждението на народните ни избраници да бъде 2976 лв. - с толкова е завършил предишният парламент като заплата на законотворците. То обаче бе подкрепено само от социалистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
8
 
! Отговори
Откачил преди 5 години
Населението се стопи тия си седят 240. Докога ?Докато останат 240 тюфлеци и един избирател?
46
3
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
И тия ли взимат "клас" бе!? За какво, за стаж като депутати ли, или просто защото? Докато тая глупотия не се премахне в БГ винаги ще има възрастова дискриминация. Поне аз ако съм работодател никога няма да взема някой, че да му плащам за възраст. Или ще го набутам на ниска основна..
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано някой ден да се изчисляват от минималната ,а не от средната заплата.
44
0
 
10
 
! Отговори
ДИВАК преди 5 години
предлагам , депутатските заплати да са 3 минимални пенсии ,президента с 2 минимални пенсии "никаква работа не върши", пинистрите на социална помощ !Така по естесгвен начин ще се сведе до намаляване численоста на ..з.и.т.н.и.т.е политици
43
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Навсякъде са с високи заплати. Нека да ги вземат, но срещу това да не ми правят живота непоносим! При нас сякаш им плащаме, за да ни убиват!
42
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Народа не може да намери работа за 500 600 бруто а депутати/евродепутати от 5000 лв до 50000 евро заплата
41
1
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Това е на офичиалните ведомости. А под масата?
40
1
 
18
 
! Отговори
омерзен преди 5 години
Нагли и безскрупулни политици.Обикновените хора, особено в провинцията изкарват едва с 400-500лв. а вие с над 10 пъти повече.А за безотчетните хилядарки на народните изедници защо не пишете?.
39
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Отче колко смъртни занесоха имането на оня свят? За нищо погубиха мн. души...
38
7
 
21
 
! Отговори
завистлив депутат преди 5 години
Не може ИТ специалист да взима повече от мен.За това си вдигнах заплатата.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И милиони да взимаш и минимална заплата -все тая -крайният резултат е един и същ
36
0
 
16
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Медианата е също средна заплата. За България масовата заплата е около медианната средна заплата.В България медианата от доста години се движи малко над минималната заплата. За миналата години при минимална заплата 510 лева, медианата беше около 560 лева. За 2019 година при МРЗ от 560 лева, средната медианна заплата ще е някъде около 620 лева.
35
1
 
26
 
! Отговори
аа преди 5 години
А на обикновените служители им премахна клас прослужено време.
34
1
 
11
 
! Отговори
СТИГА СРЕДНА ЗАПЛАТА преди 5 години
Крайно време е всичко да се прави според медиана а не средна заплата!
33
1
 
26
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Предлагам депутатите да пуснат новината, че средата е станала 100 хиляди и да си увеличат заплатите баш как си трябва, за да е реципрочно,като крадеш милиони е редно да получват милиони заплата.
32
1
 
34
 
! Отговори
Някой си преди 5 години
Аз съм в производството - фиксирана заплата! Същата си ми е заплатата, въпреки че вдигнаха минималната. При нас няма увеличение и за прослужено време, нищо че съм от години тук. Няма и 13-та заплата. Всичко е фиксирано - доживотно !!!...Забелязвам и друга тенденция - чистачките да взимат в пъти повече от хора, които работят по цял ден с база данни !...
31
11
 
13
 
! Отговори
Мис Пародия преди 5 години
Te международните компании дават по 10,000 евро МИНИМУМ месечно навсякъде за много кадърните и работливи българи. Не могат да си наемат евтини индийци и китайци, които са супер спецове и ще им работят за малко пари. Не, не! Наемат само великите българчетата, щото от българчетата по-кадърни и по-големи тарикати няма,
30
2
 
29
 
! Отговори
джо преди 5 години
До 22. Жив и здрав да си и дълго да я вземаш тази заплата ,но не си мисли , че навсякъде има международни компании които дават заплати като твоята. Обичайна практика в провинцията е работодателите да се огледат какво дава единия за да не се цакат. Даже да не е българска фирмата прави проучване и се настройва според местните норми. Иначе депутатите нямат съвест това отдавна е видно.
29
5
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До ИВАНСтига с тея айтита изобщо не са им космически заплатите, познавам поне 10 които твърдят, че взимат над 10 хил. лв. на месец, всички са под наем, най-много една новичка кола, до 60 хил. лв. и нямат нито имоти, нито спестявания, нито друг вид инвестиции, пълни скъсаняци!!! Хайде моля!!
28
1
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
До АнонименВземаш ти 16 бона на месец таратанци хайде бягай на работа а не виси в днес бг!!!